Д-димери во бременост

Дискусија во 'Бременост' започната од butterfly.mk, 21 септември 2013.

1. Anaksunamoon

Anaksunamoon Популарен член

Се зачлени на:
    28 јануари 2016
    Пораки:
    726
    Допаѓања:
    1.843
    Имам нормални ниски димери, ми препишаа клексани од 0.2 превентивно заради наследна тромбофилија и една неуспешна бременост, по препорака на трансфузиолог од приватна клиника. Мојот гиниколог не беше баш за клексани оти не сум била инвитро, ама кога ја виде препораката се сложи. Докторот шо ми ја препиша терпијата на гинекологија исто смета дека нема индикација за клексани. Сеа ми е страв да почнам.. Може ли да се направи некаква штета на плодот заради клексаните, со нормални димери, малку скратено тромбинско време и без гиниколошки индикации?

На Bilka5T му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Knizhevnik11

Knizhevnik11 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2021
    Пораки:
    1.592
    Допаѓања:
    2.561
    Денес на гинеколог се видов со една којашто ае породила ао 8000 ддимери
    Самото ивф не е единствена индикација за антикоагулативна терапија, освен аспирин на почеток, но не и на клексани. Активното ако се намалува најчесто под граници даваат, а тоа секако се намалува во бременост и ддимерите се покачуваат, но зависи и не мора. Можеби индикацијата е наследната тримбофилија.

На Anaroz1 и Anaksunamoon им се допаѓа ова.
  3. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.503
    Ради наследна тромбофилија ти се дадени за да не се соочиш понатака не дај боже со срцев застој на плодот. И јас бев со нормални димери цела бременост али ги примав до последен ден од 0.4 баш ради тромбофилијата. На почетокот не беа скратени времињата ама како што течеше бременоста се скратија али среќа бидејќи бев под терапија се заврши со успешна бременост и здраво бебе :)

На Anaroz1, Lolipop1983 и Anaksunamoon им се допаѓа ова.
  4. Anaksunamoon

Се зачлени на:
    28 јануари 2016
    Пораки:
    726
    Допаѓања:
    1.843
    Денес проверив димери пак, и за една недела се качиле од 500 на 1000. Изгледа сепак е динамичен и непредвидлив процес, значи арно што ми ги препишале. Почнав од денес, се надевам брзо ќе се навикнам на боцкањето.. Не е баш најпријатно, симињам капа на сите вам шо се боцкате секојдневно или по два пати

На Brpbrp и princess5 им се допаѓа ова.
  5. Сара Лав

Сара Лав Истакнат член

Се зачлени на:
    17 мај 2021
    Пораки:
    532
    Допаѓања:
    1.352
    Јас со димери 190 поради тромбофилија ми дадоа клексани 0,4 еднаш на ден. Исто без индикации и нормален дури и напреден развој на бебе. Така да штета неможе да има него само бенефит:)
    П.С И јас уште се навикнувам на боцкањето, а имам долг пат до крај:D Се надевам ќе ми стане рутина

На Anaksunamoon му/ѝ се допаѓа ова.
  6. BezglasnaBukva

BezglasnaBukva Популарен член

Се зачлени на:
    30 април 2015
    Пораки:
    729
    Допаѓања:
    1.955
    Јас сум 38+2. Ниеднаш не ми дадоа терапија за цел месец, макс за 14 дена, а сега се пократко.

7. Tea SK

Tea SK Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2021
    Пораки:
    5.109
    Допаѓања:
    10.464
    Не ти ги прекинаа? Мене во средата, на последниот преглед ми рекоа, до утре да се боцкам, зашто во понеделник сум на цтг, па може да ме задржат. Било проблем за анестезија ако примаш антикоагулант.

8. BezglasnaBukva

Се зачлени на:
    30 април 2015
    Пораки:
    729
    Допаѓања:
    1.955
    Докторот што ќе ме пораѓа ми рече да примам до последен ден, а најверојатно ќе ги продолжам и после пораѓај. Од крварењето сигурно ќе се покачат

9. Tea SK

Tea SK Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2021
    Пораки:
    5.109
    Допаѓања:
    10.464
    Каде ќе се пораѓаш? И дали природно? Колку ти беа димерите последно?

