^Јас секако кај Радица ќе одам на редовна контрола во понеделник и резултати ќе и однесам. Ама кој да чека до тогаш, зошто има некои параметри кои несе во границата на дадените вредности,....и од тоа докторскиот ракопис видов нешто секундарно пишува....што е му се мислам.... Вчера бев кај матичната, и кога ги виде резултатите од трансфузиологија се зачуди зошто ми дале 7 инекции кога мојата вредност беше 1800, а до 2500 е дозволено за трудници. Едноставно ми остави 1 недела рок да си допијам апчиња, и следната недела да отидам на уште една контрола....па ако и тогаш исто ми пишта, или не се поправи резултатот ми рече ќе мора да ги примам. Иако и сестратас после се чудеше зошто ми пишале инекции.
Е, е, и мене исто!!! 1900 ми беа, шизев ко лудача тука викам кај сега ова ме снајде, за на крај да испадне дека ама баш ништо не ми е! Ич да не се мислиш. Јас во воена ги правев испитувањата, првиот пат ми беа 1900 ко што пишав, а вториот 1880. Пак се во граница на нормала, не е ништо страшно. Во петокот разговарав со трансфузиолог во Чаир, истото ми го повтори, се изнасмеа. Вика ова клексаниве како аналгин ги даваат, да беа корисни толку без потреба, десерт ќе се викаа. Буквално, ова и беа зборовите. Уживај си, само контролирај од време на време, и топло ти препорачувам да си закажеш за во Воена нареден пат, ако ти е далеку се исплати, верувај. Во државна болница само главоболки доживеав цела бременост.
I na mene vrednostite mi bea 1500 i pocnav da primam inekcii,na pocetok 30 pa kontrola na koja mi bea 2500 pa novi 30 inekcii pa pak kontrola i vrednisti od 2550 i novi 30 koi seuste gi primam i povtorno treba da odam na kontrola koga ke mi bidat pri kraj.Maticnata bese protiv ama doktorkata vo remedika kade prv pat pravev ispituvanje i sekogas so rezultatot odam kaj nea vika mora zatoa sto so terapija ne ti se namaluvaat a sto bi bilo bez inekciite,i pred se deka inekciite me stitat mene da ne dojde do tromboza a plodot za sreka se razviva super inaku sum 32 nedela.
dobro ova ispituvanje e zadolzitelno ili ne???? mene ginekologot mi nema kazano nisto denovive ke me ispituvaat sida, sifilis, hepatitis.... deka imam lezano hepatitis B pred 15 godini a za ova nisto...
Не е задолжително, докторот ја испраќа пациентката доколку има индикации. Еве јас сум 34 недела и немам направено такво испитување.
Најново што чув од сестра во ГАК, дека над 800 не било добро и сите примале инекции. Веќе човек да не знае на кого да верува.
Таа сестра изгледа во угостителство работи, па затоа дава вакви информации. Во 31-ва недела ми беа 1300 мене. До 1700 не се дава никаква терапија зошто како минуваат неделите, така е нормално да се покачени. Не слушајте секој што ќе ви каже, затоа постојат доктори.
Зависи кај кој доктор секој си има своја граница,јас на пример имав крварење на постелката и кога отидов да проверам д-димери ми беа 1500 и одма почнав со инекции,и многу зависи во каква состојба е пациентката,не сме сите исти
Еве го и моето искуство: на редовните контроли кај матичниот (на кој секако му верувам) тој не ми укажа на никакви промени на плацентата, но докторот што го избрав за породување на ГАК забележа лакуни на постелката и ме прати итно на д-димери... и ајде јас направив испитување, ми беа преку 2300 и докторот на ГАК ми вика обавезно 7 клексани, кај трудници е дозволено до 1700, а матичниот ми вика никако, кај тебе нема потреба, нема горна граница на д-димери, што ти е на тебе... и дури и се изнервира, ми вика ако си запнала прими си ги, ама отсега консултации околу клексаните со тој доктор, не со мене... и јас се распаметив (сепак се лекови) и не знаев што да правам со себе... консултирав сто доктори и сите различно ми рекоа, на крај примив 7 клексани, повторно направив д-димери и ми се симнаа на 1800. пред две недели (во 38-ма) докторот од ГАК бидејќи пак ме гледаше на ехо, ми препорача уште 7 клексани „за да ја освежиме постелката“, ги примив и тие но не испитав повторно д-димери (ми скисна веќе од се), ме виде на ехо докторов и сега од утре сум во 40 па ја чекаме малата да се појави Некогаш навистина не знаеш на кого да веруваш и кого да послушаш, на крај сам свој лекар да изиграваш кај мене на првите резултати со вредност на д-димери над 2300 ми пишуваше „активирана СЕКУНДАРНА фибрилиза на постелката“ - тоа значело дека постелката почнала да зрее, а на вторите резултати со вредност 1800 ми пишуваше „соодветна на гестациската недела“
Девојки, ај и јас да си кажам. 24 недела сум, и пред 2 дена испитував Д-димери. Ми испаднаа дека се 1596. Уште не сум била со резултатите кај матичниот за да видам што ќе каже, ама место не ме држи, па сакав да се консултирам со вас. Многу ли е ова?
^секоја недела си носи различни референци....убаво би било ако некој ги знае според недели да ги пише.
Па не знам, тој трансфузиологот ми напишал нешто како: Секундарна фибриолиза. Така барем го прочитав, пошто знае ккаов ракопис може да има доктор!
ооо и кај мене секундарно стоеше, анемија ова она + и 7 инекции кои јас незнаев да ги прочитам. Па испадна дека матичната ми рече дека според неа не ни требам тие инекции да ги примам. И не ги примив.