Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Д-димери во бременост

Дискусија во 'Бременост' започната од butterfly.mk, 21 септември 2013.

1. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.739
    А кој ти кажа дека нема повеќе приоритетни?! Беше ти на ГАК? Матичните не смеат да даваат приоритетни.
    Имам пријателка на ГАК и без проблем рече упат ќе ми даде ако ми треба.

2. Вереничка

Вереничка Популарен член

Се зачлени на:
    18 април 2016
    Пораки:
    1.126
    Допаѓања:
    1.710
    Јас немам пријателка на ГАК.
    Се јавив кај матичната да си побарам мој термин за наредниве две три недели. Сестрата ми кажа од пред 10 дена кога бев исто стои, нема мој термин. И рече, цитирам: Не знам кога ќе ги отворат може во јули и ќе има дури крај на август септември кога нема да ти треба.
    Ја прашав, што е тоа со приоритетен упат, рече нема веќе имало забрана не даваат веќе. Ја прашав баш вака: Добро и што значи тоа, еве треба да правам за недела две обавезно, а нема, кое е чарето? Вика : Тоа е нема, еве најблиску и најбрзо имаш во Тетово и Велес.

И се јавив и на мојата д-р истото ми го кажа, има забрана за упати.

Или д-р и сестриве кај што јас одам се неписмени или јас сум. Трето не гледам.
    Ако знаеш ти што точно значи тоа, објасни ми. Конкретно, каде треба да одам и што треба да направам? Јас мислам убаво ги прашав, ете не добив од нив одговор за солуција на ГАК.
    Која е според тебе?

3. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.739
    Сакав друго да кажам. Ми кажа дека може преку ГАК, не специјално за мене. Ова ми го кажа и докторката на трансфузиологија бидејќи и јас имав проблем да стасам до упат за транафузиологија.

Постапката е таа. Матичен на Гак, гак на трансфузија.

Поздрав

На Вереничка и eli25 им се допаѓа ова.
  4. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.033
    Допаѓања:
    123.900
    @Вереничка знам катастрофа е , ете со на гак работава ако пробаш. Мене во Систина мислење 900 ден , ама се видов со докторката, ддимери 2200. Оди во хемолаб ако не , да не губиш нерви и да се нервираш.

На Seduction, Вереничка и karibian им се допаѓа ова.
  5. Libra88

Libra88 Популарен член

Се зачлени на:
    7 септември 2012
    Пораки:
    1.433
    Допаѓања:
    2.993
    Јас имам лошо искуство од Хемолаб. Резултати двојно повисоки од тие на клиника.
    Нека ти даде матичната приоритет за гак, од таму ке ти дадат за трансфузиологија.

На eli25 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Paka

Paka Истакнат член

Се зачлени на:
    3 ноември 2016
    Пораки:
    375
    Допаѓања:
    930
    Eve I mene mi rekoa da primam Kleksani 0.4 ml, deneska zemav rezultati. D-dimeri 4427.
    Treba kaj maticniot da mi pise recept, pa da gi kupam? Koja e cenata? Potkozno se bockate, na koe mesto?

7. Bebulleee

Bebulleee Форумски идол

Се зачлени на:
    25 март 2014
    Пораки:
    4.860
    Допаѓања:
    22.260
    Под кожно, на стомак или во рака

8. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.078
    Допаѓања:
    40.439
    Цената е околу 250 денари една. Инаку поткожно се боцкаат, ама во поодмината бременост во меше не може па мора рака или евентуално нога.
    Околку рецептот незнам. Секој различно искуство. Јас не давав рецепт за рефундирање, туку со извештајот од трансфузиологија и извештај од матичниот, фискални сметки и барање поднесував во фонд и рефундираа.
    Да знаеш дека рефундираат само 70%

9. Paka

Paka Истакнат член

Се зачлени на:
    3 ноември 2016
    Пораки:
    375
    Допаѓања:
    930
    Nekoj agol
    Ama moram da odam kaj maticniot pred da kupam taka?

10. Bebulleee

Bebulleee Форумски идол

Се зачлени на:
    25 март 2014
    Пораки:
    4.860
    Допаѓања:
    22.260
    45 степени

На eli25 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.033
    Допаѓања:
    123.900
    Не мора.

