Mene okolu novo godisnite praznici 42 mi stoea vo izvestaj, toa mi bilo najmnogu i mi gi refundiraa bez problem
Pa toa me interesira, nema Kleksan polesno s enaoga Fraxipirin. A ti pisuva li pr kolku Kleksani a kolku Fraxipirin? A kolku vreme ima rok za podnesuvanje
Clexan a 0.4, fraxiparine 0.6, ама пак мора тој да ти го иститрира спрема наодот... трансфузиологијата ми е страшна енигма, ептен наука... Мене ми е 21 ампула...
Зависи од докторот... за колку време ќе ти ја пише терапијата може по 50 и до 90клексани(ова 2по1на ден) на 1извештај ... тие ги рефундираш откако ке ги испримаш дадените... Ако го замолиш или смета тој и напише фраксипарин или клексан веројатно ќе рефундираат(нека пишат тие што имале таков извештај) а на своја рака ако менуваш што најдеш нема да рефундираат ништо од тоа што е наведено на самиот извештај А рок за рефундирање мислам може и подоцна од последната инекција ама не сум сигг колкав беше периодот
Може и повеќе. Јас сум имала и 80 инекции. Од нова година навака докторот ми пишува и клексан и фраксипарин, во случај ако нема клексан. А во однос на рокот за поднесување, немаш рок т.е. битно е да имаш континуитет во примањето на инекции и фискалните да ти бидат после датумот од извештајот. Јас си запишувам пример со првиот извештај ако сум рефундирала заклучно со 31 март, тогаш со следниот извештај на потврдата од матичен ми почнува од 1 април. Се надевам добро објаснив.
Јас имав 60 за март и некој ден сега од април, баш денеска бев во социјално да ги доставам не ми рекоја ништо, рок мислам немаш до кога, ама мораш од кога ќе ги допримиш сите.
Ме чуди како ти пишал различни дози? Или клексан од 0,4 е исто што и фраксипарин од 0,6? Баш ме зачудија мене што наместо да ми зголемат фраксипарин од 0,6 трансфузиологот инсистираше клексан 0,4+0,2. Јас мислев исто е па да се поштедам од дупло боцкање
Да, или на два пати. Прашав во фонд. За да не чекам 80 дена ( реално е многу). Може на два пати по 40, со истиот извештај. @stevemila
Искрено, не знам... Да не тврдам нешто што не знам, дали има врска со тромбоцити, со времињата... Знам само дека би сакала до 20ти да одаж на трансфузија бидејки е голем товар финанскиски, за мене. Оваа тура еве ќе помине, ама тек сум 24+3, до крај нема шанса на приватно....
Imav izgubena fiskalna za dekemvri, preeska ja najdov zatoa prasuvam dali ima rok, ne mi s e podneseno a imam 30 kleksani
Moze li vo poraka da mi sliknes izvestajot kako ti pisuval dr, mojot matičen ne znae kako, na eden izvestaj fraksipirin i kleksan
Јас од почеток идам на трансфузиологија. На почетокот ми даваше извештај за 70 дена а сега ми даде за 90 дена. Али па испитувам и димери на 3-4 недели
Мене ми пишува контрола за 3 недели... ама лошо е тоа што не ги признаваат анализите од други лаборатории, за тоа околи 3800-4000, за кај него 2750, за ампули 5000, нема смисла, стварно....
А каде ги боцкаш клексаните во рака или стомак? Сама ги боцкав во стомак, па докторот ми рече подкожно во рака. Сега маж ми ми ги боцка, ептен поткожно и пече многу, така и докторот рече дека треба да се осеќа. Па ваљда се правиме како што треба. Ама пустиот страв @princess5 Да да докторот ми го прекина, јас три пати го прашав Дај Боже се да си биде во ред. Секој ден се молам. Инаку ај ако имаш познавање, докторот ме прати во Хемолаб за Д димери и хемостаза. Од таму ми ги има гледано трансфузиолог и терапијата е таа клексан од 0,4. Препорачано ми е да правам генетски мутации на тромбофилија, ама јас ги имам правено пред година време и имам мутации за кои докторот рече дека не се страшни. Утрето кога стигнаа резултати и тој ми се јави, ама не се сеќаваше точно која сум па ми рече да го испитам тоа. Мутациите не се менуваат нели, тоа е тоа? Може ми е глупо прашањето, ама јас да си се осигурам да не го мислам многу многу.
Многу е тоа. Најубаво да си отидеш државно да ти дадат извештај за повеќе време за да не се малтретираш. Знам дека мора да лежиш а за димерите ќе мора да одиш барем на месец дена тоа е. Приватно е изгор а и кога ги однесов резултатите од приватно кај трансфузиолог на државно, он не ги признава и ај пак на ново. Џабе фрлени толку пари за целосна хемостаза. А и искрено многу разлика имаше од резултатите од Биотек и трансфузија. Не ми е јасно како може така
Јас боцкам во рака и нога. Во нога не е страшно и тоа ептен поткожно се става, но знаат модрици да се направат
Кај кочо ли беше. Тој е на државна и работи во хемо лаб. Иначе мутации те не варираат или ги имаш или ги нрмаш