Д-димери во бременост

Discussion in 'Бременост' started by butterfly.mk, Sep 21, 2013.

1. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Mnogu me zanima kako ke odi refundiranjeto sega so novite ceni, t.e.dali e i referentnata smeneta

mace89 likes this.
  2. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Чисто се сомневам можеби ќе остане 70% бидејќи е оштетен фондот до коска што од боледувања за ковид плус што рефундираат исто за клексани ,труднички боледувања,помагала итн итн

thelittle17 and dromka like this.
  3. Evy81

Evy81 Истакнат член

За почеток да најдеме да купиме. Имам за уште една недела, се надевам ќе стигнат по аптекиве.

4. Pacient srna

Procentot e od referentna vrednost, za fraxiparine 0.4 bese 101 denar ref.cena i procent od nea vrakaa, nezavisno sto togas gi plakavme 120 i nesto denari ( sega ne znam kolku se). Za 0.6 ne mi stignalo resenie, presmetuvav koga mi prefrlija ama sega ne mi teknuva kolku mi izleze

5. KonstantinaM

KonstantinaM Популарен член

Здраво дали има некоја членка со резултати од ддимери и хемостаза од 12,13та недела ме интересира мислење,трансфузиологот вика да си продолжам со клексани(кои моментално ги нема), гинеколози ми рекоа да прекинам :worried:.Збунета сум.

Attached Files:

mace89 likes this.
  6. mace89

mace89 Популарен член

Слушај си го трансфизиологот, он си е стручен за таа работа. Ако он смета дека треба да ги примаш значи треба е сега тоа што ги нема клексаните е проблем за сите (facepalm) Пробај да најдеш некои останати по аптеките, врти на повеќе места или едноставно почекај да ги добијат, некои членки пишаа дека после 15ти ќе ги добијат по аптеките. Јас сум 14 недела и резултатите од димери и хемоста ми се во ред но клексани примам од прв ден пошто така смета трансфузиологот поради двојни мутации и ризик од тромбофилија

7. princess5

princess5 Форумски идол

Да го послушаш трансфузиологот ... плус ако имаш и мутации секако ќе треба да ги примаш... пробај да ги најдеш сигурно некаде има макар надвор од ск во помали аптеки...а и рекоа дека ќе ги имало по 15ти некои од членките...(иако не сум компетентна но јас така би направила)

KonstantinaM likes this.
  8. KonstantinaM

KonstantinaM Популарен член

Фала ви така ќе направам имам 10 фраксипирини и ќе барам клексани.

mace89 and princess5 like this.
  9. Nefertiti.

Nefertiti. Популарен член

Јас денес правев крвна слика и ддимери, резултатот 346.7, ми се јавија ми рекоа дека тоа било супер, што пониско подобро.
    22 недела сум.
    Стварно не се разбирам од ова, од Чаир ми рекоа заради што имам крварење за испитам димери.
    Нормално ли е да е толку ниско?

thelittle17 likes this.
  10. Маја Т

Маја Т Популарен член

Нормално е.Кај мене ддимерите во 6та недела ми беа 99.Тогаш примав клексани и имав краварење.Ги прекинав клексаните и после некое време пак испитав ддимери и ми беа 160.Добра е вредност и се додека ти се ниски немаш потреба од клексани и од грижа.

Nefertiti. likes this.
  11. macalavica

macalavica Популарен член

Вчера почнав да се боцкам фраксипарин од 0,6, бев кај матичната ми рече прво да се боцкам во стомак на 5 цм од папок под агол од 45 степени, вчера ме боцна она и беше ок, сега се боцкав сама на другата страна ама ми се направи црвен круг, и како ме жари, ме пецка, дали згрешив нешто незнам, ме фака паника а сама сум дома. Како се боцкате вие, го стискате ли местото како штипнато за да боцнете, под кој агол, на кои места?

mace89 likes this.
  12. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Исто како и клексанот во стомак штипеш и боцкаш контактирај со матична што би можело да биде еднаш и мене ми се направи од клексан ама ми пројде и после тоа не се повтори

macalavica likes this.
  13. mace89

mace89 Популарен член

Јас и околу папокот боцкам. Таму имам најмногу сало. Пошто сум слабичка и мене ме боли многу и ме пече ама такви се тие инекции, ставај во седечка положба за да ти се направи повеќе сало и ќе ја ставиш пола игла, важно е да отиде под кожа под агол од 45 степени. Ставај ја полека за да те боли помалце. А за модриците нема спас, самите ќе си поминат. Мене цел стомак ми е модар, една поминува друга се прави :)

macalavica likes this.
  14. Ziberi123

Ziberi123 Истакнат член

А зошто се боцкате во стомак?

15. macalavica

macalavica Популарен член

Таму ми делува најлесно, зошто треба да се боцкам сама, па во рака ми е покомплицирано на пример.

@mace89 а за модринки смееме ли да се мачкаме некој маст, хепатромбин на пр?

16. mace89

mace89 Популарен член

Зашто така ми кажа трансфузиологот Јани Ангеловски, најдобро било во стомак и до 9 месец таму да се става, е сега кога ќе се оптегне кожата јас мислам дека е невозможно па тогаш може ќе сменам во раце
    @macalavica само ацидиборици, друго не. Јас со ништо не ги мачкам, секако си го мачкам стомачето со креми и ми поминуваат сами

17. Ziberi123

Ziberi123 Истакнат член

Сега можеби ти делува лесно но кога ке почне да ти расте стомакот нема да можеш. Јас од почеток се боцкам во раце и уште така терам немам никаков проблем, мн ретко се случува да имам модрица

mace89 likes this.
  18. Ziberi123

Ziberi123 Истакнат член

Дали скоро се виде со доктор Јани? Има ли некое решение за клексаните, кажа ли некоја замена?

mace89 likes this.
  19. Pacient srna

Jas sum cela cvorovi modrinki od juli bockam sekoj den. Si najdov edno mesto nad laktot na rakata najarno mi bese ama i toa go optereti izgleda. Menjaj stomak dur moze, race, noze. Jas mackam lioton gel za pobrzo da pominat-isto e ko hepatrombin

mace89 likes this.
  20. mace89

mace89 Популарен член

Не сум го видела , последен преглед ми беше пред повеќе од две недели а тогаш сеуште го имаше клексанот во аптекиве. Следен преглед ми е дури за два месеци. Ако имате контакт од него прашајте го

princess5 likes this.