Некогаш за 2-3дена,некогаш за 2-3 недели, некогаш ги пуштаат парите па отпосле стигнува решението. Колку што сфатив, од мое искуство, нема правило
Димерите ми беа 1032 во 28гн, аптт беше 21.2 скратено, баш пишував тука тој период и сеуште ми е нејасно бидејки матичнава ми рече клексани да боцкам, а докторов во Ремедика што планирам пораѓај ми рече аспирин од 100мг да продолжам да пијам и дека нема потреба за клексани. Јас продолжив со аспирин, но некако ми е на мисла од матичнава сепак е стручен гин., незнам да не згрешив што не се боцкам!?
Драги феминки, ве молам за едно разјаснување, тие што имате повеќе искуство со рефундирање на клексани. Првиов извештај ми е за 30 дена, од 24.09, уредно си земав 2 х15 инекции и знам кои др документи требаат. Но, не ми е јасно, сега овие ми се заклучно со 23.10 е сега не можам на 24.10 да земам нов извештај, неработен ден е. Како е постапката во таков случај, дали си закажувам порано на трансфузиолог па тој ми пишува од која дата треба да ги боцкам тие со новиот извештај? Барав низ темата ама не можев да најдам баш за ова.
Да, така ќе направам, само нели тогаш фискалната и рецептата нели треба да ми се од денот кога си продолжувам да си примам, пр. извештајот да ми е од 22.10 а фискслната со сметкопотврда и рецептата од 24,.10. Тоа ме буни дали ќе ми рефундираат така? Се мислам во фонд да идам да прашам, во оваа лудница се мора да се допитува по 100 пати...
Извештајот може да биде и порано, а никако не смее покасно. Мене ме праќаат да проверам ден-два пред последниот рок.
Најбитно е датумот на фискалната и потврдата од матичниот да имаат исти датум. Пример извештајот е од 22.10, ги купуваш на 23.10, матичниот ти дава потврда дека си почнала да ги примаш од 23.10.
Мене ни една дата од извештаите и фискалните не ми е иста. Дури првата фискална ми е 27.07, а првиот извештај и преглед кај трансфузиолог ми е 30.07 (тогаш имав термин). Зар нема да ми ги рефундираат така ? До сега немам поднесено за рефундација, планирав за 3 месеци заедно да поднесам
Не знам за тоа, мене матичниот постојано ми потенцираше дека датумот на извештајот мора да биде пред датумот кога си ги купила клексаните. Прашај си во фондот, ама мислам не може. Се надевам ќе успееш.
Тие купени пред 30.7 нема да ги рефундираат... фискалната треба да е со извештајот исто или некој ден покасно не претхдно
Д-димери 1420 во 17-та недела и малку скратени времиња.По примени 7 клексани, д-димери ми се 1600, времињата се добри. Аман, аман, аман! Дали ќе ме примат на ГАК без термин? Нема, превид е направен и не ми е закажано а треба да купам нови клексани.
Отидов, објаснив што е работата и без никаков проблем ме примија. Ми додадоа уште 14 клексани, па ќе видиме пак. Во Чаир најискрено, не сакам да одам.
Девојки ми треба помош од вас, бев на имунологија ги земав резултатите од генетско испитување и таму докторот рече нема потреба од ништо дополнително да пиеш, демек се е во ред, од таму отидов кај трансфузиолог ги погледна резултатите и плус резултатите од хемостаза, д-димери и ккс и рече дека треба клексани за цела бременост. Е сега јас не сум бремена се спремам за ин витро, дали ова значи дека само ако се оствари бременост треба да се примаат клексани или и за подготовка пред инвитро треба да се примаат. Не успеав да го прашам докт. Зошто во ходник ги гледаше резултатите и набрзина само изнапиша на листот и ме откачи.
Кога ќе си го почнеш процесот на ин витро со резултатите од имунологија и трансфузиологија ќе си отидеш кај докторот што ќе ти го прави и тојќе ти каже од кога да ги почнеш. Во мојот случај беше после пункција а пред трансфер почнував. Не се секирај, важно планирај си прашај си, да имаш ден два пред да ги почнеш да си земеш извештај од трансфузиолог за да можеш да си го рефундираш клексанот Среќно
Значи пак ќе треба да одам до кај трансфузиолог, а тоа е друг извештај за рефундирање на клексаните ова листов што го имам и што изнапиша не е за рефундирање??? Ви благодарам многу на гинеколог сум следната недела.