Д-димери во бременост

Discussion in 'Бременост' started by butterfly.mk, Sep 21, 2013.

1. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

900 со тоа што активно парцијално време ми беше24сек и тоа со 1 боцкање на секои 24ч

Love86 likes this.
  2. Evy81

Evy81 Истакнат член

Не ти важи тој извештај. Ти треба од гинеколог специјалист, ама веќе ти е касно за оваа тура. Јас првите 2 месеци не рефундирав а и сега со луфта помеѓу како стигнам така. Постапката е следна, си закажуваш на трансфузиологија за ддимери и хемостаза преку матичен гинеколог, тие резултати матичниот гинеколог ги праќа на мејл до ГАК ако си со мутации ако не ќе мора да одиш таму да те видат и да ти пишат извештај. Датумот на фискалната треба да е на ист ден или после извештајот. Матичната ти дава потврда дека те боцкала од тој до тој датум. Се тоа со барање кое го имаш на фзо и фотокопија од трансакциска поднесуваш во фзо.

3. Juni1985

Juni1985 Истакнат член

Jas ne sum od Skopje a cela bremenost izvestaj zemav od transfuziolog od mojot grad samo mu pokazuvav izvestajot od ginekologot od Sistina posto sum so IVF i ne sum imala problem za refundiranje ne sum odela za Skopje za izvestai za refundacia.

4. Martina@990

Martina@990 Истакнат член

A Dali izvestaj ot od transfuziolog bil so ist datum so fiskalnite

5. Juni1985

Juni1985 Истакнат член

Pa vekino taka gi zimav a sega poslednite ne se so isto dato fiskalnata mi e dva dena po kasno ama ke vidime dali ke mi gi refundirat a dosega mi bea so isto dato.

6. princess5

princess5 Форумски идол

Со нивниот извептај неможеш да рефундираш.Требало да си закажеш на трансфузиолог или спец.гинеколог за да ти даде изцештај по кој ќе купиш клексани

Фискалните треба да се ист или ден по извештајот

7. KonstantinaM

KonstantinaM Популарен член

Здраво да ве прашам дали месец за месец поднесувате за рефундирање,или може и за 2 месеца наеднаш?И дали ќе прават проблем ако едниот извештај е 15.10,а вториот го земав порано од 11.11.Фала ви.

8. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Не би требалод а ти прават проблем ќе имаш исплата и за двата месеци ако ги поднесеш заедно само по убаво име на нив од месец за месец. Јас кога поднесував од месец за месец имав исплата за две недели а кога поднесов за два после месец добив исплата

KonstantinaM likes this.
  9. alekce83

alekce83 Популарен член

Девојки знам дека сто пати имате пишано која е процедурата рефундирање на средства за клексани ама ќе ве замолам за уште еднаш. Денеска бев на гинекологија, ми дадоа извештај од спец. гинеколог и рецептата. Треба да примам за почеток 7 клексани од 0,4, еднаш во денот. Потоа повторно ќе направам фактори на хемостаза со Д-дидимери. Денеска ги купив клексаните и имам фискална сметка (по ново ми кажаа немало сметкопотврда ). Кажете ми дали уште утре да ги однесам документите во Фонд или треба откако ќе ги примам сите 7 клексани и отидам кај докторката пак да ми даде некој документ? Од потребни документи во Фондот ми треба: извештајот (фортокопија), оригинал фискалана, копија од трансакциска. Дали треба нешто друго?

10. princess5

princess5 Форумски идол

И потврда од матичен дека си ги примила (најдобро да се јавиш кај матичниот за дали има потреба да те внесе во "систем"за кога ќе ја примиш 7та да ти даде потврда) откако ќе ги примиш ги носиш документите за рефундирање

11. doubleinfinity

doubleinfinity Популарен член

Здраво женски,можеби мислењево не ми е за тука меѓутоа знам дека Вие сте најзапознаени со рефундација на клексани.Да напоменам не сум од Скопје па цела оваа постапка ќе се дешава во друг град. Дадени ми се во Систина за примање клексани 3 недели,не поради д димери и хемостаза тие резултати ми се супер,туку заради намалена плодова вода и некои други параметри па да подобриме протоци кон бебето.Прашањето ми е,што следно?се изначитав во темава и пак не можам да сфатам..на трансфузиологија немам што да испитувам,дали само со упут од матична за гинекологија државна ќе успеам да стигнам до мислење?или? Во која дупка на нашево здравство треба да влезам за да можам да си рефундирам дел од парите...Поздрав

12. princess5

princess5 Форумски идол

Матичната да те прати до гинеколог специјалист (за да добиеш извештај кој ќе го уважат за рефундацијата...од систина извештај не важи...)

dromka and doubleinfinity like this.
  13. alekce83

alekce83 Популарен член

Ок само уште ова ме интересира, општ матичен лекар или матичен гинеколог?

14. princess5

princess5 Форумски идол

Може и општ матичен и гинеколог...

alekce83 likes this.
  15. doubleinfinity

doubleinfinity Популарен член

Специјалист гинеколог на државно така? И таму ќе ми дадат извештај,тој го поднесувам во фондот? Фала ти на одговорот

princess5 likes this.
  16. princess5

princess5 Форумски идол

Да, консултирај се и со матичниот гинеколог за да те упати ...имаше членки што пишуваа дека од спец.гинеколог земаа извештај и си ги рефундираат клексаните(важно е да е од државно... мислам дека немора сите на гак во ск да одат од др градови но најточно ќе ти каже твојот гинеколог)
    Нема на што...

doubleinfinity likes this.
  17. alekce83

alekce83 Популарен член

А гледам дека пишувате дека треба потврда од трансфузиолог, јас имам само извештај од спец. гинеколог, она ми ги препиша клексаните. Проблем е?

18. Evy81

Evy81 Истакнат член

Не, ок си е. Гинеколог специјалист од ГАК или Чаир.

alekce83 likes this.
  19. Doc.1986

Doc.1986 Истакнат член

Devojki dali na nekoja i se slucilo da ne i stignat rezultatite kaj maticnata na mail istiot den. I sto pravite vo toj slucaj. Do sega sekogas tocno posle 14h stignuvale.
    Blagodaram odnapred za odgovorite

20. princess5

princess5 Форумски идол

Може и покасно да се прикачат (пс.во септември баш така и од таму ми рекоа)