Д-димери во бременост

Дискусија во 'Бременост' започната од butterfly.mk, 21 септември 2013.

1. Solen☀

Solen☀ Истакнат член

Се зачлени на:
    9 септември 2020
    Пораки:
    602
    Допаѓања:
    1.413
    Исто треба на време да си ги провериш кога ќе завршиш со препишаната терапија за одма да ти ја продолжат ако треба... Кај мене беа 3450 во 27 и исто на гинекологија ми препишаа клексани 0.4 две недели ама од кај матичната не ми закажаа упат за пак да проверам вредности по 2 недели, морав да чекам три недели за термин и сега ми се 3515
    Среќа најдов термин за трансфузиолог на клиника па се надевам ќе ми даде терапија посоодветна и на подолго.
    Ве молам до колку најдолго ви препишале терапија и дали после следи контрола или пак треба да бркам термини за боцкање и за трансфузиолог?

2. mace89

mace89 Популарен член

Се зачлени на:
    24 декември 2011
    Пораки:
    2.047
    Допаѓања:
    4.106
    Треба да ти ја покачат дозата пошто не ти паѓаат димерите. И според твоите димери терапија до пораѓај па и после тоа обично даваат уште месец дена

На Solen☀ му/ѝ се допаѓа ова.
  3. spring2021

spring2021 Нов член

Се зачлени на:
    6 април 2021
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    Здраво девојки, јас сум нова на форумот и имам едно прашање, испитував хемостаза и мутација на гени и излезе дека се најдени мутации што правт спонтан абортус. Гинекологот ми рече да почнам уште сега со фолна киселина а кога ке останам бремена ке пруимам клексан инекци.. Дали имате некакво искуство? позз

4. ivani30

ivani30 Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2014
    Пораки:
    1.651
    Допаѓања:
    2.683
    Јас сум со 2 спонтани поради нестручноста на дел од нашите квази гинеколози. Сега терам 3 бременост, со клексан секако и плис метил фолат, аспирин, метилкобалмин и останати витамини. Најважно е ние со мутации те да си имаме еден саглам трансфузиолог кој ќе не води низ процесот на бременост. Гинекологот утврдува бременост, срцева реакција, и скрининзите. Чим останеш трудна прво одиш на трансфузиолог. Јас добив светло од др. Јани на позитивен тест одма да се боцкам така и направив. Еве терам сега 11 недела

5. Solen☀

Solen☀ Истакнат член

Се зачлени на:
    9 септември 2020
    Пораки:
    602
    Допаѓања:
    1.413
    А ќе треба да одам на 2 недели и се од ново да барам термини насекое? Знарш како оди тоа?

6. mace89

mace89 Популарен член

Се зачлени на:
    24 декември 2011
    Пораки:
    2.047
    Допаѓања:
    4.106
    Мене од генекологија ми пишуваат на 6 недели, а трансфузиологот претходно ми пишуваше за два ипол месеци извештај

7. Solen☀

Solen☀ Истакнат член

Се зачлени на:
    9 септември 2020
    Пораки:
    602
    Допаѓања:
    1.413
    Фала ти и ја се надевам ќе ми даде до пораѓај за да не одам навака натака.. Незнаев дека и ковид позитивни на трансфузиологија се боцкаат, баш пред мене имаше едни

8. mace89

mace89 Популарен член

Се зачлени на:
    24 декември 2011
    Пораки:
    2.047
    Допаѓања:
    4.106
    Не би требало да се боцкаат позитивни:envy: Нели има ковид центар за таквите(facepalm) Леле ако направиле така не се нормални, па трудни идеме таму:@ Иначе најмногу даваат до два, два ипол месеци за да може да се корегира состојбата според резултатите

9. Solen☀

Solen☀ Истакнат член

Се зачлени на:
    9 септември 2020
    Пораки:
    602
    Допаѓања:
    1.413
    Мене ништо не ме чуди, никаква организација, као сестра на врата прави ред за да не се прави гужва внатре а пред врата се гураат за да и поддадат упатите, постариве лица се тие што најмалку запазуваат дистанца за жал...имам уште месеципол до крај барем ме утеши дека нема да треба да одам

На mace89 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.414
    Допаѓања:
    9.014
    Mene transfuziologot me zakazuva kako kontrola sekogas i ne trcam bar.po upat. Ama zavisi od nedelata od bremenost nekogas kontrolata e za 2,3,4 nedeli

