Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Д-димери во бременост

Дискусија во 'Бременост' започната од butterfly.mk, 21 септември 2013.

1. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.739
    Нели имаш е-банкинг?

2. stevemila

stevemila Форумски идол

Се зачлени на:
    23 март 2011
    Пораки:
    5.633
    Допаѓања:
    41.538
    Nema na ovaa karticka.Na drugite ima bas na ovaa so dade transakciska vo fond,nema.Baksuz

3. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.739
    Не е тоа врзано со картичка, туку со трансакциска сметка. За секоја може да се отвори. Така ти е полесно да следиш.

4. stevemila

stevemila Форумски идол

Се зачлени на:
    23 март 2011
    Пораки:
    5.633
    Допаѓања:
    41.538
    Znam.Za ovaa nemam bas.Da go dobijam pasvordot ke napravam

5. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.739
    Колку што те разбрав сметката е на сопругот твој. Некој имаше порано кажано дека не го исплаќале затоа што не дал своја сметка. Ич не ми текнува која членка беше.

На stevemila и kikin им се допаѓа ова.
  6. kikin

kikin Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    4.252
    Допаѓања:
    13.903
    И јас знам дека мора сметката да е на име на подносителот на барање за рефундација. Проверка прават на се. Така да ако нема исплата причината е таа. Мене ниту еднаш не ми закасни исплатата на пари за клексани, точно еден месец исплаќаа по поднесено барање . Проверете си во фондот.

На Aneta92 и kukla21 им се допаѓа ова.
  7. iki26

iki26 Популарен член

Се зачлени на:
    12 август 2012
    Пораки:
    3.483
    Допаѓања:
    17.463
    А дали тромбоцитите имаа врска со димерите? Досега немам ниту еднаш испитано димери,немало потреба.
    Тромбоцитите ми се во граница на нормалата.

8. Aneta92

Aneta92 Популарен член

Се зачлени на:
    29 јуни 2016
    Пораки:
    557
    Допаѓања:
    2.841
    Јас имав пишано за сметката . Во фондот убаво ми напоменаа дека мора лично твоја трансакциска сметка. Инаку @iki26 мене цело време тромбоцитите во нормала ми беа , матичната ми рече превентивно да испитаме д димери па испаднаа 3000.

На kukla21 и iki26 им се допаѓа ова.
  9. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.739
    Знаев дека некој напиша :) Фала на информацијата :)

На Aneta92 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.361
    Допаѓања:
    21.348
    Феминки денес бев на трансфузиологија испитував димери. Резултатот е 1800, јас сум 33 недела. Знае ли некој да ми каже во последно тромесечие колку беше нормална граница?

11. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.078
    Допаѓања:
    40.439
    До 1700. Еве го линкот каде ги има референтните вредности по тромесечиа.

http://perinatology.com/Reference/Reference Ranges/D-Dimer.htm

На irena.1 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. barby

barby Популарен член

Се зачлени на:
    22 мај 2010
    Пораки:
    830
    Допаѓања:
    8.451
    Девојки може некоја да ми каже како ми е резултатот, 31 недела сум 14938109667471073929091.jpg

13. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.739
    Според референтните се чини ок.

14. Kay Scarpetta

Kay Scarpetta Истакнат член

Се зачлени на:
    14 септември 2015
    Пораки:
    147
    Допаѓања:
    222
    За втор скрининг случајно отидов на второ мислење и ми видоа лакуни на постелката.
    Сплет на околности и немање термин на трансфузиологија па почнав терапија дури 24та поради покачени д-димери. После примени 20 инекции се нормализираа до некаде, околу 1800.
    Протокот на папочна е цело време супер, бебето расте нормално.
    Но, поради скратен цервикс и принудно мирување пак ме испратија да испитам во 35та недела, пак покачени, околу 2600. Клексан еднаш на ден, 14 дена.
    Повторна контрола, еве 37ма недела, д-димерите и покрај терапијата се над 3300, препишана терапија 2 клексана на ден, 14 дена.
    Нели е опасно да примам терапија до самиот крај на бременоста, ова е сепак разредувач на крвта, што ако добијам болки и се породам, било природно или царски, нели има ризик од искрварување?
    Ве молам ако има некој искуство што се боцкал до сам крај на бременост да сподели :(

Последна измена: 10 мај 2017
  15. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.032
    Допаѓања:
    123.899
    Ќе се консултираш со трансфузиологот и нормално ќе кажеш на породување. Сепак имаш помала штета отколку да не се боцкаш. И мене ми рекоа до крај на бременост ќе се боцкам и 2 недели потоа. Не се секирај слушај доктори.

На stevemila и Kay Scarpetta им се допаѓа ова.
  16. Aneta92

Aneta92 Популарен член

Се зачлени на:
    29 јуни 2016
    Пораки:
    557
    Допаѓања:
    2.841
    Мене па ми ги прекинаа сега и ми рекоа доста е до 36 недела , а димерите со терапија под 1900 не ми паѓаат , примав терапија скоро 3 месеца.

17. Kay Scarpetta

Се зачлени на:
    14 септември 2015
    Пораки:
    147
    Допаѓања:
    222
    Трансфузиологот уште ми вика у фаца ти уште си трудна??? Па ми закажа контрола у 40та недела, мислам со кој мозок, ама ајде. И матичен гинеколог и овој што треба да ме породи креваат раменици, затоа и се нервирам, никој не се замара со ништо, а тоа им е работа, јбг државно, ама па од нас плата земаат.

18. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.074
    Допаѓања:
    33.098
    Не се секирај јас примав до породување клекасни по два дневно заради високи д-димери и скратени протромбински времиња. На трансфузиологија ми рекоа можеби ќе треба да ги прекинеш недела дена пред породување ако си со царски ама гинекологот рече терај до крај. Д-Димерите на крај ми беа 5800. Многу поголеми проблеми може да настанат ако не примаш клексано отколку ако примаш. Знам дека на ГАК ако има закажан царски го прекинуваат клексанот недела дена порано. Јас се породив во Ремедика и очигледно имаат поинаков протокол.

Мене ми закажаа царски од денес за утре што значи требаше 24 часа да немам примено клексан. Сплет на околности ми пукна водењакот и се отворив вечерта и пак завршив на царски. Од последниот клексан до царскиот имаше некаде околу 18 саати поминато и немав никаков проблем. Ми ставија само едно тешко како песок на раната и толку. После 12 саати од породување посвторно продолжија со боцкање со клексани. Клексан примав до околу месец дена по породување додека дојдоа д-димерите во нормални граници.

На Kay Scarpetta му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Kay Scarpetta

Се зачлени на:
    14 септември 2015
    Пораки:
    147
    Допаѓања:
    222
    Фала ти @JoyJoy на споделеното искуство. Јас не знам како ќе се пораѓам, дали природно или царски, нели додека не дојде моментот, едно планираме друго испаѓа. Сега одам на прегледи на државно, ама ниту споделија за протокол иако прашав конкретно дали ќе треба да ги прекинам евентуално.
    Не знам што да кажам, со Господ напред, убаво ми кажавте дека поголема белја ќе направам ако не се боцкам така да ќе продолжам со терапијата, па што е тука е...

20. Luna91

Luna91 Популарен член

Се зачлени на:
    15 јули 2013
    Пораки:
    3.185
    Допаѓања:
    17.787
    Мешиња, бремена сум полни 28 недели и до сега матичната ми нема спомнато за ова испитување. Да си барам сама? :?: