Ти секако примаш дневно од 0,6 доза. Така да ако матичната ти пише дека си примала од 0,6 доза мислам дека не е важно дали е 2 по 0,3. Во фондот не би требало да ти прават проблем за тоа. Едино мачно е боцкањето ама тоа е ќе издржиме. Јас треба да примам клексан од 0,6 но бидејќи нема примам по два еден од 0,4 и еден од 0,2
Da ama na receptata ima 30 dena datumi zapisano, i plus na nea pisuva Fraxipirin 0.6 a jas vo fond ke treba da podnesam so sum kupila od apteka 0.3. Isto i na izvestajot od Specijalist stoi deka treba 0.6
Мене колку што ми кажа е дека треба да е исто како на извештајот и рецептот така треба да е и кај мене, 1+да е ми рече нема да ти ја важат така да...прашај си најдобро
девојки дали некоја поднела за 40 клексани или фрах. да речеме зошто не пишува во извештајот колку ,и дали и било исплатено. фалаа
Во извештајот обично нели пишува контрола за 30 дена на пример,а матичната ти дава според извештајот потврда од датум до датум и бројка колку се потрошени и според тоа се раководат во фондот да ти се поклопува датумот за фискалната и извештајот и бројот на инекции до следната контрола.(Ако ти беше тоа прашањето).
фала ти , кај мене не пишува за контрола ништо само да продолжам да примам клексани заради тромбофилија и скратаени времиња и толку ни колку клексани ни контрола
не бе мила тоа било во 10 недела кога сум била и пишува да се јавам само за прв скрининг за аномалии и да се јавам кај матичната за понатамошна контрола
Може направиле превид, пошто на транафузиологија секогаш наведуваат прецизна бројка или како денови ги пишува. Најдобро јави се во фзом.
Е незнам јас од трансфузиолог земам,еве @Маја Т оди на Гак нека ти каже најубаво каков е нејзиниот извештај.
Мајки вие што имавте во текот на бременоста високи д-димери, скратено време и примавте клексани дали после пораѓајот проверивте д-димери? јас помина 4 месеци од кога се породив и не сум проверувала ниту се сетив.. инаку во текот на бременоста немав никаков симптом или потечени нозе ништо.. се чуделе зошто ми се покачени д-димерите и скратено време.
@Slonce91 јас одам за извештај на ГАК, во соба бр.36.Во извештајот пишува за бременоста дека се е уредно, вредност на ддимери и дека треба да примам клексани или фракспарини и број колку.Обично докторите пушуваат по 30.Пред да одам на преглед секогаш одам на трансфузиологија и со резултатите од таму одам на гак.Обично матичната ми закажува на трансфузиолигија ден два пред да одам на гак, а некогаш и во исти ден ( на трансфузиологија наутро, на гак во 18h).Последен пат проверив ддимери на клиничка биохемија, зашто немаше термини на трансфузиологија, па со тие резултати отидов на гак.
Јас проверував и после пораѓај,бев со царски...ме боцкаа уште во болница со фраксипарин...продолжив уште 10дома(така ми кажаа од клиника),проверка за 10дена,високи беа,па уште 14,па пак проверка и беа паднале веќе под 500 и ми кажаа да не се боцкам веќе.Контрола за 1месец.И сум мн радосна што после толку време нема да се боцкам
Ти верувам сигурно дека си радосна.. мене ми се плачеше кога дознав дека треба да се боцкам а никакви проблеми немав во бременост ништо фала му на Бога.ама незнам зошто така.. примив 37 клексани. незнам и дали да проверам.. а да прашам дали има нешто некој симптом да се знае вака дали ни се покачени или спуштени. и зошто се боцкаше во бременоста?
Generalno posle sekakov operativen zafat se bocka toa, ne samo poragaj. A pred poroduvanje indikacija moze da se lakuni na postelka i valjda uste nesto ima sto ne go znam ne sum doktor. @DELFINA81 i jas edvaj cekam da prestanam so bockanje aman veke od juli sekoj den
Фала мила истата процедура е и кај мене само што на извештајот не е наведено колку клексани и кога на контрола
На мојот извештај пишува само терапија фраксипарин 3800ИЕ (тоа се фраксипарини од 0,4) и нема број колку фраксипарини треба да примам, ниту пак пишува кога пак да се јавам на контрола. Од фондот ми рефундираат пари без проблем.
Леле трај..Јас од после трансфер.поточно од 20 мај наваму секој ден,некаде до кај 36..37ма недела.,па и после пораќај. Поради не многу високи д-димери и малку скратено време на хемостаза се боцкав