Времињата се дел од самата хемостаза, тоа самото значи засирување на крвта... според нив се гледа колку брзо коагулира, дали има склоност кон развивање тромби...заедно до д- димерите, во целина укажуваат на тоа каква е состојбата на целиот систем за коагулација... ако времињата се сосема ок, димерите и да се лесно покачени, немаат големо клиничко значење... се надевам ти помогнав малку...
Devojki dali ste imale bolka posle primanje inekcija na fraxaparine ili cleksan i dali ste osekale kako nekoja grutka ? Do vcera primav edna nautro clexane 0.4 od deneska pocnav so fraxaparin 0.6 prvata ja staiv utrovo.Sega na mestoto kade sto ja staviv inekcijata imam bolka i kako da se oseka nesto kako grutka mala .Da reagiram so odenje na doktor ili normalno e toa?
Јас примам 8 месеци фраксипирин и болка и модрици и тртки и грутки и се ќе имаш,нормално е.Земи си ациди борици од аптека и ставај облоги на местото,многу помага
Cela sum topku na stomak i po noze, modra, ne da me chesaaaaaa, nokje mi se ide da se posipam so acidi borici, koga ke me rascesha uste tolkavi topku se pravat i mi se plache od shto tolku chesa, ama ete i toa ke pomine za arno e.
Devojki kade tocno se nosat dokumentite za refundacija i kade vrshi pregledi doktor jani Angelovski ?Dali e istoto mesto kaj sto ni zemaat krv za dimeri i hemostaza ?
За рефундација во Фонд за здраствено осигурување... Др Јани -на трансфузиологија во истата установа каде што земаат крв за ддимери
Да видиш во еурофарм кај полициска станица Беко, 2 пати по ред наоѓам таму фраксипарин, може да има клексани, прашај за секој случај ако не си прашала досега
Само да додадам дека рефундирањето се прави врз основа на референтната цена, а не на продажната цена.
Vo Strumica Kleksan nema nigde, tuka tamu se naoga Fraxipirin i toa tesko, so vrski. Jas 4 dena veke ne bockam naredna nedela ke proveram d dimeri se nadevam ke kurtulam, nema da ima potreba pak od bockanje
Devojki vo 40 apteki se javiv denes i skopje i veles i kumanovo. Ve molam nekoe info kade da najdam pa makar i vo drug grad, imam uste 5 kleksani