Д-димери во бременост

Discussion in 'Бременост' started by butterfly.mk, Sep 21, 2013.

1. Grasiela**

Grasiela** Истакнат член

Да да се ми јасно воа, јас сум 29+ и примам утрогестан 2×1 од 200мг, а и во 26та 10 ампули депо по 2 на ден зошто ме болеше колк стомак ни сама нз што беше.
    А боцкам 2 клексана, димерите 650 ми се, ама активно парцијално последен пат од 21 на 27сек само се качи, што ми се виде ниско за со два клексана, сега нареден пат ептен ми е мисла како ке испаднат, а сигурно ке паѓаат :/
    Btw качив притисок, и тахикардија јака над 125, па итно во болница викендов, примив венски верапамил, а и башка како таблети ми ги препишаа, зошто многу почна над 105 да ми оди, и метилдопа ако качам над 130 :(
    На одење случајно ме прашаа за прогестрон дека матичната ми вика не го прекинувај, па ми рекоа ти сигирно си веќе предозирана.
    На своја рака намалив насабајле и навечер по едно ама од 100мг.
    Ова повеќе за @stevemila го кажувам, можно е отежнатото дишење од него да ти е, пробај со едно од 200 вагинално навечер, или па како мене, ако ти е мисла да го прекинеш:)

stevemila likes this.
  2. Natashka1988

Natashka1988 Истакнат член

Ама ти зборуваш за утрогестан од 200? 2 ампули депо во денот??? Од 250 мг? Знам,најмногу 3 пати неделно одат....

3. Grasiela**

Grasiela** Истакнат член

Пиев таблети 2×1 од 200, и две депо неделно аппули од 250, а сега сум на 2×1 таблети од 100, па ке видиме се надевам нема да имам потреба да ги појачам пак

Natashka1988 likes this.
  4. stevemila

stevemila Форумски идол

Bas taka, primam jas utrogestan, no i bockav progesteron, mnogu tesko disev, srce vo grklan mi odese zatoa mi go prekina m dr progesteronot

Grasiela** likes this.
  5. stevemila

stevemila Форумски идол

Izvini vaka, ama kako zakluči deka Dr ne mi obrnuva vnimanie! Odam kaj dobar Dr , na privatno. Normalno deka ke mi prekine Progesteron, koga vlegov kaj nego mi davaa voda da se smiram. Bukvalno dusa mi izleguvase. Si primam jas Progesteron vaginalno. A za Kleksanot mi gi prekinaa zatoa sto mu kazav deka posledno mi bea 1300,So e normalno vo ovie nedeli. Si reče čovekot, da proveram pak, pa ke vidime so kako. Kaj mene so postelja, bebe se si e ok. Denes 3 pati mi se javi, kaza namesto za 4 nedeli kontrola, da odam za dve nedeli. Ovie situacii mi se dobro poznati, vtoro dete mi E, i iskreno da ti kazam voopsto ne panićam, se trudam kolku so mozam da bidam smirena

Last edited: Apr 20, 2021
    Lavanda87 likes this.
  6. Bebe2021

Bebe2021 Истакнат член

Se najubavo vi posakuvam i lesna bremenost do kraj! Top vi e doktorot, vo pravo ste, vie najdobro si go znaete.

Zibiribi likes this.
  7. Lavanda87

Lavanda87 Истакнат член

Да ве известам во аптеката во Систина најдов утрово фраксипарин од 0.4.
    На трансфузија секое утро од 8и30 до 09часот пуштаат термини за тој и за наредниот ден само така може да се закаже.

princess5 and VioletMK like this.
  8. monik55

monik55 Форумски идол

Кај ги гледаш термините?

9. Lavanda87

Lavanda87 Истакнат член

На мој термин,провери слободен термин,Трансфузиона медицина,Лабораторија 1,и лабораторија 2,но мора во тој период бидејки одма ги зафаќаст.

stevemila, MissChievous and mace89 like this.
  10. monik55

monik55 Форумски идол

Секое утро гледам и нема, само еднаш во месецов така пуштија.
    Затоа те прашав како гледаш чудно ми дојде.

11. Lavanda87

Lavanda87 Истакнат член

Таму ке свети црвено на пр,за лаб 1,но кога ќе кликнете дава во тој временски период по некој слободен.Брзо ги зафаќаат,а мене така гинекологот ми закажува.Цел ми е да помогнам пренесувајки го моето искуство.Проверувајте.