12. Katerina2017

Katerina2017 Активен член

Се зачлени на:
    1 јуни 2017
    Пораки:
    61
    Допаѓања:
    150
    Zdravo devojki,

dojde red i na ovaa tema jas da go napisam moeto iskustvo...denes broime 28+3 i utrinava bev na redoven pregled po 4 nedeli, na eho go gledavme bebus i soglasno nedelite, so stomaceto e 2 nedeli pomalo i doktorkata mi kaza deka plodovata voda mi se namalila...odnosno bila na granica na minimum dozvolenoto...iskrena da bidam me fati strav zosto ne znam koi se posledicite od istoto...potoa mi spomena deka na postelkata ima lakuni i mi dade prioriteten upat za na transfuziologija so dijagnoza - griza za majkata kaj slab fetalen rast. . Vednas otidov i proverivme d-dimeri i zavedeno e deka vo normala se od 0-500 a kaj mene se 1017,79

vo terapija mi se dadeni 12 dena bockanje so enoxaparin :/

i go prativ rezultatot i na maticnata doktorka pa sega cekam milsenje i od nea....

stvarno sum iznenadena,,se bese vo normala do sega i naednas ova.... :/

13. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.033
    Допаѓања:
    123.900
    @Katerina2017 јас би ти рекла да одиш кај Димчев во Систина образложи дека е итно и ќе ти најдат место. Најверојатно од плодовата вода што се намалила дошло до застој.

На Seduction и Katerina2017 им се допаѓа ова.
  14. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.078
    Допаѓања:
    40.439
    Д димерите не ти се многу покачени, ама веројатно заради индикациите на плодова вода, лакуни, а може и времињата на хемостаза да ти се изместени.
    Не се секирај и примај си ја терапијата и ќе се среди. На другарка моја и беше случна ситуацијата, па си го износе точно до ден бебуш и ене го два месеци, пу пу машала си е.

upload_2017-6-21_15-43-43.png

На Seduction му/ѝ се допаѓа ова.
  15. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.033
    Допаѓања:
    123.900
    @Ano ама нејзе стомачето е помало само за 2 недели. Претходно како што разбрав било ок. Значи ете се случило нешто. По обемот на стомачето се гледа дали се храни и расте добро. До 2 недели има толеранција. Лакуните ќе ги средиш со клексан , ддимерите се ок. Јас би побарала 2 мислење. Не сакам да те паничам, ама сепак за мир.

На Seduction, Ano и Katerina2017 им се допаѓа ова.
  16. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.074
    Допаѓања:
    33.102
    @Katerina2017 не е веројтно ништо страшно. Дали ти ги мереа протоците на папочната врвца и утерините артерии. Тие се особено битни за да се види дали бебето добро се храни за да може да расте.
    Веројатно не е ништо за паника сепак нека те види некој стручен за гледање бебиња на ехо, обично оние што прават скрининг.

На Katerina2017 и eli25 им се допаѓа ова.
  17. Katerina2017

Katerina2017 Активен член

Се зачлени на:
    1 јуни 2017
    Пораки:
    61
    Допаѓања:
    150
    Blagodaram na uteha. Mene me gledase utrovo samo maticnata ne mi spomna nisto okolu uterini arterii, samo gi vide lakunite i kaza da odam na transfuziologija. I gi soopstiv rezultatite se soglasi da primam 12 dena inekcii ENOXAPARIN i za 2 nedeli kontrola a paralelno zakazav i kaj dimcev, kaj nego tek na 30ti juni imase slobodno.

На Seduction и eli25 им се допаѓа ова.
  18. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.078
    Допаѓања:
    40.439
    Се согласувам. Подобро да си побара второ мислење. Тоа сите сме го искусиле дека грешки се прават. Мисла дека @danichap имаше слична ситуација каде и викаа дека стомачето е помало. Може ќе може да ја посоветува

На Seduction и eli25 им се допаѓа ова.
  19. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Се зачлени на:
    15 декември 2013
    Пораки:
    8.125
    Допаѓања:
    40.336
    И на моето исто му беше помало стомачето негде во 8ми месец почна да заостанува. А кога се роди се беше супер.

На Seduction му/ѝ се допаѓа ова.
  20. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.033
    Допаѓања:
    123.900
    @wannaBeMomma колку ти беше помало? Кај мене последните 2 контроли 3,4 дена.