Ponazad ste pisuvale deka transakciskata smetkq mora da e na podnositelot.Nema vrska.Pisav meil vo fzo zasto se zagriziv.Mi kazaa koja transakciska ke ja dades na taa ke ti refundiraat.I mi proveri zenata sum imala veke 3 isplati.Samo ne mozam da gi izvadam jas
Како не можеш да ги извадиш? Ја ги видов истиот ден, имам електронско банкарство од Стопанска, баш ми пишува уплата од Фонд за здравство - главна сметка, нормално само 70% од сумата. Мислам дека погоре имаше спомнато дека имаш проблем со картичката твоја/на сопругот. Извади си извод и ќе видиш за сигурно дали пуштиле или не. Кај мене се влечкаа доста време, после се јавував и пишував, па ми рефундираа. Решението следеше дури после две-три недели.
Nemozam ni izvod da izvadam.Otidovme za polnomosno da mi napravi vrabotenata kokoska kaza nema potreba poso ke napraat nova karticka i pin, pinot ke mi go pusti na tel.Go dadovme mojot br.Maz mi utredenta zamina vo stranstvo.Odam posle nekolku dena glupackata mi vika ne kazav taka.Od takt me izvadi.I sega nemozam da vadam pari poso nemam pin.Izguben mu bese i vadese direktno od salter.Ne zafrkna taa i toa kako.Sega toj trebalo da odi tamu vo ambasada da pravi polnomosno ,pa prevod.Dolga i siroka.Ke ostane zdravje koga ke se vrati
Јас релативно брзо добив пари во февруари. Се надевам и сега така да биде. @stevemila а зошто не дадеш твоја сметка?
Исто и јас брзо добив пари овој пат , на 28 април поднесов документи , на 4 или 5 мај решение добив , на 10 ми легнаа парите
Леле неспособни! Мене срце ме боли што сменив банка ради кредит, овие од Охридска врска немаат, само нервози еден куп. Што убаво ми беше во Стопанска, сѐ си правев и следев електронски, затоа уште таа сметка ја давам кога поднесувам за рефундација. Ако користиш терапија и понатаму нареден пат во барањето копија од твоја трансакциска, не се малку пари во прашање, една кутија клексан е 2500 ден.
A jas kupuvam po 30 naednas Nemozam postojano da odam po tie vrati.I davam naednas po 7ipol iljadi Nemozam da se maltretiram da odam pak.Na 4sprat se.Ni lift ni nisto.Da bese ovde maz mi lesno e.Nema koj.Bitno mi e da se pustat pari.Zdravje koga ke se vrati ke izvadime eden kup pari hihih
Да, и јас мислев на истото, при поднесување на следно барање за рефундација копија од твојата трансакциска. И јас си ги купувам наеднаш, како ми напишал трансфузиологот така. Еве сега имам 28 инекции за 14 дена, сабајле и вечер. Штом ја завршам таа тура си одам кај матична, земам потврда за примена терапија и поднесувам барање.
Jas pak prvo odam nq transfuziolog.Toj mi dava izvesaj so prepisani kleksani,pa kaj maticen.Na recepta dati od koga do koga ke primam.I na sekoja data pecat i potpis
И кај мене на извештајот пишува колку инекции треба да примам и толку купувам. Завршувам со боцкање, земам потврда и поднесувам. Полесно е така - извештај за извештај. Кажи некоја финта за да нема модрици?
Прво на трансфузиолог на преглед, па после анализите на крв добивам препорака за терапија на извештајот (од позади). Таа терапија матичен гинеколог ми ја препишува на розева рецепта и со неа во аптека купувам и барам сметкопотврда. Само првиот пат примив терапија од страна на мед. сестра, инаку цело време ме боцка сопругот или сама. Датуми и печати немам на потврдата за примена терапија, ама може тоа си е до правилата кои го следи матичната гинеколошка ординација. На нив им треба само копија од извештајот од Трансфузиологија и сметкопотврдата од аптека (со фискална).
Може нив им бараат сметки и печати бидејќи на извештајот нема број на инекции што треба да се примат. Кај нас експлицитно пишува колку инекции треба да е примат до сл.контрола.
Нема финта мислам дека е до самата кожа, веќе ми се повраќа, едвај чекам да се заврши сѐ. Сѐ си правам по процедура, прво чистам со етанол со памукче, дувам да се исуши местото, и после штипнувам горен слој, боцкам под агол од 45 степени, ама пуштам мноооогу полека, така помалку ме боли. На крај пак само пребришувам благо со памукчето. Не притискам воопшто, читав негде дека баш така повеќе модрици се прават. Јас се правам масакр, затоа преферирам сопругот да ми ги става во рака, ама кога не е дома си ги ставам во нога, е тука сите бои на виножитото Си пишува и кај мене точен број на инекции во извештајот, на пример последниот пат имав: 2x0.4 - 14 дена. Ама не може да знаат колку точно сум купила ако не прикажам сметка, а нели никој не ти дава пари туку така, особено не државни. Може во секој град е посебна процедура, мене најголем хорор ми е да не ми изгубат документи, сега како што не одам на работа, не ги скенирам, само ги сликам со телефон пред да поднесам.
Јас боцкам под агол од 90 степени. Така пишува на упатството и така терам цело време. Секогаш исто боцкаме (мм ме боцка), некогаш нема ништо, ама некогаш ми се прават модрици. Колку подолго време боцкаме, толку поосетлива е кожата и почесто се јавуваат. На почетокот немав ништо. Не ми се проблем модриците, не болат и слично, ама ми се намалува просторот за боцкање и тоа ме плаши Инаку во упатството пишува да не се брише местото со ништо после боцкање.
Od strana na rakata em ne boli em nema modrici.Maz mi koga bockase raat mi bese.Sega sama i tesko e.Nikako en odgovara.Nemozam da ja stipnam i kozata.Ama pak dobra sum nema modrici
Јас уште и во стомак боцкам. Таму најмалку болно ми е. Јас сама незнам како сама би се боцкала во рака - како со едната штипеш, а со другата боцкаш? Физички е невозможно - едната рака (таа што се боцка) не брка работа. Значи имаш една рака на располагање.
Мене така ми покажаа кај матичната, е таа паметната ми вбризга за 5 секунди, мислев рака ќе ми отпадне . Иглата до крај обавезно нели, а што читав и по странски форуми повеќето ставаат под агол од 45. Гледав и на youtube плус Како и да е, болката ми е најинтензивна после боцкањето. Немав модрици до сега, особено на раце, ама на нозе дали дека ми се тресат рацете оти сама се боцкам, па се прави мала ама темна. Whatever works for you, ама како ги примаш понатаму, нормално е да модрее пошто тој е просторот за работа, ограничен Стомакот ми е голем, не можам да штипнам, затоа се префрлив на нозе, да ми одморат рацете малце, плус што не можам сама нели.