Значи за МТХФР пиеше фемибион и кардиопирин само? Клексани не, за оваа мутација? Затоа што јас само таа ја имам, другиве не.
Како ќе ја смени,нели е компјутерски,не ми е јасно како ќе смене дата.Само прва смена работи,а јас истиот ден кога го земам извештајот т.е рез од трансфузиологот накај 3ч матичниот си е заминат веќе и затоа рецептата е со датум од наредниот ден.Ако може да се менува супер
Женски здраво, ве молам за мислење. Дали се ок резултатите или под итно морам на траснфузиолог? Матичната вика се ок, сестрата од кај што правев ивф ми вика да одам на трансфузиолог и некако ме уплаши. Примам клексани и сум 16 недела. Мене ми изгледаат ок. Да знам дали да чекам термин или на приватно да барам одма термин?
Ок ти се. Ама ако примаш од почетокот и имаш генетски мутации за тромбофилија, треба да си продолжиш со клексани. До сега не си се советувала со трансфузиолог?
Само MTFHR677 хомозогот, други мутации немам. Пијам метилирана. Секако не прекинувам со клексаните, а до сега не сум се консултирала со трансфузиолог. Клексаните ми се терапија од ивф докторот. Не се за паника резултатите нели?
Не се, уживај. Ама обавезно со трансфузиолог да се видиш чисто за мислење. Можеби од клексаните ти се ок резултатите, па да си бидеш сигурна дали треба да примаш до крај.
Девојки колку време одприлика пред царски ја прекинавте терапијата со клексани? Во кои случаи може да дојде до искрварување за време на операцијата?
Jas samo taa vecer pred carskiot rez ne primav fraksiparin po poragajot ddimerite mi se pokacija I primav uste 20 dena fraksiparin
Ајде пак јас со една дилема,би сакала и ваше мислење 34недела сум,пред една недела имав рез.на д-димери од 3800, трансфузиолог ми препиша терапија од 12 клексани ( 6 дена ,двапати на ден,и по една недела контрола) Денес земав рез и вредностите исти 3800 ни покачени ни намалени.На извештајот пишува:Резултатот од д-димери одговара за жена пред породување( а јас сум 34 недела,а за истиот рез пред една недела ми препиша терапија од двапати по еден клексан) И сега?Што понатаму
Дали ти препишале ради димерите или ради времињата...димерите можат да се видоки али ако времето на коагулација т.е. активно парцијално и протроминско време ти се испод нормала ќе мораш да си примаш клексани барем додека да се породиш
@Brpbrp овојпат немаше за хемостаза резултат незнам зошто така.Инаку и пишав на трансфузиологот зошто така ми врати дека веќе и гинеколозите биле надлежни да одредуваат клексани,вика провери постелка и протоци и нека одреди гинекологот Јас вчера бев на контрола,уредни протоци и постелка
Да де сега со ситуацијава не смеат да даваат мислење за трудници а до "вчера" смееа да даваат али нема везе сепак ако можеш да направиш и хемостаза таа ти е побитна верувај на основа на тоа се одредува терапија
Епа имам останато уште вечерва да се боцнам и утре два( сабајле и вечер) и незнам дали ќе е проблем да бидам 4 дена без терапија и во пон пак да направам испитување
Primaj si kleksan do pon I na mene taka mi vikaa transfuziolozite. za fraksiparin da sum se sovetuvala so gin pred dve god jas samo im kazav ne nema zasto faktorite na koagulacija ne se rab na ginekolozite I neznaeja poveke sto da kazat
Здраво девојки, може ли да ми дадете мислење за д димерите? Јас многу многу не се разбирам хаха. 31ва недела сум. Фала однапред на сите
Според мојата докторска експертиза добро се резултатите. Д.димерите со оглед на неделата се супер,времењата малку намалени ,но не е страшно ништо.