Д-димери во бременост

Дискусија во 'Бременост' започната од butterfly.mk, 21 септември 2013.

1. mace89

mace89 Популарен член

Се зачлени на:
    24 декември 2011
    Пораки:
    2.047
    Допаѓања:
    4.106
    Ти секако примаш дневно од 0,6 доза. Така да ако матичната ти пише дека си примала од 0,6 доза мислам дека не е важно дали е 2 по 0,3. Во фондот не би требало да ти прават проблем за тоа. Едино мачно е боцкањето ама тоа е ќе издржиме. Јас треба да примам клексан од 0,6 но бидејќи нема примам по два еден од 0,4 и еден од 0,2

2. stevemila

stevemila Форумски идол

Се зачлени на:
    23 март 2011
    Пораки:
    5.633
    Допаѓања:
    41.538
    Da ama na receptata ima 30 dena datumi zapisano, i plus na nea pisuva Fraxipirin 0.6 a jas vo fond ke treba da podnesam so sum kupila od apteka 0.3. Isto i na izvestajot od Specijalist stoi deka treba 0.6

На mace89 и KonstantinaM им се допаѓа ова.
  3. dipsidipsidipsi

dipsidipsidipsi Популарен член

Се зачлени на:
    4 април 2018
    Пораки:
    852
    Допаѓања:
    1.591
    Мене колку што ми кажа е дека треба да е исто како на извештајот и рецептот така треба да е и кај мене, 1+да е ми рече нема да ти ја важат така да...прашај си најдобро

На stevemila му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Slonce91

Slonce91 Популарен член

Се зачлени на:
    25 август 2019
    Пораки:
    1.023
    Допаѓања:
    5.983
    девојки дали некоја поднела за 40 клексани или фрах. да речеме зошто не пишува во извештајот колку ,и дали и било исплатено. фалаа

5. KonstantinaM

KonstantinaM Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2019
    Пораки:
    1.740
    Допаѓања:
    9.602
    Во извештајот обично нели пишува контрола за 30 дена на пример,а матичната ти дава според извештајот потврда од датум до датум и бројка колку се потрошени и според тоа се раководат во фондот да ти се поклопува датумот за фискалната и извештајот и бројот на инекции до следната контрола.(Ако ти беше тоа прашањето).

6. Slonce91

Slonce91 Популарен член

Се зачлени на:
    25 август 2019
    Пораки:
    1.023
    Допаѓања:
    5.983
    фала ти , кај мене не пишува за контрола ништо само да продолжам да примам клексани заради тромбофилија и скратаени времиња и толку ни колку клексани ни контрола

На KonstantinaM му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.414
    Допаѓања:
    9.014
    Aj vidi ubavo napred nazad treba da ima

8. Slonce91

Slonce91 Популарен член

Се зачлени на:
    25 август 2019
    Пораки:
    1.023
    Допаѓања:
    5.983
    не бе мила тоа било во 10 недела кога сум била и пишува да се јавам само за прв скрининг за аномалии и да се јавам кај матичната за понатамошна контрола

9. KonstantinaM

Се зачлени на:
    25 јануари 2019
    Пораки:
    1.740
    Допаѓања:
    9.602
    А извештајот ти е од трансфузиолог?И таму ти пишува за скрининг и контрола?

10. Slonce91

Slonce91 Популарен член

Се зачлени на:
    25 август 2019
    Пораки:
    1.023
    Допаѓања:
    5.983
    Не не од трансфузиолог, од гак соба 36 таму ме праќаат за извештај за клексани

11. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Се зачлени на:
    13 декември 2016
    Пораки:
    5.374
    Допаѓања:
    5.244
    Може направиле превид, пошто на транафузиологија секогаш наведуваат прецизна бројка или како денови ги пишува.
    Најдобро јави се во фзом.

На Slonce91 и KonstantinaM им се допаѓа ова.
  12. KonstantinaM

Се зачлени на:
    25 јануари 2019
    Пораки:
    1.740
    Допаѓања:
    9.602
    Е незнам јас од трансфузиолог земам,еве @Маја Т оди на Гак нека ти каже најубаво каков е нејзиниот извештај.

