Д-димери во бременост

Дискусија во 'Бременост' започната од butterfly.mk, 21 септември 2013.

1. Macufceee11

Macufceee11 Популарен член

Се зачлени на:
    9 јуни 2019
    Пораки:
    353
    Допаѓања:
    1.548
    Вие што пиете метил фолат, до која недела ви рекоа да го пиете, заедно со аспиринот до 30та или до крај со клексаните?

На Маја Т му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Маја Т

Маја Т Популарен член

Се зачлени на:
    16 мај 2017
    Пораки:
    2.158
    Допаѓања:
    6.700
    Трансфузиологот и гинекологот ми рекоа да пијам цело време заедно со фраксапарините и тоа во доза од 1000 мг.Аспирин не пијам.Претпоставувам до крај на бременост зашто до тогаш сигурно ќе примам фраксапарин.

На mace89 и Macufceee11 им се допаѓа ова.
  3. mace89

mace89 Популарен член

Се зачлени на:
    24 декември 2011
    Пораки:
    2.047
    Допаѓања:
    4.106
  4. Lilijan7

Lilijan7 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 август 2019
    Пораки:
    409
    Допаѓања:
    476
    Јас можам да споделам искуство за фраксипаринот. На извештајот ми пишуваше фраксипарин од 0,4, ама бидејќи не можев секогаш да најдам од 0,4, купував и од 0,6. За фраксипарините од 0,6 не ми извршија рефундација.

На mace89 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.414
    Допаѓања:
    9.014
    Epa nema skroz razlicno e

На mace89 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. VioletMK

VioletMK Активен член

Се зачлени на:
    3 декември 2020
    Пораки:
    112
    Допаѓања:
    36
    Se javiv vcera utroto okolu 9 casot imale ama samo 0.2

На Macufceee11 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Ula

Ula Популарен член

Се зачлени на:
    29 јули 2013
    Пораки:
    430
    Допаѓања:
    1.185
    Мене друштво ми паднале ддимерите 770 ми се утре влегувам во 38н, имам уште една инекција и плус сум на контрола утре во Чаир па ќе видиме што ќе кажат. Најверојатно нема да се боцкам што знам...

На VioletMK, Andrejaaaaaa, AnonimnaDevojka и 3 други им се допаѓа ова.
  8. Pacient srna

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.414
    Допаѓања:
    9.014
    770 se top,toa e za na pocetok na bremenost. Mene mi se 1400 vo 37 so postojana terapija 0.6 fraxiparine

На Ula му/ѝ се допаѓа ова.
  9. dipsidipsidipsi

dipsidipsidipsi Популарен член

Се зачлени на:
    4 април 2018
    Пораки:
    852
    Допаѓања:
    1.591
    Никако да дешифрирам тоа во заградата што значи поточно 2пат ги испитувам, денес сум 12+2, па ајде малку помош:)

Прикачени фајлови:

10. Natashka1988

Natashka1988 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 ноември 2020
    Пораки:
    1.060
    Допаѓања:
    4.463
    Значи ова што се случува со трансфузија го нема нигде...
    Ниту термин нема, ни доктор, ништо! Ниту па креваат на тие некои телефони... вријам :@
    Јас не сум станала од 31.01 од кревет освен за во тоалет, треба да стојам таму 2 саата?
    Ме интересира, ако правам контролна хемостаза, во ремедика или во систина, дали тој извештај ми го признаваат во фондот за рефундација или стриктно од јзу треба да е?

11. НМарија

НМарија Истакнат член

Се зачлени на:
    23 јули 2015
    Пораки:
    222
    Допаѓања:
    205
    Можеш да направиш било каде и после на ГАК да ти напишат извештај со терапија. Тоа е процедурата. Трансфузија така магично решиле да не даваат извештај на трудници и да идеш таму само ќе ти направат лаб анализи и пак треба извештај од ГАК или Чаир. Немам зборови колку е безобразно ова што се случува со термини и со недостаток на клексан, цела бременост ми е под стрес од овие глупости...ми се иде да се јавам по тв да направам скандал

На Knizhevnik11, dipsidipsidipsi, Ula и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. Natashka1988

Се зачлени на:
    29 ноември 2020
    Пораки:
    1.060
    Допаѓања:
    4.463
    Мене ми е се гранично, лежечка бременост, отоци, шаки хормони само маткање, за 10 дена нови, да видиме што ќе ти покажат, дали растат, постелката лакуни, битно јас си чекам, ми се смачи веќе искрено...
    Демек гинекологот решава дали ќе даде?? А што тој постручен од трансфузиолог?