10. BezglasnaBukva

Се зачлени на:
    30 април 2015
    Пораки:
    729
    Допаѓања:
    1.955
    Во систина, природно планирам. Пред 3 дена ми беа 2800

11. Tea SK

Tea SK Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2021
    Пораки:
    5.109
    Допаѓања:
    10.464
    Па не ти се многу високи. Таман за трет триместар. Ако планираш со анестезија да раѓаш, препрашај си уште еднаш дали до крај да ги примаш. Има анестезиолози што за епидурална бараат недела дена претходно да се прекинат, за лајт спинал може и покасно.

12. BezglasnaBukva

Се зачлени на:
    30 април 2015
    Пораки:
    729
    Допаѓања:
    1.955
    Ќе прашам во понеделник на преглед. Фала ти

13. Anaksunamoon

Се зачлени на:
    28 јануари 2016
    Пораки:
    726
    Допаѓања:
    1.843
    Мајки херои што се боцкате по дома, како ги одложувате искористените шприцеви?

14. Сара Лав

Сара Лав Истакнат член

Се зачлени на:
    17 мај 2021
    Пораки:
    532
    Допаѓања:
    1.352
    Јас ги ставам во голема тегла и после теглата незнам што ќе и правам:D хаха може кога ќе одам на некој преглед во болница да ја фрлам во нивните контењери што се за медицински отпад:)

На Bilka5T му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Anaksunamoon

Се зачлени на:
    28 јануари 2016
    Пораки:
    726
    Допаѓања:
    1.843
    Да, може така, кај матичниот гинеколог има корпи за медицински отпад.. Уште да измислам кај да ги собирам далеку од дофат на љубопитно дете 8-| :?:

16. Kaley

Kaley Популарен член

Се зачлени на:
    2 јуни 2013
    Пораки:
    1.316
    Допаѓања:
    3.040
    Гинекологот ме праќа на трансфузиолог да примам клексани...
    Исто и јас мислев се во ред, тој вели покачени се мора клексан

17. dipsidipsidipsi

dipsidipsidipsi Популарен член

Се зачлени на:
    4 април 2018
    Пораки:
    852
    Допаѓања:
    1.591
    Види и трансфузиологот што ќе ти каже, слушај си ги нив најдобро сепак ја знаат твојата ситуација, не е страшно и да примаш терапија:)

18. Anaroz1

Anaroz1 Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2021
    Пораки:
    2.302
    Допаѓања:
    5.478
    клексаните во никој случај не можат да ти направат штета, немој воопшто да се секираш. јас бев како тебе исто на мисла. иначе сум со наследна тромбофилија и една неуспешна бременост- миссед во 18 та недела. д димерите ми беа ниски и времињата нормални, сепак ми беа препишани клексани од сам почеток 0.4 и плус аспирин оваа бременост. фала богу до сеа се си е во ред терам 22ра недела веќе и д димерите и покрај клексаните си растат ама барем сум покриена со терапија и мирна глава ми е

На Anaksunamoon му/ѝ се допаѓа ова.
  19. ivani30

ivani30 Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2014
    Пораки:
    1.650
    Допаѓања:
    2.681
    .

Иста сум и јас .Еден во 11 ден во 12 недела ...без клексан двата вториот само со аспирин.За оваа бременост примам кексан 0,40 од 5 та недела и пиев аспирин до 28 недела.Моментално сум 29 недела и се си е во ред...Благодарение на клексанот терам ....

На Anaroz1 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Tea SK

Tea SK Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2021
    Пораки:
    5.109
    Допаѓања:
    10.464
    Има ли некоја што поднесувала за рефундација, на извештајот да има поголем број инјекции, а по фискална помал број. Значи на извештајот од специјалист ми се препишани 60 инјекции, 2×1, 30 дена, а јас примив 50, бидејќи ми ги прекинаа. Претпоставувам нема да прават проблем, зашто помалце пари им барам ама дали има некоја вакво искуство?