Д-димери во бременост

Discussion in 'Бременост' started by butterfly.mk, Sep 21, 2013.

1. mace89

mace89 Популарен член

До сега правев ама од сега неможам да закажам бидејќи веќе докторот ми има закажано контрола на резултати за да ми ја види хемостазата и да ми даде извештај и бидејќи имам закажано преглед не дозволува системот да се закаже и лабараторија. Не ми се верува како можеле вака да направат али ете тоа е. Прегледот ми е дури во Февруари и до тогаш ќе треба два пати на приватно да правам(facepalm)

2. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Па откажи го прегледот или нека ти дадат приоритетен за лабалаторија само или од матичен или од гинеколог

dromka and mace89 like this.
  3. mace89

mace89 Популарен член

Неможам да го откажам кај Јани Ангеловски ми е , кај него многу тешко се закажува и ќе ми треба извештај за рефундација на клексаните. Но ќе пробам кај општиот матичен да закажам, фала ти на советот :*

dromka likes this.
  4. Маја Т

Маја Т Популарен член

Девојки ве молам кажете ми како оди постапката за рефундација на клексани во бременост? Според гинекологот ќе треба да почнам да примам клексани, но ми рече сепак да се консултирам со трансфузиолог.Закажав кај Павлина во Ремедика.Ме интерисира за извештај за рефундација од каде да земам? Колку што знам во бременост се зема од ГАК.Е сега дали ми треба прво упат за таму и кој може да ми даде извештај од таму со кој ќе можам да поднесам за рефундирање?

5. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Ако си кај Јани он не ги признава од приватно извештаите :) ако ти е за тебе ти да си видиш прави приватно :)

mace89 likes this.
  6. mace89

mace89 Популарен член

Епа ако не ги признава извештаите нека ми даде упат ќе направам државно а не да ми викаат нема стопирано е бла бла (facepalm)

7. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Јас знам кога отидов кај него си платив во ремедика 2500 и само ми кажа ништо ова од тука нека ти извадат и според ова ќе се водиме од трансфузиологија. Затоа и ти пишав не се малце пари за да ги дадеш и тоа два месеци по ред.Пробај на сите начини да ти извадат барем за лабалаторија ништо повеќе :)

8. princess5

princess5 Форумски идол

Можеби тој ден ќе те прати да те боцнат па по резултатите ќе пише извештај дали ќе треба или не клексани?

@Маја Т не сум сигурна но ќе треба прво да направиш димери и хемостаза па со резултатите да идеш на Гак и од таму да земеш извештај за рефундирање

Маја Т and mace89 like this.
  9. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Mene na sekoja kontrola vednas transfuziolog mi zakazuva nova kontrola i togas mi zimaat krv samo mi se javuva da mi kaze doza. Na slednoto odenje si go ziam rezultatot za da ne odam specijalno za toa. Maticen obicen mi zakaza samo prviot pat vo juli i od togas taka teram, na sekoj izvestaj imam na kraj den i vreme za sledna kontrola i togas krv zimaat.

10. mace89

mace89 Популарен член

Јас имам генетски предиспозиции за тромбофилија според испитувањето во МАНУ и цела бременост мора да сум на клексани, а хемостаза правам за во случај ако се покачат да зголемиме клексани. Фала ви @Brpbrp и @princess5 во секој случај, ќе пробам на сите можни начини да закажам па ќе видиме дали ќе успеам :doh:

princess5 likes this.
  11. mace89

mace89 Популарен член

Мене во извештајот ми пишува само контрола незнам со тоа дали би ме боцнале? Кај кој трансфузиолог идеш?

12. ladystardust

ladystardust Популарен член

Дали конечно добија клексани во аптеките, има ли некоја инфо?

13. Pacient srna

Kaj dejanova

Keti84, dromka and mace89 like this.
  14. mace89

mace89 Популарен член

Супер, мене Јани на два месеца ми закажува пошто има многу гужви а ми вика хемостаза на месец да правам и матичниот да ми ја проверува па ако има нешто да му кажам. Макии со ова кај нема клексани сега па и нема термини

15. Pacient srna

Ednas sakav da smenam den ne bese taa tamu, se slusnav mi rece nikako posle ne mozam termin da ti napraam odi setrata da ti zeme krv pa ke se cueme za rezultati. Po toa znam deka e haos so termini

mace89 likes this.
  16. Ziberi123

Ziberi123 Истакнат член

Јас набавив пред два дена од паланка, а тука во скопје не знам дали имаат добиено по аптекиве. Најдобро јави се во некоја аптека и прашај

dromka likes this.
  17. natasam

natasam Истакнат член

Да, ти пишав еднаш не дава да закажеш и лабораторија и кај трансфузиолог :( сестрата на 100 начини проба... јас не успеав тогаш... само лабораторија имам закажано, а во меѓувреме сите термини кај Јани и Елена ги зафатија :( А приватно на транфузиолог бев во Систина последен пат и не ми се оди пак, не ги признава резултатите од државно... Ептен сме во незавидна ситуација, за трудници иако демек се е бесплатно, всушност за нас со мутации тоа не важи... Плус со клексани цела бременост, па дефицитарни сега како ќе ги натокмиме со извештајот за рефундација :(

Last edited: Dec 25, 2020
    mace89 likes this.
  18. mace89

mace89 Популарен член

Пред месец дена даваше јас така идев а сега неможам никако :( многу безвезе направија како може лабараторија без мислење на трансфузиолог и обратно цц

natasam likes this.
  19. natasam

natasam Истакнат член

За трудници после ковидот направија со резултат само кај гинеколог да се оди по извештај дали и каква терапија, дали затоа е вака хаос не знам :(

mace89 likes this.
  20. Grasiela**

Grasiela** Истакнат член

Девојки, дали има некоја членка што живее во Германија и прима клексани, да ми каже дали се вакви? Неможам да си најдам тука, па ми донесоа од таму. Ке ставам слики, кутијата е иста, упатството исто, е само обликот на шприцот што е поразличен 20201225_211539.jpg 20201225_211825.jpg