1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Д-димери во бременост

Дискусија во 'Бременост' започната од butterfly.mk, 21 септември 2013.

1. Be-yO-nCe

Be-yO-nCe Популарен член

Се зачлени на:
    6 март 2013
    Пораки:
    1.430
    Допаѓања:
    6.954
    Секоја недела стрес.
    Тромбинско време 208 ми пишува, се надевам пропуштена е точка и е 20.8 нели?
    Ми рече гинекологот да ги продолжам до 30ти и се враќа од одмор па да ги испитам на приватно кај што ме следат.. Не знам не сум веќе паметна што да правам

2. Knizhevnik11

Knizhevnik11 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2021
    Пораки:
    1.592
    Допаѓања:
    2.561
    Моја блиска роди близначиња со 8000 ддимери, дека испадна на се алергична во однос на антикоагулнтната терапија.

На Be-yO-nCe му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Zibiribi

Zibiribi Истакнат член

Се зачлени на:
    2 април 2021
    Пораки:
    200
    Допаѓања:
    147
    Na drzavna ne primaat trudnici, pisuvalo vo sistem ne za trudnici. Ti treba maticen opst lekar da ti prepise dijagnoza so venska tromboza Za da otides da te bocnat. So specijalist nema da se vidis. I jas bev na pocetok na bremenost so upat od maticen opst lekar, ne od ginekolog bockana so izvestajot vo mene, me prakaa pak da se bockam ne mi davaa so specijalistda se vidam. Moj sovet, batali drzavna, idi u voena, maticen ginekolog neka ti dade upat za cel mesec za kaj ruse, ke te bocnat ke se vidis so ruse i ke zavrsis rabota

4. Speechless

Speechless Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2010
    Пораки:
    4.306
    Допаѓања:
    5.984
    Хај, денес бев на проверка за ддимери и времињата, ( времињата ми се во долна граница ) а ддимерите ми се 2140 - 26та недела сум.
    Докторот ми има препишано клексан еднаш дневно, но според референтните вредности сум ок... не разбирам.
    Малце страв ми е за боцкање искрено ;(

5. Anaksunamoon

Anaksunamoon Популарен член

Се зачлени на:
    28 јануари 2016
    Пораки:
    726
    Допаѓања:
    1.843
    @Speechless
    Гиниколог ми кажа неодамна дека има две индикации за примање на антикоагулантна терапија:
    - хематолошки - покачени димери, скратени времиња..
    - гинеколошки - појава на лакуни, недоволно хранење на постњлка итн.
    Јас би ја додала и третата, за оние многу како нас тука:
    -превентивна- кога има некој вид неуспешна бременост, при ИВФ, кога постојат мутирани гени за тромбофилија.
    Може увидел потреба,мислам дека треба да веруваш, не препишуваат баш клексани така лесно. Инаку, боцкањето њ малку језиво, јас се боцкам веќе месец и никако да се навикнам, ама има напредок бар не ми се тресат рацете ко на почеток :lol:

На Anaroz1, tina2018, Zibiribi и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. Speechless

Се зачлени на:
    14 април 2010
    Пораки:
    4.306
    Допаѓања:
    5.984
    Немам никакви индикации од тие, бев на преглед, до сега се е ок со постелка.
    Притоа ми е прва бременост, спонтано постигната. ( имам помалку од 30години )

Само ради ддимерите со оваа вредност да примам ли ваква терапија..
    Матичниот гинеколог ми вика ок биле вредностите, но трансфузиологот си пишал терапија...

На Anaksunamoon му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Anaksunamoon

Се зачлени на:
    28 јануари 2016
    Пораки:
    726
    Допаѓања:
    1.843
    Тогаш слушај си го гинекологот, ако се сложува со терапијата а ти е против интуиција - побарај си второ мислење. Искрено не знам колку се референтни вредности по тромесечје и не знам дали се разликуваат од една лабараторија до друга..
    Јас бев во обратна позиција, мене не сакаа да ми препишат клексани а од сѐ што чув/прочитав (во научни истражувања и тука на форумот 8)) знаев дека ми се потребни. На крај трансфузиолог на приватна консултација ми кажа дека сум темпирана бомба без антикоагуланти. Излезе дека интуицијата ми била во право:doh:

На Zibiribi и Speechless им се допаѓа ова.
  8. Speechless

Се зачлени на:
    14 април 2010
    Пораки:
    4.306
    Допаѓања:
    5.984
    Фала ти ептен!:hug: Моментално ми треба вака совет, се утепав од плачење/ и страв моментално, не знам што да направам, си викам во понеделник сум на преглед во Систина, па ќе се распрашам..
    Ептен ми е шубе, а воедно и страв од лекови што не се витамини.. (од страв еден парацетамол се неам напиено до сега во бременост, си трпам главоболки:x:D)

Инаку ми препишал 20мг, еднаш на ден.

