На 2пати боцкање нз аспирин да прима некоја плус, обично даваат еднаш боцкање еднаш аспирин, а и аспиринот се пија до 28ма недела мислам...
Па и мене тоа ми дојде чудно... Како ќе пијам на 12 саати кога треба да боцкам тогаш.. Има штета ако ги прекинам аспиринот? Нема трансфузиолог кој би прашала утре освен да го пуштам маж на болница па да го посоветуваат..
Кога боцкав 2клексан,а аспирин секој 2ден докторот ми рече дека не е страшно кога би се пиеле, па од прилика на средина на денот меѓу 2те боцкања го земав... но прашај сии најубаво да ти е мирна глава..
Најдобро консултација утре за совет барајте, а за штета не би требало да има 1-2 дена ама советувајте се сепак најдобро
Ако добиеш крварење ќе ги прекинеш. Не прекинувај ништо на своја рака. Познаничка што ме водеше низ овие води она кога беше бремена примаше 3 пати клексан и аспирин и издржа до 36та недела. И јас пиев пред бременост аспирин и дента пред да дознаам дека сум бремена искрварив и и гинекологот ми ги прекина, но според трансфузиологот не сум требала да ги прекинам демек тоа не може да предизвика крварење, да напоменам дека Јани ме водеше.
А еве јас нешто што мешам цело време. Прочитав некаде дека ако се намалуваат времињата доаѓа до хиперкоагулабилност, односно тоа нели значи во превод густа крв? Еве кај мене како што гледам од месец во месец се намалуваат времињата, дали пример ќе ми треба уште еден клексан или аспирин. Иако ете докторите велат од аспиринот може да дојде до крварење, а трансфузиолозите како што разбрав не се согласуваат со тоа. Јас го пиев на почеток, па ми го прекинаа. Јас некако се исплашив и ми е страв, бидејќи цела бременост по 2 клексани примам и ете пак доаѓа до намалување на времињата. Искрено не сум свесна воопшто. Јани како што разбрав е на одмор, има ли добри трансфузиолози во Ремедика или Систина да барам совети. Не сум мирна ич.
Мене заради скратено тромбинско време ми ја намалија дозата, и тука на гинекологија докторот предложи и во систина кај што одам...
Јас според вашите споделувања очекував дека и мене ќе ми намалат. После прочитав кога се намалуваат дека е тоа хиперкоагулабилност( ако не сум грешка) нека каже некој што се разбира повеќе од мене. И ми се јавиа сестрите и рекоа бидејќи многу се намалени времињата , уште еден месец по 2 клексани на ден и контрола за 1 месец. После и докторот истото ми го пиша. Абе човек само да си нема мира цела бременост.
Сите различно кажуваат, Господ да не чува незнам што да кажам а и ддимерите увис времињата за нигде, мутации, намалена доза, серклаж хаос организам... Ништо то р како што кажуваат така да тераме сепак различни сме сите...незнам што да кажам стварно мир да се нема
Се слушнав пак, ми кажа измеѓу фракси да пијам по едно.. Ќе го послушам ама душата ич не ми е мирна.. Само паники и стресови веќе.. Фала ти Дека велиш истера до 36та и од ова има ризик за порано?
Не она си имаше премногу мутации и таков и беше организмот секако до 38ма евентуално најкасно 39та ги тераат тие со мутации. После тоа ризикот е поголем од згрутчување.
Секако ќе ти бидат намалени времињата, ќе ти треба плус пример клексан ако активно парцијално ти се спушти на 11 секунди. Секако се гледа и ехото постелката е формирана ако има добар проток нема потреба од менување на терапија. Бременоста кај сите жени е хиперкоагулабилна само тие со мутации е доста повеќе.
да се надоврзам на ова исто и мене гинекологот ми прекина аспирин заради исцедок, трансфузилогот - Јани ми рече да ги продолжам
Nema zoshto da se zagrizuvash,redovni kontroli pravish.Sledena si od transfuziolog i ginekolog.Jas sekogash koga odam na transfuziologija za d-dimeri i hemostaza den-dva prethidno ili potoa odam na kontrola i mi pravat kontrola i za protocite.Sekogash transfuziolozite baraat i mislenje od ginekolog (protoci),a i obratno (mislenje za terapija vo odnos d-dimeri,hemostaza). I moite vreminja pagjaa,a d-dimerite rastea za da mi zgolemat na 2 kleksani dnevno. Vo odnos na aspirin nema zoshto da ti e strav,po preporaka od ginekolog i transfuziolog go piev i transf.mi go prekina vo 32 (problem so krvarenje fala bogu nemav,ako se javi shto ne mora da znaci deka e od nego go prekinuvaat na nedela dena).Dopolnitelen transf.od Remedika i Sistina (da ne me sfatish pogreshno) ne ti treba samo mozesh da se stavish vo pogolema zbunka i nedoumici. A da ova zaboraviv imam mutacii heterozigot sum i tie si imaat vlijanie vo ovaa problematika,ako gi imash i ti imaj go i toa vo predvid.
Јас искрено до сега не сум била на трансфузиолог и тоа ми е грешка знам. Го слушав докторот од Њу Борн и почнав со 2 клексани на ден, а ми го исфрли аспиринот уште на почетокот. Денес му пишав на доктор Јани и тој ми рече дека е на одмор, и дека терапијата ми е добра и да продолжам со истата. Е сега знам не е исто во живо и преку телефон, ама се тешам пак е мислење. Имам и јас мутации да и мислам се си допринесува. Контрола здравје би закажала пак за 2 недели да сум си мирна. Дај Боже се да биде во ред, па кога Др. Јани ќе се врати на работа, убаво е да го посетам и него. Фала ти на споделеното мислење и совет.
Sekogas go slusav Dr Trajkovski, i vo prvata bremenost i Sega. Eve imam dve zivi zdravi kerkički blagodarenie na nego. Iako odev na 4nedeli na transfuziologija, terapija od tamu dotičnite ne dobiv. Ednostavno odgovorot sekogas bese, nema doktor. Pa pominuvav samo so bockanje. Pa se konsultirav so Trajkovski i Madjunkov.
Da ne ispadne sega si gi falam moite d-r,no eve ako uspeesh da se znajdesh za termin,dobra na transfuziologija e i d-r Elena Petkovik.Probaj ako ne da ti gi gledaat preku mail,viber kontrolite mesechni ili kolku chesto i da gi pravish ne e zadolzitelno tamu da si osven neli morash za krv da otidesh. Super shto paralelno si se konsultirash i so d-r Trajkovski pretpostavuvam gi sledi protocite.
И гинеколозите имаат учено за тој дел хемостаза, д димери али тие што се по приватни клиники и кај што се соочуваат со комплицирани бремености ова штои погодил терапија гинеколог е искусен ова од матичен не го очекувај тие се необразовани и мува не ги лази, додека гинеколозите во приватните добиваат процент од секој клиент што го водат, а матичните се ограничени со пациенти и не се замараат воопшто си земаат пари секој месец дали ти ќе имаш успешна или неуспешна бременост и е гајле.