Кога се испитуваат Д-димери ? Јас сум 20+ досега ми немаат речено докторкиве ништо за тоа дали и кога треба да испитам
зависи, јас втора бременост уште за скрининг во 12та ми бараше ама дека во првата примав клексани. А во првата почнав од 20та негде да контролирам и во 30та ми беа покачени па примав клексани до 38ма. Треба една контрола во второ и една контрола во трето тромесечје ако е се во ред.
Прва бременост ми е мене, досега се е во ред, освен витамини ништо друго не примам. Веројатно е се океј чим досега не ми рекле
сигурно. можеби покасно ќе ги каже а може и нема да то каже воопшто чим е се океј. Од доктор до доктор гледам секој различно
Мајки за преглед на трансфузиологија за фактори на хемостаза и д димери, и за преглед за скриен шеќер со гликоза каде препорачувате да одам? Сите скрининзи ги прават во Ремедика, а крвни анализи со упат од матичен гинеколог, но си реков да ве консултирам.
Ако ти треба само ддимери и хемостаза може матичен општ или гинеколог да ти даде упат за лабораторија во трансфузуологија на клиника, а ако сакаш прво да се видиш со трансфузиолог тогаш ќе треба општ матичен да ти закаже термин кај доктор-трансфузиолог,па тој ќе те упати во лабораторија.
Jas praev skrien seker vo remedika 650den bese mislam. Za drugoto ko sto ti pisale za da si imas izvestaj za refundacija
Фала ви @brm_brm @Pacient srna денеска бев на втор скрининг и ми кажаа дека треба фактори на хемостаза и д димери. А дали можете да препорачате некој трансфузиолог?
Jas odam kaj Violeta Dejanova Ilijevska na klinika zadovolna sum. Veke imame ok odnos, taa mi zakazuva kontroli vo centarot za hemofilija radi pomala guzva, za rezultati mi se javuva mi kazuva sto kako pa na sledna kontrola si go ziam rezultatot da ne se matkam 2 pati.
Jas vo kola sedev dole na parkingot mi bese. Moze i vo nivnata cekalna ama nejkev radi drugi pacienti, stalno ima nekoj sistematski tamu
На некои не им велат да испитаат димери, ти си до пола со бременоста, можеби мислат дека нема потреба.Еве ги најчестите причини зошто се испитуваат д-димери во бременоста и општо.
Мене на втор скрининг во 21ва недела докторката ми рече да си направам преглед на трасфузиолог и да испитам д-димери и хемостаза и дека тоа до 28ма недела треба да се направи. Никогаш не сум ни имала проблеми, ниту сум испитувала некогаш, бременоста ми е се во ред и само витаминска терапија примам, ама за да си бидам раат ќе си направам
Ако е се во ред и некакви индикации од 24-28 редовно се испитуваат. Ако имаш некакви индикации и порано праќаат. Јас ќе испитувам во 24та недела.
Важи женски, ќе прашам на нареден преглед баш за да испитам, секако во тие недели сум и јас за да испитам.
Јас бев на втор скрининг во среда и ми рекоа дека во идниот период треба да испитам: - преглед на трансфузиологија за фактори на хемостаза и д димери до 28 недела - скриен шеќер после 24 недела, така што за д димери, подобро после 24 недела.
Мајки, случајно на фејбук нателав на пост - фб пријателка продава клексани (имаше скршеница некоја, веројатно затоа ги користела - вика има 2 пакувања по 10 инекции од 4 единици (не знам дали е многу или малку ова, не се разбирам). Ако и треба на некоја пишете и, еве линк до нејзиниот профил: https://www.facebook.com/bacitebaci