Не ти важи тој извештај. Ти треба од гинеколог специјалист, ама веќе ти е касно за оваа тура. Јас првите 2 месеци не рефундирав а и сега со луфта помеѓу како стигнам така. Постапката е следна, си закажуваш на трансфузиологија за ддимери и хемостаза преку матичен гинеколог, тие резултати матичниот гинеколог ги праќа на мејл до ГАК ако си со мутации ако не ќе мора да одиш таму да те видат и да ти пишат извештај. Датумот на фискалната треба да е на ист ден или после извештајот. Матичната ти дава потврда дека те боцкала од тој до тој датум. Се тоа со барање кое го имаш на фзо и фотокопија од трансакциска поднесуваш во фзо.
Jas ne sum od Skopje a cela bremenost izvestaj zemav od transfuziolog od mojot grad samo mu pokazuvav izvestajot od ginekologot od Sistina posto sum so IVF i ne sum imala problem za refundiranje ne sum odela za Skopje za izvestai za refundacia.
Pa vekino taka gi zimav a sega poslednite ne se so isto dato fiskalnata mi e dva dena po kasno ama ke vidime dali ke mi gi refundirat a dosega mi bea so isto dato.
Со нивниот извептај неможеш да рефундираш.Требало да си закажеш на трансфузиолог или спец.гинеколог за да ти даде изцештај по кој ќе купиш клексани Фискалните треба да се ист или ден по извештајот
Здраво да ве прашам дали месец за месец поднесувате за рефундирање,или може и за 2 месеца наеднаш?И дали ќе прават проблем ако едниот извештај е 15.10,а вториот го земав порано од 11.11.Фала ви.
Не би требалод а ти прават проблем ќе имаш исплата и за двата месеци ако ги поднесеш заедно само по убаво име на нив од месец за месец. Јас кога поднесував од месец за месец имав исплата за две недели а кога поднесов за два после месец добив исплата
Девојки знам дека сто пати имате пишано која е процедурата рефундирање на средства за клексани ама ќе ве замолам за уште еднаш. Денеска бев на гинекологија, ми дадоа извештај од спец. гинеколог и рецептата. Треба да примам за почеток 7 клексани од 0,4, еднаш во денот. Потоа повторно ќе направам фактори на хемостаза со Д-дидимери. Денеска ги купив клексаните и имам фискална сметка (по ново ми кажаа немало сметкопотврда ). Кажете ми дали уште утре да ги однесам документите во Фонд или треба откако ќе ги примам сите 7 клексани и отидам кај докторката пак да ми даде некој документ? Од потребни документи во Фондот ми треба: извештајот (фортокопија), оригинал фискалана, копија од трансакциска. Дали треба нешто друго?
И потврда од матичен дека си ги примила (најдобро да се јавиш кај матичниот за дали има потреба да те внесе во "систем"за кога ќе ја примиш 7та да ти даде потврда) откако ќе ги примиш ги носиш документите за рефундирање
Здраво женски,можеби мислењево не ми е за тука меѓутоа знам дека Вие сте најзапознаени со рефундација на клексани.Да напоменам не сум од Скопје па цела оваа постапка ќе се дешава во друг град. Дадени ми се во Систина за примање клексани 3 недели,не поради д димери и хемостаза тие резултати ми се супер,туку заради намалена плодова вода и некои други параметри па да подобриме протоци кон бебето.Прашањето ми е,што следно?се изначитав во темава и пак не можам да сфатам..на трансфузиологија немам што да испитувам,дали само со упут од матична за гинекологија државна ќе успеам да стигнам до мислење?или? Во која дупка на нашево здравство треба да влезам за да можам да си рефундирам дел од парите...Поздрав
Матичната да те прати до гинеколог специјалист (за да добиеш извештај кој ќе го уважат за рефундацијата...од систина извештај не важи...)
Специјалист гинеколог на државно така? И таму ќе ми дадат извештај,тој го поднесувам во фондот? Фала ти на одговорот
Да, консултирај се и со матичниот гинеколог за да те упати ...имаше членки што пишуваа дека од спец.гинеколог земаа извештај и си ги рефундираат клексаните(важно е да е од државно... мислам дека немора сите на гак во ск да одат од др градови но најточно ќе ти каже твојот гинеколог) Нема на што...
А гледам дека пишувате дека треба потврда од трансфузиолог, јас имам само извештај од спец. гинеколог, она ми ги препиша клексаните. Проблем е?
Devojki dali na nekoja i se slucilo da ne i stignat rezultatite kaj maticnata na mail istiot den. I sto pravite vo toj slucaj. Do sega sekogas tocno posle 14h stignuvale. Blagodaram odnapred za odgovorite