Зависи консултирај се со медицинско лице иако во упатството пишува дека не се истиснува мене ме боцкаа (потоа и сама) прво го истиснуваа воздухот па боцкање... грешно или не оставам на тоа дека течноста е таа што треба во организмот не воздухот
Баш следно одење кога ќе земам извештај (поради ифв ќе примам) ќе го прашам ...до сега немам трансфузиолог пошо ме боцкаа па потоа сама ко што ми велеле мед.сестри Благодарам на инфо у секој случај
Во упатството пишува и дрка се става директ па сите ги ставаме под 45 степени дури некогаш и помалце за да не се прават модрици, а за воздухот кога ќе ја забодеш иглата пробај да ја стиснеш многу тешко оди дури не ни можеш да го истиснеш кога има повеќе како вакум некој да има...така да упатството и не е толку валидно.
Maticnata me prati da ispitam d dimeri , ref.vrednost pisuva od 0-500 a mene 720 mi se, dali e toa mnogu ?..inace 22 nedela sum , a denes e praznik pa utre ke idem da mi gi vidi rezultatite, koga pocnavte vie so kleksani ?
Како може да не е валидно упатството?! Сестра ли повеќе знае од производителот?! Има функција воздухот. Тампонира по боцкање, дека поткожна е апликацијата. Не се истиснува.
Од хематокрит не ми е јасен резултатот, зошто вака го напишале? Инаку добар ти е резултатот, во бременост се повисоки референтните вредности за д-димери. За клексани/фраксипарини, и јас мислам дека производителите прво прават испитувања за апликација, да се види како е најголема ефикасноста на лекот. Па би се држела до упатството.
Јас пробав со воздух да ја боцнам не сакаше да мрдне иглата...затоа кажувам како ве учеле да боцкате така правете , не сум ја таа што можам да кажам дали е така правилно и сестрите за тоа имаат учено ако не е правилно значи сите се неписмени реално бидејќи во упатството пишува едно а ние сосема поинаку правиме
Јас боцкаж со воздух. Убаво вика да се стави воздухот на крај. Боцкаш течност, па на крај воздухот. И секако дека ќе верувам на производител пред сестра. Сигурно не учела секоја инекција како се става
Да нормално треба на производителот да му се верува...али зашто не учат да го истиснуваме воздухот и каква улога има тоа стварно не знам, а не ни пишува и начинот на боцкање не е под агол туку директно, ако боцкаме така сите модри има да бидеме
Јас боцкам бај д бук -90°. Модрици се прават само ако погодам капилар, не оптегнам убаво или се фатам накај мускулот. Во "мекото" нема.