13. Pacient srna

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.414
    Допаѓања:
    9.014
    Jas celo vreme od transfuziolog zemam izvestaj ama ne odam na transfuzija tuku vo centarot za hemofilija mi e doktorkata sto me vodi. Tamu i pregled i krv zimanje i izvestaj t.e. rezultati

14. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Се зачлени на:
    13 декември 2016
    Пораки:
    5.373
    Допаѓања:
    5.244
    Ако имаш упат за лабораторија на трансфузиологија, ќе ти земат само крв и ќе имаш резултати, но не и извештај за рефундација. Во ваков случај на ГАК да ти дадат извештај за клексани.....да истемпираш термин на гак за поручек, па со резз од трансфузија и да ти дадат извештај.

Или пак ако системот дава приоритетен за трансфузиологија,...во тој случај ќе се видиш со доктор, ќе те упати во лабораторија и врз основа на резз ќе ти пише извештај кој ќе си го подигнеш од кај матичен.

На Natashka1988 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Natashka1988

Се зачлени на:
    29 ноември 2020
    Пораки:
    1.060
    Допаѓања:
    4.463
    Теорија нема да стигнеш до упат... работам како матичен лекар, ме исфрла системот едноставно, пребукирано е... само некои опции за ковид дава...
    Фала ти во секој случај...
    Само се прашувам зошто ни земаат за здравствено осигурување... И овој месец иста песна...Др. Нинослав, 2800, па он да назначи хемостаза, уште 4000, па чекај извештај и така....

На kostovaivana и Ula им се допаѓа ова.
  16. Ula

Ula Популарен член

Се зачлени на:
    29 јули 2013
    Пораки:
    430
    Допаѓања:
    1.185
    Јас ко демек требаше да имам резервирам термин за проверка ми стигна порака дека ми е откажан терминот, ви се случило такво нешто? И ништо само ддмерите ги проверив во Диамед и видов паднале. Инаку никогаш не најдов термин за било што и на се со молење отидов...

17. ivani30

ivani30 Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2014
    Пораки:
    1.651
    Допаѓања:
    2.683
    Сите иста песна. Јас еднаш успеав да се видам со др. Јани кога бев во 7 недела, веќе од понеделник сум 11 недела. Ми препиша аспирин секој 2 ден, и клексан 0,4 секој ден. Е сега јас почнав уште пред 2 недели да крварам. Одам на гинеколог и се е во ред. Бебето тука, срцето чука си расте. Денес отидов кај Нино во Систина, да се консултирам затоа што до државно нема шанси да стигнеш. Нино вика да се прекине со аспиринот. И сега кого да слушаш

18. Bebe2021

Bebe2021 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 февруари 2021
    Пораки:
    607
    Допаѓања:
    1.582
    Da go slusas Nino, bidejki ne ti se visoki ddimerite kako shto znam ti nemas ni potreba od tolku koagulanti, kaj kleksan pa i aspirin be, mnogu e toa spored mene, tie se soktori si znaat ama jas bi prekinala barem so ednoto.

19. ivani30

ivani30 Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2014
    Пораки:
    1.651
    Допаѓања:
    2.683
    По негова препорака, прекинав. Се надевам дека правилно постапи па ќе видиме за 3 недели како се д димерите.

20. Maya12

Maya12 Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2017
    Пораки:
    1.255
    Допаѓања:
    4.526
    Јас кога имав кафен исцедок во 7-8 недела примав фраксипирин 0,4 и аспирин секој ден и аспиринот веднаш ми ги прекинаа.Така да добро си напрсвила што си ги прекинала и плус докторот така ти кажал