Д-димери во бременост

Discussion in 'Бременост' started by butterfly.mk, Sep 21, 2013.

1. Orfidea

Orfidea Истакнат член

I jas sum so eden mutiran alel, spored edni doktori treba a spored drugi ne trebase da primam kleksan. Jas radi bezbednost gi primav skoro cela bremenost, poslednoto ispituvanje na didimerite mi bese 1867 vo 36ta nedela. Terminot mi e uste nekolku dena. Sega sum 40ta

2. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Mene do skoro so fraxiparine 0.6 ddimerite mi bea vo granicite, pod 500, 23 gn veke se kaceni na 900 so istata doza. Doktorkata rece deka za sega e ok dozata vaka da teram pa zdravje posle praznicite kraj na jan ke proveruvame pak

mace89 likes this.
  3. Orfidea

Orfidea Истакнат член

Dali vrsat refundiranje od fondot i za fraxiparine?

4. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Ddimeri mene mi merea ednas mesecno i fraksiparin primav do tri nedeli po poragajot oti I togas znaat da se kacat ddimerite

5. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Da, mada jas posledno koa podnesov kraj na noemvri mi rekoa jan ke isplakale imale mn vo izolacija. Predtoa redovno mi vrakaa za 2-3 nedeli od podnesuvanje

6. Маја Т

Маја Т Популарен член

Девојки јас денес испитував ддимер во Авицена.Не испитував цела хемостаза, затоа што имам термин во петок на трансфузиологија.Јас примав клексани само на почеток на бременоста, но дека ддимерите ми паднаа доста ниско,хи прекинав.После месец и пол од последното испитување ддимерот ми е 0,744mg.Ми делува многу висока вредноста и ме плаши да не ми направиле некоја штета:(Утре сум на гинеколог, но ме интерисира ваше мислење и искуство за вредноста? Дали сите примате клексани за ваква вредност? 20201223_151816.jpg

mace89 likes this.
  7. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

Не ти се високи бе срц. Во бременост посекако се качуваат.
    Не се паничи. Направи си и хемостаза, да се видат и времињата па доктор ќе процени дали пак да почнеш да боцкаш.
    Сега ти се во граници, биди мирна(fingers)

natasam, azelea, dromka and 2 others like this.
  8. Maya12

Maya12 Популарен член

Мила баш не ти се покачени,во втор триместар норамлни се до 1.5 си пишува во референтните вредности,тебе ти се супер баш немак мака не си прави нервози.Направи си хемостаза за да не ти биде мисла ама ддимерите ти се супер

mace89, dromka and Маја Т like this.
  9. Маја Т

Маја Т Популарен член

Леле фала ти Bubce, ептен се испаничив кога ги видов.Помислив да не веќе ми направиле некоја штета.Многу голема разлика од кога ги испитав пред месец и пол.Во петок ќе испитам се.

10. Маја Т

Маја Т Популарен член

Фала ти мила, баш ме ослободи.Знам дека според референтните вредности се ок, но не знам дали за вакви вредности сепак треба да се прима клексани.Јас сум 13+5, претпоставувам дека веќе сум во втор триместар.

11. mace89

mace89 Популарен член

Баш ти се соодветни за второ тромесечие , во второ тромесечие нормални се до 1200, без грижи

macalavica and Маја Т like this.
  12. Маја Т

Маја Т Популарен член

Фала ти мила.Не знам што би правела без вас тука.

