Девојки едно прашање Датумот на фискалната заедно со сметкопотврдата и извештајот од трансфузиологот ми се совпаѓаат(08.10 )но,датумот на рецептата од матичниот гинеколог е еден ден покасно (09.10)бидејќи работи само прва смена и позади рецептата стои дека се боцкам од 09,а јас почнав од 08( дома се боцкам).Признаваат така? Како ке стави печати и потписи дека е од 08.10 кога на самата рецепта има датум кога е извадена
Не се приложува рецептата во фонд, не ја бараат. Потврдата дека си ги примила инекциите нека ти ја издаде матичната од 8ми кога ќе дојде време. Јас цело време од дома се боцкав.
@K7M10J и со првата бременост ми даваше рецепта,а позади печат и потпис од кога до кога се примени. А може ли да ми кажете каква е таа потврда,некој посебен образец или? доколу има некоја членка да ми сликне да знам во пон.кога ќе одам што конкретно да барам Или ако има некоја членка од Струмица да ми каже дали носете рецепта или потврда за примени клексани.Нешто се ми е хаос
Матичната дава потврда дека ти, таа и таа со матичен број тој и тој си примала клексан од толку мл. еднаш на ден во период од тој до тој датум. Рецепта не бараат во аптека за да ги купиш, кога знае дека од 8ми ги примаш не гледам зошто да пише од 9ти.
@K7M10J ахааа,сега разбрав Фала ти најмногу. Инаку до сега даваше рецепта а позади печат и потпис до секоја дата од која до која се боцкам
Девојки правев вакво испитување за прв пат. Што велите за понатаму. Каква е процедурата за да се испитам на трансфузиологија на државна.?
Se prilozuva i receptata obavezno ja barat ako taka ja dostavis so razlicen datum taa od 8 mi nema da ti ja priznaat ke ti gi priznaat od 9 ti ako mozis smeni ja mene istoto mi se sluci
А како знае дали има потреба?? Јас имам во семејството, член со тромбофилија, дали треба тоа да и напоменам? Јас сакам да одам и да испитам, хемостаза и се останато, на трансфузиологија, некако ми е страв.
Девојки ми треба помош.Нова сум во ова, па сеуште не ми се јасни некои работи.Во 5та недела од бременоста сум.Вчера имав крварење кое престана откако се боцнав со пролутекс.Ме интерисира дали истото може да биде од клексаните.Примам клексани уште пред да почнам со трансфер.Денес испитав хемостаза и ддимери.Вредностите се многу ниски, само кај аптт времето е малку над граница.Ги прекинав клексаните од денес по препорака на доктор.Ме интерисира според резултатите дали крварењето би можело да биде баш од клексаните?
Да, кажи и за генетски предиспозиции дека имаш. Не знам во бременост дали се испитуваат генетски мутации за тромбофилија, јас имам и сум со клексани цело време и правам редовни контроли.
Не ми побараа ниту приложив, и јас мислев дека треба. Со минатата бременост со рецепт рефундирав, ама не морало. Дури и сестрата му се напнала на мм кога го пратив по рецепт првиот пат, не требало.
Па колку што разбирам јас може да е. Кај мене тоа време е секогаш ниско, ризик од згрутчување на крвта а кај тебе обратно. Понатаму пак направи си контрола на хемостаза и ддимери за да си бидеш мирна. Со прогестерон инекциите би требало да ти се смири крварењето.
Да, и мене така ми личи по логика, значи не би требало да сум грешка со тоа време.Фала многу на одговорот.
Имам правено после спонтан, се беше добро, освен една генска мутација МТХФР Ц677Т-хетерозигот. И за тоа пијам метил фолат од 1000мг.
jas pokraj metilfolat piev I vitamin b12 metilkobalomin I vitamin c I kardiopirin od 100 ne sekoj den tuku preku den za mthfr I si pravev detoksikacija na organizamot si piev hlorela alga slicna na spirulinata i jadev po deset zrna aronija sekojden nautro na gladno
Б12 пијам обичен, пијам Ц витамин исто, Д и Е. Друго не ми даде матичната, ама затоа и сакам да одам трансфузиологија сега, еве 20та недела сум скоро, што е тоа хлорела алга, смее во бременост да се пие? Аронија, ќе внесувам од сега. Иначе се останато од хемостаза ми беше во ред, пред да останам бремена, месец дена.
Ne vnesuvav vo bremenost jas hlorela piev samo femibion I kardiopirin od 100 za mthfr a za faktor v heterozigot primav fraksiparin I ddimerite mi se pokacija duri po poragajot