Вие што пиете метил фолат, до која недела ви рекоа да го пиете, заедно со аспиринот до 30та или до крај со клексаните?
Трансфузиологот и гинекологот ми рекоа да пијам цело време заедно со фраксапарините и тоа во доза од 1000 мг.Аспирин не пијам.Претпоставувам до крај на бременост зашто до тогаш сигурно ќе примам фраксапарин.
Јас можам да споделам искуство за фраксипаринот. На извештајот ми пишуваше фраксипарин од 0,4, ама бидејќи не можев секогаш да најдам од 0,4, купував и од 0,6. За фраксипарините од 0,6 не ми извршија рефундација.
Мене друштво ми паднале ддимерите 770 ми се утре влегувам во 38н, имам уште една инекција и плус сум на контрола утре во Чаир па ќе видиме што ќе кажат. Најверојатно нема да се боцкам што знам...
770 se top,toa e za na pocetok na bremenost. Mene mi se 1400 vo 37 so postojana terapija 0.6 fraxiparine
Никако да дешифрирам тоа во заградата што значи поточно 2пат ги испитувам, денес сум 12+2, па ајде малку помош
Значи ова што се случува со трансфузија го нема нигде... Ниту термин нема, ни доктор, ништо! Ниту па креваат на тие некои телефони... вријам Јас не сум станала од 31.01 од кревет освен за во тоалет, треба да стојам таму 2 саата? Ме интересира, ако правам контролна хемостаза, во ремедика или во систина, дали тој извештај ми го признаваат во фондот за рефундација или стриктно од јзу треба да е?
Можеш да направиш било каде и после на ГАК да ти напишат извештај со терапија. Тоа е процедурата. Трансфузија така магично решиле да не даваат извештај на трудници и да идеш таму само ќе ти направат лаб анализи и пак треба извештај од ГАК или Чаир. Немам зборови колку е безобразно ова што се случува со термини и со недостаток на клексан, цела бременост ми е под стрес од овие глупости...ми се иде да се јавам по тв да направам скандал
Мене ми е се гранично, лежечка бременост, отоци, шаки хормони само маткање, за 10 дена нови, да видиме што ќе ти покажат, дали растат, постелката лакуни, битно јас си чекам, ми се смачи веќе искрено... Демек гинекологот решава дали ќе даде?? А што тој постручен од трансфузиолог?
Jas celo vreme od transfuziolog zemam izvestaj ama ne odam na transfuzija tuku vo centarot za hemofilija mi e doktorkata sto me vodi. Tamu i pregled i krv zimanje i izvestaj t.e. rezultati
Ако имаш упат за лабораторија на трансфузиологија, ќе ти земат само крв и ќе имаш резултати, но не и извештај за рефундација. Во ваков случај на ГАК да ти дадат извештај за клексани.....да истемпираш термин на гак за поручек, па со резз од трансфузија и да ти дадат извештај. Или пак ако системот дава приоритетен за трансфузиологија,...во тој случај ќе се видиш со доктор, ќе те упати во лабораторија и врз основа на резз ќе ти пише извештај кој ќе си го подигнеш од кај матичен.
Теорија нема да стигнеш до упат... работам како матичен лекар, ме исфрла системот едноставно, пребукирано е... само некои опции за ковид дава... Фала ти во секој случај... Само се прашувам зошто ни земаат за здравствено осигурување... И овој месец иста песна...Др. Нинослав, 2800, па он да назначи хемостаза, уште 4000, па чекај извештај и така....
Јас ко демек требаше да имам резервирам термин за проверка ми стигна порака дека ми е откажан терминот, ви се случило такво нешто? И ништо само ддмерите ги проверив во Диамед и видов паднале. Инаку никогаш не најдов термин за било што и на се со молење отидов...
Сите иста песна. Јас еднаш успеав да се видам со др. Јани кога бев во 7 недела, веќе од понеделник сум 11 недела. Ми препиша аспирин секој 2 ден, и клексан 0,4 секој ден. Е сега јас почнав уште пред 2 недели да крварам. Одам на гинеколог и се е во ред. Бебето тука, срцето чука си расте. Денес отидов кај Нино во Систина, да се консултирам затоа што до државно нема шанси да стигнеш. Нино вика да се прекине со аспиринот. И сега кого да слушаш
Da go slusas Nino, bidejki ne ti se visoki ddimerite kako shto znam ti nemas ni potreba od tolku koagulanti, kaj kleksan pa i aspirin be, mnogu e toa spored mene, tie se soktori si znaat ama jas bi prekinala barem so ednoto.
По негова препорака, прекинав. Се надевам дека правилно постапи па ќе видиме за 3 недели како се д димерите.
Јас кога имав кафен исцедок во 7-8 недела примав фраксипирин 0,4 и аспирин секој ден и аспиринот веднаш ми ги прекинаа.Така да добро си напрсвила што си ги прекинала и плус докторот така ти кажал