Не знам точно да не те излажам, ама некогаш за недела дена некогаш и 10 дена. И се така покажуваше додека се породам. Примав клексани неколку недели, до 37 мислам. Се роди здрав прав, 10/10
Димчев рече дека стомачето во овој период е најтешко да се измери ( кога е поголемко бебето). Кај мене последно со коленцето свиткано си го притискаше. Едвај зема пресек некој.
Na moeto upatstvo pisuva 90 agol, jas taka se bockam..jas vo noga vo salceto na vnatresnata strana gore se bockam.. mojte se kako penkalo so mala tenka igla, gresam, vcera I denes taka se bocnav?
Devojki blagodaram, netrpelivosta ne me ostai da cekam tek do 30ti kaj Dimcev za vtoro mislenje, zakazavme vednas kaj d-r Gordana Petrovska, go merese bebce i kaza deka se e vo granici na normala, mi pokazuvase i na dijagram, kolku se niski i visoki vrednosti, kaj naseto bebce stomaceto ima vrednost sto bese na sredina sto znaci vo ramki na normalata i deka plodovata voda mu e isto taka normalna, sto mi padna kamen od srceto...ne znam zosto eden den unapred maticnata mi izmeri pomalo stomace i plodova voda na granica na minimum....so toa sto Gordana kaza deka za d-dimerite isto ne se visoki (1017) zosto bilo normalno 7 mesec da bidat tolku, no od ispituvanjeto na transfuziologija, vo delot testovi za hemostatskiot sistem ima edna stavka "aktivirano parcijalno" i taa e so poniska vrednost i vika kleksanite zatoa ti se prepisani, so toa sto ona namesto 2 nedeli, preporaca 3 nedeli bockanje, no za 2 nedlei pak kaj nejze na kontrola. Me prasa kako mi pocnuva denot i sto se konzumiram, zamislete kaza da gi isfrlam Premama multivitaminite zosto tie mi otvorale dupka vo zeludnik i mnogu terale na jadenje leb i blago (jas konzumiram umereno, eve 7mi mesec jas 8 kg sum popravena) no taa kaza da gi otfrlam, i da go zadrzam samo magneziumot i isto taka ovosje da svedam na miminum zatoa sto ima mnogu sekjeri, namesto toa da konzumiram svezi urmi, po 5 na den bilo dovolno a direktno doagjale do bebeto i kje go snabduvalo i nego so sekjer, i da pocnam povekje so meso. Mene do sega krvata slika mi bese top, zosto ne sum mnogu mnogu mesar, 2pati nedelno dali jadev meso, se vnesuvav preku Cedeni portokali,10zrnca aronija od sabajle, salati i mnogu raznovidno ovosje...doma cel frizider poln so cresi, malini, praski dinja lubenica...e ona kaza deka ne moze bez meso, proteini mora i taka od denes voveduvav eden vid hrono ishrana.
@Katerina2017 баш ми е мило. Матичните ете се потврдува дека само паничат а поима да се нема. И мене ми го објаснуваа тоа со линијата и процентите . Јади телешко, јунешко, пилешко. Белка од јајце секој ден или секој 2, свежи урми да и овесни снегулки се добри за плодот. Боцкај клексани и се ќе биде ок И мене ми рекоа и за железото ако можам секој ден месо. Верувам ти се симнал товар , сега гали меше и уживајте
Супер вести мамичка. Сега уживај и галете се. И слушај си препораки од доктор. За месото и мене ми напоменаа уште пред бременост. Железото од месото викаат дека е подобро за организмот од тоа во зеленчукот.
Здраво феминки Едно прашање во врска со документите потребни за рефундирање: Имам извештај од трансфузиолог, Сметкопотврди со фискални сметки, Извештај од матичен доктор, Трансакциона сметка, И барање за рефундирање од социјално. Ме интересира дали треба рецепти од матичниот и моја лична карта при поднесувањето? Бидејќи јас не сум во можност да ги поднесам документите сакав да добијам пресна информацијаа кои точно документи ги бараат. Ви благодарам
Jas 6meseci podnesuvam.Izvestaj od transfuziolog,recepta od maticen gin,smetkopotvrda so fiskalna .I toa e toa
Јас рецепти не поднесувам. Пари добивам за 2-3 недели. Ти фали во листата копија од трансакциска сметка.
Ти благодарам на брзиот одговор. Немам и јас рецепти затоа ме интересираше дали да одам накнадно да вадам. Значи нема потреба од нив. Ти благодарам многу
Јас тука читав за некакви рецепти, ама јас не носам. Еве и @eli25 не носи. Редовно ме рефундираат. Немој само да заборавиш копија од трансакциска. Јас давам: - барање (принтам од веб на фзо) - извештај од транафузиолог - фискални со сметкопотврди - потврда од матичен дека сум боцкана - копија од трансакциска. Пари како што кажав добивам за 2-3 недели.
@kukla21 јас не го носам барањето ти што го носиш. А рецепта носам розева една, напишано на неа датум, доза и број на клексани и мој потпис. Инаку тие се тие докумети.
Pa taka nosam i jas.Rozova recepta so datumi od koga do koga kr primam.Na sekoj datum potpis i pecat.A ona so kazuva za baranje ne printam tuku Tamu mi popolnuvaat se.Odam podnesuvam dokumenti nema so tie baranja.Nit potvrda deka sum bockala negde.Doma bockam.Nit kopija od transakciska.Si ja davam direkt kartickata pa mi ja vrakaat
Мене професионална деформација ми е изгледа Барање секаде мора да се даде по државниве институции, а на барањето пишува што документи се даваат. Не давам ништо вишак
Овде во ск бараат копија од трансалциска обавезно а за тоа барањето на шалтер ми кажаа да си принтам од дома. Еднаш таа ми вика барање и викам од тука ми дававте, ми вика тоа од дома треба да си принташ и направи некоја чудна фаца и сега носам.