Д-димери во бременост

Discussion in 'Бременост' started by butterfly.mk, Sep 21, 2013.

1. Orfidea

Orfidea Истакнат член

Zdravo devojki, od deneska sum vo 40ta nedela so masko bebe, vcera bev na pregled, niti sum otvorena, nitu na ctg ima znaci deka mu se izleguva, nemam ni sekret, a i postelkata e se uste normalna. Do vcera stavav clexan, od deneska veke nemam :( se mislam dali da odam da baram po apteki, i do koga da gi stavam :( Me interesira dali nekoja od vas imala slicno iskustvo??? Fala vi

2. macalavica

macalavica Популарен член

Секој месец ли правите аназиза за д димери и фактори на хемостаза,јас треба да примам фраксипарин до 03,01 а за потоа дали треба да направам повторно анализи и контрола кај трансфузиолог, матичниот ништо не ми кажа, а трансфузиологот ми рече да закажам некој ден пред да ми завршат фраксипарините и све да напрвам комплет во ремедика, да не сум и носела резултати од др место, некако ми е баш дрско ова.А гинекологот ми вика ужиај ке ги примаш долго време, како да ги примам без контрола дали воопшто ми се потребни?

Florina :) and mace89 like this.
  3. Orfidea

Orfidea Истакнат член

Vo drzavna za trudnici ispituvanjata se besplatni, a vo remedika neznam, ama sigurno se plaka dosta. Odi kaj drug transfuziolog, nema pravo da te ucenuva kade da pravis ispituvanja spored mene.

dromka likes this.
  4. mace89

mace89 Популарен член

Јас одам во Ремедика на прегледи а испитивањата за димери и хемостаза си ги правам на државно. Ниеднаш докторот не ми рекол зашто таму ги правиш или мора тука. Цц кажи и немам финансии и точка

dromka, DELFINA81 and macalavica like this.
  5. macalavica

Па значи кај истата одиме Павлина, мене ми рече така, таму да сум направела све, пакетот бил 3400 ден.

6. Maya12

Maya12 Популарен член

Јас редовно ги испитувам кога одам на преглед во Плоднос некогаш на 2 недели некогаш на 4,мене од почеток на бременоста со фраксипирин ама многу ми варираа па затоа редовно ги проверувам.Мене не ми бараат стрикно во Плодност да ги проверувам ама оти јас не сакам да се малтретирам таму си ги правам

7. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Pa Pavlina ima procent od toa sto drugo da ti kaze. Batali ja odi si na klinika

8. mace89

mace89 Популарен член

Јас на трансфузиолог идам кај Јани Ангеловски во државна а генеколошки прегледи си правам таму во Ремедика но генекологот никогаш не ми рекол дека се сомнева во резултатот од државна

dromka likes this.
  9. Orfidea

Orfidea Истакнат член

Spored doktor Jani do koga treba da se stavaat kleksanite do pred poragaj?

10. mace89

mace89 Популарен член

Незнам јас сум 14+4 имам уште многу време до пораѓај па затоа не сум ни прашала :)

11. Orfidea

Orfidea Истакнат член

Kolku cinat ovie ispitivanja vo plodnost? Za didimeri mislam deka bese 1200 ama za hemostaza nz

12. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Isto samo Dejanova mi e transfuziologot, a Dimitrov ginekologot vo remedika. Taa Pavlina proba da mi se usuka na pocetokot ama i rekov ne fala si imam transfuziolog

dromka and mace89 like this.
  13. natasam

natasam Истакнат член

Нема и секаде демек очекуваат, еурофарм неделава очекувале да се нормализира состојбата, а прашав познати во една приватна аптека, ветиле дека ќе испорачаат, ама кога :(

TeodoraMJ likes this.
  14. natasam

natasam Истакнат член

Ако си со генски мутации, ги примаш до крај, а во меѓувреме кога одиш на контрола кај трансфузиолог или поминал месецот за кој ти е извештајот, правиш проверка на ддимери и хемостаза. Јас одам на месец, месец и пол на проверка иако трансфузиолог ми рече и на 3 недели требало, ама ми се смачи... 8 месеци ги примам и без разлика на резултатот ние со генски мутации ги примаме до и после пораѓај одреден период.
    Инаку и мене трансф. од Систина ми рече само таму проверки и контрола, не верува во точноста на државно ептен дрско ете исто... ама пак си проверувам на државно :) и бев еднаш и толку, продолжувам на државно и кај гинекологот од Систина кој исто никогаш не рекол зошто кај нив не проверувам...

dromka, princess5 and tina2018 like this.
  15. Evy81

Evy81 Истакнат член

Јас еве до крај идев кај Павлина, со резултати од државна трансфузиологија, не ми рекла ниту еднаш таму дека мора. Да не се сомнева нешто во последниот резултат па затоа.

16. DELFINA81

DELFINA81 Популарен член

Исто и јас во Ремедика одам на прегледи а д димери и хемостаза на др.место.испитувам.Во Ремедика е над 2000ден.

dromka and mace89 like this.
  17. mace89

mace89 Популарен член

Само димерите во Ремедика се 2400 а плус времињата од хемостазата (facepalm)

DELFINA81 likes this.
  18. Nd_sk

Nd_sk Истакнат член

Има во аптеката во Систина, има во Виола, во Молика и Бетту фарм

19. macalavica

3400 se komplet dimeri vreminja I pregled

mace89 likes this.
  20. dromka

dromka Истакнат член

СЕкоја е различен случај, повеќето од нас сме со мутации... Консултирај си го макар телефонски гинекологот.
    Јас проверката нс димерите ја правам на 4-6 недели, насоката таква ми беше од трансфузиолог. НЕкој месец на 5, некој нс 6, како што ќе најдам термин

mace89 likes this.