mace89 likes this.
  13. mace89

mace89 Популарен член

Уживај мила. Јас сум на клексани од прв ден и некаде 11 недела ми беа околу 500. А сега во 15 недела треба да испитам при крај на месец али нормално е да се качуваат по малку. Јас примам превентивно поради ризик од тромбофилија. Според мене на ваква вредност нема никаква потреба од клексани :*

macalavica and Маја Т like this.
  14. Маја Т

Маја Т Популарен член

Фала уште еднаш мила.Како бев во паника пред малку, само да знаеш:)Јас дека сум со мутации исто примав клексани пред трансфер и после транфер околу 20 дена.Дека ми беа ниски ддимерите докторот ми ги прекина.Ме интерисира уште ова, дали кога испитувате хемостаза на клиника, откако ќе бидат готови резултатите ги гледа трансфузиолог? Јас имам термин во петок за хемостаза на трансфузиологија.Дали откако ќе ги земам резултатите може веднаш да ги види трансфузиолог или мора нов упат и термин за да се видам со доктор?

macalavica and mace89 like this.
  15. LivingGlam

LivingGlam Форумски идол

Мутациите се предиспозиција за тромбоза, не тромбоза бај дифолт. Посебно МТХФР, не е најважната мутација за ова и студиите се поделени во врска со превенција. Само значи дека треба да се прати состојбата. За други мутации (фактор 5, протромбин) нема дилема.
    Превентивно е во ред да се примаат, но во некои случаи не. Ете кај тебе имаше крварење и беа ниски вредностите, значи не ти требале. Ако има потреба ќе ти ги вклучат пак.

Те пратат на ехо редовно, си проверуваш преку крв редовно, без паники. Вредностите ти се супер, провери и хемостаза за секој случај. Само да знаеш дека времињата очекувано е да се минимално скратени во бременост (активирано парцијално е важно, тоа ќе го пратиш најмногу).
    Инаку и јас сум со МТХФР мутација и без клексани, постелката е супер, бебето напредува дури и понапред цела недела, и вредностите ми се ок. Ако има потреба ќе вклучиме.

Last edited: Dec 23, 2020
  16. Evy81

Evy81 Истакнат член

Трудници не примаат докторите на трансфузиологија. Извештај даваат на ГАК, а ти можеш приватно плус да те следи трансфузиолог за да си бидеш мирна.

Маја Т likes this.
  17. mace89

mace89 Популарен член

Како што кажа @LivingGlam не сите со мутации треба да примаат клексани зашто според мене да испитаат сите 90% ќе имаат една мутација. Јас сум со хомозигот, со извештај од МАНУ ми е потенциран висок ризик од тромбофилија и поради х работи во минатото мора да сум превентивно. Јас на трансфузиолог закажувам посебно на два месеци а димери еднаш месечно. Штом ќе ги добијам резултатите ги носам кај матичната и она ми кажува дали се во ред. Сите сме исплашени посебно тие што поминале некое неубаво искуство во минатото... Но мора смирено и позитивно, се ќе биде во ред :*

Маја Т likes this.
  18. Маја Т

Маја Т Популарен член

Фала ти мила, толку многу добро ми објасни.Баш ги гледам резултатите од испитувањето на генетски мутации што ги имам правено, и според тоа што ми го кажа, се е е во ред.Јас имам мутации само на мтхфр, комбиниран хетерозигот, значи се е во ред.И времињата не ми беа баш јасни, но сега ќе знам на што да обратам внинание.Фала ти уште еднаш.
    Не знаев за ова.Значи сепак најдобро да си најдам трансфузиолог на приватно.Фала многу.
    Фала најмногу мила.Баш така ќе направам и јас.Ме разбираш многу добро, дека од страв внимаваме и на најмалите ситници:):*

azelea, thelittle17 and mace89 like this.
  19. mace89

mace89 Популарен член

Девојки дали некоја има испитувано димери и времиња во Биотек? Јас неможам да закажам на трансфузиологија пошто веќе имам закажано термин на трансфузиолог и системот не дава. Ќе мора да ги правам на приватно. Па се мислев меѓу Биотек и Авицена. Ако имате искуство кај е подобро пишете ми.

20. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Ако веќе правиш испитувања на трансфузиологија и според тоа ти даваат терапија не фрлај џабе пари приватно вредностите не се исти ниту времињата ниту димерите