Д-димери во бременост

Discussion in 'Бременост' started by butterfly.mk, Sep 21, 2013.

1. mace89

mace89 Популарен член

Ти секако примаш дневно од 0,6 доза. Така да ако матичната ти пише дека си примала од 0,6 доза мислам дека не е важно дали е 2 по 0,3. Во фондот не би требало да ти прават проблем за тоа. Едино мачно е боцкањето ама тоа е ќе издржиме. Јас треба да примам клексан од 0,6 но бидејќи нема примам по два еден од 0,4 и еден од 0,2

2. stevemila

stevemila Форумски идол

Da ama na receptata ima 30 dena datumi zapisano, i plus na nea pisuva Fraxipirin 0.6 a jas vo fond ke treba da podnesam so sum kupila od apteka 0.3. Isto i na izvestajot od Specijalist stoi deka treba 0.6

mace89 and KonstantinaM like this.
  3. dipsidipsidipsi

dipsidipsidipsi Популарен член

Мене колку што ми кажа е дека треба да е исто како на извештајот и рецептот така треба да е и кај мене, 1+да е ми рече нема да ти ја важат така да...прашај си најдобро

stevemila likes this.
  4. Slonce91

Slonce91 Популарен член

девојки дали некоја поднела за 40 клексани или фрах. да речеме зошто не пишува во извештајот колку ,и дали и било исплатено. фалаа

5. KonstantinaM

KonstantinaM Популарен член

Во извештајот обично нели пишува контрола за 30 дена на пример,а матичната ти дава според извештајот потврда од датум до датум и бројка колку се потрошени и според тоа се раководат во фондот да ти се поклопува датумот за фискалната и извештајот и бројот на инекции до следната контрола.(Ако ти беше тоа прашањето).

6. Slonce91

Slonce91 Популарен член

фала ти , кај мене не пишува за контрола ништо само да продолжам да примам клексани заради тромбофилија и скратаени времиња и толку ни колку клексани ни контрола

KonstantinaM likes this.
  7. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Aj vidi ubavo napred nazad treba da ima

8. Slonce91

Slonce91 Популарен член

не бе мила тоа било во 10 недела кога сум била и пишува да се јавам само за прв скрининг за аномалии и да се јавам кај матичната за понатамошна контрола

KonstantinaM likes this.
  9. KonstantinaM

А извештајот ти е од трансфузиолог?И таму ти пишува за скрининг и контрола?

10. Slonce91

Slonce91 Популарен член

Не не од трансфузиолог, од гак соба 36 таму ме праќаат за извештај за клексани

KonstantinaM likes this.
  11. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Може направиле превид, пошто на транафузиологија секогаш наведуваат прецизна бројка или како денови ги пишува.
    Најдобро јави се во фзом.

Slonce91 and KonstantinaM like this.
  12. KonstantinaM

Е незнам јас од трансфузиолог земам,еве @Маја Т оди на Гак нека ти каже најубаво каков е нејзиниот извештај.

Маја Т likes this.
  13. mimi6

mimi6 Истакнат член

Мајки вие што имавте во текот на бременоста високи д-димери, скратено време и примавте клексани дали после пораѓајот проверивте д-димери?
    јас помина 4 месеци од кога се породив и не сум проверувала ниту се сетив.. инаку во текот на бременоста немав никаков симптом или потечени нозе ништо.. се чуделе зошто ми се покачени д-димерите и скратено време.

14. Маја Т

Маја Т Популарен член

@Slonce91 јас одам за извештај на ГАК, во соба бр.36.Во извештајот пишува за бременоста дека се е уредно, вредност на ддимери и дека треба да примам клексани или фракспарини и број колку.Обично докторите пушуваат по 30.Пред да одам на преглед секогаш одам на трансфузиологија и со резултатите од таму одам на гак.Обично матичната ми закажува на трансфузиолигија ден два пред да одам на гак, а некогаш и во исти ден ( на трансфузиологија наутро, на гак во 18h).Последен пат проверив ддимери на клиничка биохемија, зашто немаше термини на трансфузиологија, па со тие резултати отидов на гак.

Slonce91 and KonstantinaM like this.
  15. DELFINA81

DELFINA81 Популарен член

Јас проверував и после пораѓај,бев со царски...ме боцкаа уште во болница со фраксипарин...продолжив уште 10дома(така ми кажаа од клиника),проверка за 10дена,високи беа,па уште 14,па пак проверка и беа паднале веќе под 500 и ми кажаа да не се боцкам веќе.Контрола за 1месец.И сум мн радосна што после толку време нема да се боцкам
    :)

16. mimi6

mimi6 Истакнат член

Ти верувам сигурно дека си радосна.. мене ми се плачеше кога дознав дека треба да се боцкам а никакви проблеми немав во бременост ништо фала му на Бога.ама незнам зошто така.. примив 37 клексани. незнам и дали да проверам.. а да прашам дали има нешто некој симптом да се знае вака дали ни се покачени или спуштени.
    и зошто се боцкаше во бременоста?

17. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Generalno posle sekakov operativen zafat se bocka toa, ne samo poragaj. A pred poroduvanje indikacija moze da se lakuni na postelka i valjda uste nesto ima sto ne go znam ne sum doktor.

@DELFINA81 i jas edvaj cekam da prestanam so bockanje aman veke od juli sekoj den

DELFINA81 likes this.
  18. Slonce91

Slonce91 Популарен член

Фала мила истата процедура е и кај мене само што на извештајот не е наведено колку клексани и кога на контрола

19. Lilijan7

Lilijan7 Истакнат член

На мојот извештај пишува само терапија фраксипарин 3800ИЕ (тоа се фраксипарини од 0,4) и нема број колку фраксипарини треба да примам, ниту пак пишува кога пак да се јавам на контрола. Од фондот ми рефундираат пари без проблем.

Slonce91 likes this.
  20. DELFINA81

DELFINA81 Популарен член

Леле трај..Јас од после трансфер.поточно од 20 мај наваму секој ден,некаде до кај 36..37ма недела.,па и после пораќај.
    Поради не многу високи д-димери и малку скратено време на хемостаза се боцкав