На Маја Т му/ѝ се допаѓа ова.
  13. mimi6

mimi6 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 април 2020
    Пораки:
    242
    Допаѓања:
    159
    Мајки вие што имавте во текот на бременоста високи д-димери, скратено време и примавте клексани дали после пораѓајот проверивте д-димери?
    јас помина 4 месеци од кога се породив и не сум проверувала ниту се сетив.. инаку во текот на бременоста немав никаков симптом или потечени нозе ништо.. се чуделе зошто ми се покачени д-димерите и скратено време.

14. Маја Т

Маја Т Популарен член

Се зачлени на:
    16 мај 2017
    Пораки:
    2.158
    Допаѓања:
    6.700
    @Slonce91 јас одам за извештај на ГАК, во соба бр.36.Во извештајот пишува за бременоста дека се е уредно, вредност на ддимери и дека треба да примам клексани или фракспарини и број колку.Обично докторите пушуваат по 30.Пред да одам на преглед секогаш одам на трансфузиологија и со резултатите од таму одам на гак.Обично матичната ми закажува на трансфузиолигија ден два пред да одам на гак, а некогаш и во исти ден ( на трансфузиологија наутро, на гак во 18h).Последен пат проверив ддимери на клиничка биохемија, зашто немаше термини на трансфузиологија, па со тие резултати отидов на гак.

На Slonce91 и KonstantinaM им се допаѓа ова.
  15. DELFINA81

DELFINA81 Популарен член

Се зачлени на:
    18 ноември 2019
    Пораки:
    2.861
    Допаѓања:
    11.382
    Јас проверував и после пораѓај,бев со царски...ме боцкаа уште во болница со фраксипарин...продолжив уште 10дома(така ми кажаа од клиника),проверка за 10дена,високи беа,па уште 14,па пак проверка и беа паднале веќе под 500 и ми кажаа да не се боцкам веќе.Контрола за 1месец.И сум мн радосна што после толку време нема да се боцкам
    :)

На Grasiela**, Pacient srna, mace89 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  16. mimi6

mimi6 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 април 2020
    Пораки:
    242
    Допаѓања:
    159
    Ти верувам сигурно дека си радосна.. мене ми се плачеше кога дознав дека треба да се боцкам а никакви проблеми немав во бременост ништо фала му на Бога.ама незнам зошто така.. примив 37 клексани. незнам и дали да проверам.. а да прашам дали има нешто некој симптом да се знае вака дали ни се покачени или спуштени.
    и зошто се боцкаше во бременоста?

17. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.414
    Допаѓања:
    9.014
    Generalno posle sekakov operativen zafat se bocka toa, ne samo poragaj. A pred poroduvanje indikacija moze da se lakuni na postelka i valjda uste nesto ima sto ne go znam ne sum doktor.

@DELFINA81 i jas edvaj cekam da prestanam so bockanje aman veke od juli sekoj den

На DELFINA81 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Slonce91

Slonce91 Популарен член

Се зачлени на:
    25 август 2019
    Пораки:
    1.023
    Допаѓања:
    5.983
    Фала мила истата процедура е и кај мене само што на извештајот не е наведено колку клексани и кога на контрола

19. Lilijan7

Lilijan7 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 август 2019
    Пораки:
    409
    Допаѓања:
    476
    На мојот извештај пишува само терапија фраксипарин 3800ИЕ (тоа се фраксипарини од 0,4) и нема број колку фраксипарини треба да примам, ниту пак пишува кога пак да се јавам на контрола. Од фондот ми рефундираат пари без проблем.

На Slonce91 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. DELFINA81

DELFINA81 Популарен член

Се зачлени на:
    18 ноември 2019
    Пораки:
    2.861
    Допаѓања:
    11.382
    Леле трај..Јас од после трансфер.поточно од 20 мај наваму секој ден,некаде до кај 36..37ма недела.,па и после пораќај.
    Поради не многу високи д-димери и малку скратено време на хемостаза се боцкав