11. mace89

mace89 Популарен член

Се зачлени на:
    24 декември 2011
    Пораки:
    2.047
    Допаѓања:
    4.106
    Да не биле тие пост ковид:?: Кога бев јас знам имаше многу такви а и не се доволно заштитени за да примаат ковид пациенти. Кога ќе видиш лаборантите носат само хируршка маска(facepalm)

12. Solen☀

Solen☀ Истакнат член

Се зачлени на:
    9 септември 2020
    Пораки:
    602
    Допаѓања:
    1.413
    Оф бев позади кога рекоа женами е позитивна а ја неофицијално ама ај може не сум слушнала убаво битно си се вратив поназад у секунда

На mace89 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. mace89

mace89 Популарен член

Се зачлени на:
    24 декември 2011
    Пораки:
    2.047
    Допаѓања:
    4.106
    Во секој случај, страшна неорганизација а за ризикот да не зборам|(

14. VioletMK

VioletMK Активен член

Се зачлени на:
    3 декември 2020
    Пораки:
    112
    Допаѓања:
    36
    Te molam pisi mi kako najde periodov termin za transfuziolog na drzavno.Jas i na maticniot ginekolog dosagav i na maticnata kazuvaa nema i nema termini

15. Solen☀

Solen☀ Истакнат член

Се зачлени на:
    9 септември 2020
    Пораки:
    602
    Допаѓања:
    1.413
    Јас кога зборев со матичниот имаше по некој термин отворено
    Памтам и за Др .Јани имаше за околу 20ти ама ми закажа за најрано бидејки три медели ме фати без терапија
    Еве линк
    http://mojtermin.mk/map/specijalist...&clinic=jzu_institut_za_transfuziona_medicina
    Сега нема термини,
    Мој совет отварај си ти секој ден и ко ќе видиш да има одма извести го матичниот да ти закаже

На VioletMK му/ѝ се допаѓа ова.
  16. S.o.F.i

S.o.F.i Популарен член

Се зачлени на:
    12 јуни 2014
    Пораки:
    1.027
    Допаѓања:
    4.021
    Сакам да размениме мислење.
    Имам јас 3 спонтани позади мене со престанување на срцева акција.
    Моментално пак сум бремена, 5 ипол недели.
    Примам клексан од 0.4, метилирана фолна и метилиран в12, дабростон и утрогестан.
    До понеделникот пиев и аспирин, ама докторот ми рече да го прекинам.
    Незнам дали да сум упорна да го барам да го пијам или тој најдобро знае.
    Некако се ми е страв дека слабо сум покриена со терапија.
    Тебе др.Јани ти ја препиша оваа терапија?

17. ivani30

ivani30 Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2014
    Пораки:
    1.651
    Допаѓања:
    2.683
    Ќе земеш упат за лс
    Да, јас со Јани се консултирам. Јас пиев секој 2 ден аспирин ама поради крварење ми го редуцирана и сега добро и јас кај мене минатиот пат прекина да работи срцето во 11 недела, ама јас не го однесов материјалот на испитување затоа што си велев што ако дознаам, подобро да не знам. Гинеколозите не многу се стручни во однос на трансфузиолошки компликации. Консултирај се со трансфузиолог, ако можеш да си дозволиш оди кај Нино во Систина

На S.o.F.i му/ѝ се допаѓа ова.
  18. princess5

princess5 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 април 2010
    Пораки:
    4.998
    Допаѓања:
    34.764
    Таман ти е терапијата и да си со мутации и да не... околу аспиринот ако док.смета да го прекинеш прекини го , најчесто ако се појави крварење(недајбоже) секако го прекинуваат... си имаш клексан... не се грижи се ќе биде добро .

19. stevemila

stevemila Форумски идол

Се зачлени на:
    23 март 2011
    Пораки:
    5.633
    Допаѓања:
    41.538
    Devojki moze li poveke od 30 inekcii da bidat prepisani na izvestajot? I kolku vreme ima rok da bide podneseno vo fond? Kleksani nema nigde, Fraxipirin tuka tamu se naloga po nesto. Kako vi posuvaat na izvestajot, striktno Kleksan na pr ili?

20. Natashka1988

Natashka1988 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 ноември 2020
    Пораки:
    1.060
    Допаѓања:
    4.463
    Па трнасфузиологот ми рече дека врзано за бројот на тромбоцити било дали да пише фракси или клексан, но во глобала се многу слични. На мојот извештај стојат и двете, да ми остави поголема можност што ќе најдам, тоа...