Јас така го примав со малиот и знам и тука пишувавме. @Ula Консултирај се што поскоро со трансфузиологот за аспиринот.
Ама и гинекологот тие катастрофа. Аспирин никако не се пие во 35 недела од бременоста. Имаш термини денес закажува и за трансфузиологија и за гинекологија.
Е значи ќе си пукнам по сто пати се јавувам било каде. Само што се слушнав со матичниот гинеколог ми рече дека првиот термин за закажување е дури на 3-4 април мене тоа ми е касно веќе...Еве и да идам да ги испитам приватно со кој да се консултирам кога гинекологот ми вика дека аспирин треба да пијам леле ќе полудам
Odi si vo remedika kaj pavlina ako sakas privatno, imas i ginekolozi na pretek tamu biraj koj sakas da te vidi i mislenje da ti dade
Незнам со кој гинеколог си се консултирал ама еве пребарај мислења горе ќе видиш дека аспирин се пие максимум до 32 недела. Јави се кај матичниот да ти даде упат за Гак во Амбуланта 36, они ќе те прегледаат и ќе ти кажат што како. Тебе ти треба мислење од гинеколог специјалист не од матичен гинеколог.
@Ula Od traansfuziolog znam deka aspirin do 30 nedela se pie,najkasno 32. Ne se nerviraj odi na pregled,konsultacii vo ambulanta 36 na Gak.Mozesh ushte denes ostanat e termin za 15h i 19h.
Како ги наоѓате терминиве ја неможам за ништо да најдам, нема да го стигнам терминов во изолација сум и треба да дојде мм по мене за да излезам и да ме однесе од едниот крај до другиот крај на градот тешко. Ќе отидам така приватно ќе се боцнам да ги проверам ддмерите па после ќе барсм некој да ги види и што треба да се прави толку се вознемирив што не знам ни што да правам
@Ula не паничи само. Не ти е толку страшен резултатот. Нормално е димерите да ти бидат покачени при крај на бременост освен тоа и си прележала ковид. Штом до сега си терала без терапии и да не примаш ништо, не е страшно. Во право се девојките, пробај да појдеш до ГАК чисто да ти кажат за аспиринот. Еве ти табела за димерите, тебе ти се во граница на нормала.
Леле фала ти догнав паника и притисок качив и мн ми е лошо моментално го чекам мм да дојде да идеме до некој си било кој доктор и отечена и исфрлана и вознемирена ќе пукнам ми се чини воздух неможам да земам и ниско ме боли од вчера вечер и така
Не се нервирај. Имам јас проблем со димерите и сум на терапија со две инекции клексан и покрај тоа ми се 2100 а сум 26+. Ништо алармантно за толку нервози. Одмори смири се па кога ќе можеш појди си на ГАК. Можеш и попладне помалце гужва има, ако одиш на дежурен не ти треба упат само книшка
Новите резултати за ддимерите ми се 2850 ми се покачиле, матичниот ми рече да го прекинам аспиринот пред некој ден кога завршив и со изолација поради корона. Во Ремедика докторот ми кажа да продолжам да пијам аспирин како и докторот трансфузиолог и докторот што ќе ме пораѓа ми рекоа до 38 недела да пијам аспирин 100 и да направам контрола пред за две недели на димерите. Па они меѓусебе се исконсултираа и со матичниот он потврди дека до 3000димери се толерерираат. Ајде сега шу праиме како викаше оваа Гоцка шу праиме....
Здраво, незнам баш дали е соодветно прашањето за тука ама може некој да ми помогне. Која е постапката за рефундирање на клексани и што документи треба да се поднесат(знам треба извештај од трансфузиолог, слушнав со ковидов дека матичниот гинеколог може преку маил да искумуницира и со маилот наместо извештај да се поднесе во фонд)?
Jas pred 1 nedela odnesiv dokumenti a toa bea potvrda ili izveshtaj kaj mene toa beshe od ginekologija zosto gi primam kleksanite,potoa smetkopotvrdite i fiskalnite od apteka prikacheni zaedno so receptot (od koga ke gi do primis ti treba pecat od maticen i potpisi toa sigurno ti go kazale )i kopija od transakciona
Мене ми се 2460 во 34та недела со уредна плацента, протоци итн. Ми предлагаат терапија. Според табелава гледам дека ми се во нормала и малку се замислив...