А каде се боцкаш? (Малце глупаво прашање, знам :$) читав во стомак се боцкаат, нема штета за бебуш?

9. Anaksunamoon

Се зачлени на:
    28 јануари 2016
    Пораки:
    726
    Допаѓања:
    1.843
    Ич да немаш мака тогаш, во Систина ќе добиеш профи второ мислење и ќе знаеш на што си..
    За парацетамолот и во право си што не го пиеш, нови истражувања ос 2019 год покажуваат дека не е така наивен лек и дека се поврзува со АДХД кај децата (јас во првата бременост си го пиев како бонбонче).
    Се боцкав, т.е. Ме воцкаа прво во надлактица, па почнав сама во колк, па сега охрабрена од мислењата тука се боцкам во стомак. Во упатството е наведено во масно ткиво во стомак.

На Speechless и Zibiribi им се допаѓа ова.
  10. Сара Лав

Сара Лав Истакнат член

Се зачлени на:
    17 мај 2021
    Пораки:
    532
    Допаѓања:
    1.352
    Терапијата е мала 0,2 и мислам дека треба да го послушаш. Сепак тоа е домен на трансфузиолог, а од клексан нема штета. Секако слушни и друго мислење па ќе си одлучиш. Боцкањето не е страшно( ти кажува човек што се онесвестува на вадење крв), кога јас можам сама да се боцкам верувај може секој:D. Можеш да се боцкаш во бут или стомак не е воопшто болно и страшно. Можеш и во рака ама таму е покомплицирано сама, ќе мора некој да те боцка. Среќно:)

На Speechless му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Anaroz1

Anaroz1 Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2021
    Пораки:
    2.325
    Допаѓања:
    5.514
    апсолутно се сложувам со овој коментар. верувај дека од клексанот нема никаква штета, а димерите ти се височки и времињата на долна граница чим ти пишал трансфузилот дека треба да примаш... нема потреба да се плашиш од боцкање воопшто не е страшно. секако оди чим си решила и на второ мислење. но јас тргам пд мене уште пред да останам бремена знаев дека ќе треба да се боцкам заради лоша историја исто бев скептична и се консултив со милион луѓе едноставно од клексанот нема никаква штета ако ти е за тоа...

На Anaksunamoon, Сара Лав и Speechless им се допаѓа ова.
  12. Speechless

Се зачлени на:
    14 април 2010
    Пораки:
    4.306
    Допаѓања:
    5.984
    Ви благодарам женски, ми значи вашето мислење :hug:

13. lia22

lia22 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јуни 2010
    Пораки:
    1.364
    Допаѓања:
    2.885
    Nema zoshto da se plashish,ako treba vo terapija da se vkluchat kleksani ke vkluchish.Sepak mislam deka transfusiolozite se najsoodvetni da kazat i da dadat terspija za ovaa problematika.
    Eve da te ohrabram deka ne e voopshto strashno,jas cela bremenost primav po 1 kleksan,megju 7mi i 8mi cel mesec po 2,gi stavav vo stomak.Iglata e mn.mala nema shansa da se povredish ako od toa ti e strav.
    Napravi si konsultacija so ushte eden transfuziolog,ginikologot neka gi vidi protocite na eho,kako i postelkata.
    So lesno i bez strav

На Speechless и Anaroz1 им се допаѓа ова.
  14. Be-yO-nCe

Be-yO-nCe Популарен член

Се зачлени на:
    6 март 2013
    Пораки:
    1.430
    Допаѓања:
    6.954
    Не сакам да пишувам во труднички ама ме фаќаат паники жени. Пишав пред некој ден димерите 4600 покрај аспирин и 2 фракси се плашам да не не ставам правилно.. Читам аспиринот не ни смеел до толку доцна да се прима јас 34та ја терам..
    Не знам како ке издржам до Понеделник Вторник за да ги повторам на приватно, сумња дека не e баш реален резултатот.
    Хемостазата ми е добра, протоците се супер и бебето си напредува како по книга за неделите ама мене пак ме јади црвот и препотувам кога ќе ми текни со црни мисли еден куп, секој момент ми е страв дека ќе се случи нешто..
    Пишувам за малку да ме утешите тие со повеќе искуство и знаење:sweat:

IMG_20210827_164719.jpg

15. dipsidipsidipsi

dipsidipsidipsi Популарен член

Се зачлени на:
    4 април 2018
    Пораки:
    852
    Допаѓања:
    1.591
    Не е дека не се боцкаш правилно сигурно, може и резултатите да не се баш точни, барем кај мене имаше еден таков период, не во Ск само. На државно ми беа мислам околу 1800, приватно др ден 700, така нешто беше не ме држи за збор. А за аспирин најкасно се прима до 28ма недела колку што знам од 2ца доктори кажано. Е сега најбитно е протоците да се добри според мене. Зошто не пробаш со клексани може подобро ќе делуваат?
    Мене во 31ва нед ми беа 3600 и хемостаза крш, боцкам 2 клексани..

На Anaksunamoon и Be-yO-nCe им се допаѓа ова.
  16. Сара Лав

Сара Лав Истакнат член

Се зачлени на:
    17 мај 2021
    Пораки:
    532
    Допаѓања:
    1.352
    Јас мислам да се советуваш со Трансфузиолог дали да ги смениш за Клексани. Блиска особа исто примаше Фраксиприн и покрај терапијата димерите цело време и беа високи како да не и делуваа. Во најжустрото со Короната немаше клексани и мораше да продолжи со фракси. На крај истера со високи димери и си роди здраво бебенце. Јас сепак сметам дека резултатите на Трансфузиологија се и повеќе од точни барем од досегашно искуство, мое и на други особи но ако те јаде мисла провери ги и приватно, ти ги препорачувам Хемолаб. Мислам дека они имаат и трансфузиолог за консултации. Контактирај ги прашај. Без грижи се ќе се регулира, чим бебе си се развива супер и напредува. Со лесно:*

17. Danicka00

Danicka00 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 февруари 2019
    Пораки:
    170
    Допаѓања:
    236
    Јас сум 38+1, аспиринот ми го прекинаа во 30 та недела. Се боцкам клексан, 3900 ми беа последната контрола. Докторката ми рече да не се секирам поради тоа што постелката си е уредна како и напредокот на бебето. Јас бев многу испаничена од 4900 после 7 клексани паднаа на 2600, а по 21 клексан пак се качија на 3900. Слушај само доктор и биди што е можно посмирена.

18. Knizhevnik11

Knizhevnik11 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2021
    Пораки:
    1.592
    Допаѓања:
    2.561
    Како што клекаани боцкаат до крај некои, така некои примат и аспирин до крај, оаобено оние со низок плазма протеин на приски.

На Anaksunamoon и Be-yO-nCe им се допаѓа ова.
  19. Be-yO-nCe

Be-yO-nCe Популарен член

Се зачлени на:
    6 март 2013
    Пораки:
    1.430
    Допаѓања:
    6.954
    Фала ви женски!
    И јас не сум од Ск и матичниот ме советуваше да одам да проверам Плодност.. Се консултирав со док што ме води од таму и Вторник одам да ги проверам таму само после не знам на кои резултати да верувам(facepalm)
    И јас мислам дека се веродостојни овие.
    Аспиринот и онака рече дека 35 недела ќе ми го прекини па боже здравје Вторник ќе видиме..
    Ќе го прашам да заменам за Клексан да видам што ќе кажи.

20. Anaksunamoon

Се зачлени на:
    28 јануари 2016
    Пораки:
    726
    Допаѓања:
    1.843
    Ако има индикации се прима аспирин. Мене трансфузиолог ми кажа до 5ти месец, а денеска гинеколог ми кажа сека се примаат најдоцна до 32 недела заради ризик од прерано затварање на некоја преграда на срцето на бебето. Ама сигурно има ситуации во кои бенефитот го надминува ризикот и докторите си го знаат тоа.

На Knizhevnik11 и Anaroz1 им се допаѓа ова.