Кај мене беа високи ддимерите ама во 7 недела кога имав кафен исцедок ми го прекинаа аспиринот бидејќи примав и фраксипирин
Togas mi bea okolu 200-300 ddimerite, primav i fraxiparine 0.4 i pola aspirin dnevno. Ne se znae zosto prokrvarev ama potia samo na fraxiparine 0.6 sum. Si iam mutacii jas za trombofilija ne sum bas regular slucaj
@Brpbrp @Grasiela** @mace89 @Pacient srna @ladystardust Девојки многу ви благодарам на советите, не знам што би правела без форумот и сите вас.Цело време сум во паника за се.Издржав до понеделник и бев на преглед кај Павлина во Ремедика.Ми даде фракспарин од 0,4.Не знам дали ги има во аптеките но јас ги земав од Ремедика како нивен пациент.Мислам дека може да се земат клексани или фраксапарини од болницата во која одите, доколку не може да се најдат по аптеките.Но ова претпоставувам за приватните, дека имаат на залиха за нивни пациенти.
Мислам и Берна има...и Голд Мун да проверите... Инаку само да напоменам со извештај од приватен трансфузиолог не рефундираат...
Сега може е така, супер, ама пред 3 недели немаа, туку само за тие на одделение што лежат. Јас бев на клексани па се снаоѓав по градовиве за фраксипарин да сменам. Павлина е супер, јас од почеток кај неа одев еве до 9ти месец, секако нејзиниот извештај не важи за рефундирање, ама посигурна си бев да ме следи трансфузиолог и плус на ГАК им го давав на увид за да ми дадат извештај.
Фала ти, ќе проверам таму за следните што ќе треба да ги земам.Знам за извештајот, затоа бев и на клиника за да земaм извештај од таму. Да, супер е докторката, за неа дознав баш од форумот.Може и ти да имаш пишано за неа, па да сум прочитала.Јас земав само 10 од Ремедика, па не знам за следните како ќе биде, дали пак ќе успеам од таму да земам.А за извештајот знам дека не може од приватен, затоа бев на ГАК.
Здраво и од мене. Примам клексанин од 0.4 од почеток на бременост, заради мутации, 23 г.н сум. Е сега со оглед на ситуацијата со клексаните ќе треба фраксипсрин да боцкам. Матичниот гинеколог вели исти се и замената, од друг доктор слушнав дека и не се баш исти како клексаните. А кога бев кај Д-р Димчев на скрининг ми рече "и во случај да ги прекинеш нема да има штета јас те уверавам". И сега сум во конфузија, незнам стварно како би постапила!? Ве молам за мислење и ваши искуства...
Јас сменив со фраксипарин а не би ризикувала скроз да прекинам. Зависи и кои мутации ги имаш, јас имам повеќе поради што не смеам да прекинам. Исто битни се и резултатите кои ги имаш од димери и хемостаза, консултирај се со трансфузиолог.
Извинете за сликата, тато ми ги зема резултатите и ми ги слика, пише нешто дека е скратено, немам појма од ова испитување, утре ќе одам кај гин. Ваше мислење?
Nema, jas nosev kraj na noemvri posleden pat mi rekoa guzvi izolacii au isplata ne cekajte vo dek posle nova god
Женски, како се резултативе, ништо не разбирам, освен Д димерите дека се 1600, тоа многу ли е? Скоро 30та недела сум.
Мислам дека ддимерите би требало највеќе да се до 1500 за таа недела, а времињата се малку скратени. Примаш клексани?
Најверојатно ке ти дадат некоја терапија, и мене исто ми беа скратени времињата ама декс примам клексани ми рекоа покриена сум со терапија
Според мене резултатите ти се одлични и нема да примаш никаква терапија. Времињата е нормално да се малце скратени во бременост а димерите ти се во граница на нормала. До 1800 е нормално во трето тромесечие. Уживај и без грижи
Ако може да ми кажеш дали примаше клексан од 0.4? Ако да, дали ти ги сменија за фраксипарин 0.4? Се мислам дека овие вториве се послаби. т.е. дека клексанот од 0.4 одговарал на фраксипаринот од 0.6. Може и јас ке треба да ги сменам за брзо време па да знам дали да барам од истата доза или појаки?