12. Maeve

Maeve Истакнат член

Ми останаа три инјекции Фрксипарин 0.4, ако има некој во околината на Гевгелија на кој му требаат, сакам да го подарам.. па макар и било кој друг град, белки постои начин како да ги пратам :)

Solen☀, Lavanda87 and VioletMK like this.
  13. starfish

starfish Популарен член

Девојки, ми препиша доктрот денес клексани, една недела ампули поткожно. Бебче е 35, а одговара за 33 недела. Кажете ми каде да ги најдам ампуливе сега, некое искуство?

14. Natashka1988

Natashka1988 Истакнат член

Барај повеќе по локални аптеки, во големиве (зегин) нема веќе некој период....

15. Dee*Tee

Dee*Tee Истакнат член

Јас имам прашање, дали само затоа што ти е помало 2 недели ти препиша клексан? Протоци, д-димери, постелка, тоа се ти е во ред? :)

16. starfish

starfish Популарен член

Прво на ехо ме гледаше, па потоа ги правев анализите од крв. Воедно на извештајот пишува постелка 3 степен. Од кога ги виде резултатите ми ја препиша терапијава.

Dee*Tee likes this.
  17. Zibiribi

Zibiribi Истакнат член

Ne si igraj igracki i ne se potpiraj tolku na privatnite demek dobri. Jas vo prvata brmeenost krvarev celo vrmee cela bremenost vo sistina j vodev nikoj ne rece da ispitam ddmeri, devojce ti krvaris ne ti trwba kleksan mi vikaa koga gi prasuvav da ne teeba kleksani da se bockm, da ne treba ddmeri da ispitam!!! Cela brmeenost krvarev i vo 6 go izgubiv zasto “ne mi trebale kleksani” preku 4000 evra ne kostase i lezenje vo sistina i pregledi i poragaj!!!
    Posle toa ispitav se sto treba i ispadna deka trwbalo kleksani i deka imam trombofilija fala bogu najdov dobra predobra maticna nade od ordinacija mama vo park
    Eve sum vtora bremenost vlegov treti mesec, Eli nikolovska od drzavna mi ja vodi bremenosta, zenata e vrv! na pocetok pred da pocnam so kleksani pak hematom i krvarenje denes na pregled mi rekoa hematomot skoro go nema, a nekrvaram od momentot koga pocnav kleksani da bockam! A rezultatite od ddmerite mi se normalni i na tie rezultati ne ni treba da primam kleksani ama moram preventivno da gi primam zasto sum sklona na zgrutcuvanje na krv vo bremenost!
    Kogo da krivam vo prvata bbremenost sto go izgubiv bebeto a nikoj ne ni predlozi da ispitam na transfuziologija sve sto treba!
    taka da.... nemoze taka sega primaj sega ne primaj! Ne si go menjaj doktorot, ama vidi vtoro mislenje pred ne daj boze nesto da se sluci

Bebe2021 likes this.
  18. Dee*Tee

Dee*Tee Истакнат член

Ааа добро, си реков нешто да не имаат пропуштено за мене. :)

Инаку за Клексан ако не најдеш пред некој ден исто пишав, има група на Фб за оние со корона што се, таму има луѓе што им останале лекови па имам видено ги продаваат https://www.facebook.com/groups/370425541064271/?ref=share :)

mace89 likes this.
  19. mace89

mace89 Популарен член

Девојки дали во третиот семестар паѓа активираното парцијално време? Пред три недели ми беше 25.3 а денес 23.8 :?: Терапијата и тогаш и сега ми е иста, клексан од 0,6. Димерите минатиот пат ми беа 2100 а сега паднале на 1700. Незнам дали е за загриженост резултатов со ниско аппт, другите времиња ми се ок. 32 недела сум

20. Zibiribi

Zibiribi Истакнат член

Site nie sme tuka za megusebe da spodelime iskustvo dobro ili loso i da pobarame sovet edna megu druga, ne ti mislime loso sto ti vikame da smenis doktor ili da vidis vtoro mislenje, iskreno vo prvata bremenost tolku bev isplasena sto sve zivo procitav i makedonski i stranski forumi i medicinski studii od svetski bolnici i zdruzenija i nikade ne sum sretnala nekoj da prima pa da mu gi stopiraat kleksanite pa pak.. ili primas cela bremenost ili od odredena nedela ili i posle bremenost taka da think twice.