Mislam deka nema vrska dali ke se bocnes, kako i da e terapijata ja primas za da gi drzis niski ddmerite a kontrolata ja pravis za da proveris dali taa terapija sto ja primas e dovolna.
Ne mislam, taka e, i plus ako ne se bocnes sabajleto, za nekolku casa ako zakasnis nemoze da se pokacat ddmerite,treba 4-5-6 dena da preskoknes da ne se bocnes
Здраво. Мене ми рекоа да се боцкам пред проверка на димери. А дали е правилно незнам. Кај мене и покрај терапија беа многу покачени
Znaci stvarno nema vrska dali se bockas pred proverka na krv ili posle, treba nekolku dena da ne se bocnes za ima vlijanie toa na ddmerite. Inaku neznam za vrednostite nisto, ama cim ti se pokaceni moze treba pojaka terapija?
@Lilly. 2 саати најмалце треба да се пројдени пред да ти земат крв за д димери. Ова е кажано од лабалаторија и трансфузиолог.
Девојки...јас не се боцнав со клексан пред да ми земат крв. Се израдував за резултатите, бидејќи ми беа намалени овој пат. Со оваа терапија од 0.6 имам намалување на ддмерите. Инаку претходно се боцкав со 0.4 и ми беа покачени и затоа ми дадоа појака терапија од 0.6. Клексани во Зегин има од 0.2, а од 0.4 ги најдов во Виола аптеките. Ако на некој му е потребна информацијава.
Прв пат ми префрлија пари за фраксипарин. Испаѓа 50% само дека ми вратиле. Толку ли е? Имам земено 70 фраксипарини од 0,6 по 267ден. околу 18000 ден. а на решението ми се прерачунати 9000 за 70 парчиња . Ако некој зема иста терапија ете да не се изненади дека не враќаат 70%.
Дали во решенијата од Фондот ви стои "На осигуреникот Таа Таа... Делумно ѝ се признава право на трошоци за: 1.набавени лекови во износ од (на пример) 5000 ден..." Ме буни ова делумно, а износот е целосно, а и табела една со цени и суми не им е добро испечатена, па не ми е јасно што сакал писателот да каже Инаку, 10 дена по решението нема ни денар стигнато
Јас вчера поднесов, тетката многу беше љубезна... Минатиот пат прво пари ми стигнаа па решение.... Иначе до сега се регуларно било кај мене
И јас барам негде информација за референтни вредности по тромесечија. Мене во 25 недела ддимерите ми се 2000, а скратени ми се и тромбинско и активирано парцијално време. Матичен со истиот одговор "Во бремност се покачуваат (!?) затоа што телото се спрема за пораѓај и превенира крварење". Ова си го знам јас, туку знам и за одлепување и тромбови на постелка, и други хорор информации.. Не знам веќе што да мислам, само ми препишаа клексани, дури на гинекологија не ни влегов, во ходник ми го дадоа извештајот. Не знам дали да се чувствувам занемарена, како Калимеро, или среќна што брзо завршувам работа.
Да, благодарам многу Со @ivani30 може слободно да продужиме да си паничиме.. Ако за месец, со терапија клексан растат за 5-600, до деветти месец моите ќе стигнат до 5-6.000. Ако воопшто дотуркам до деветти, со вака способни и загрижени доктори околу мене.. @ivani30 барем си блиску до 9ти, ќе се спасиш од овие бројки и боцки
За времињата го прашав Јани трансфузиологот рече дека е нормално да не се секираш, знам дека вредностите до 1700 се ама сега испитува 2200 скоро а 36 недела, среда сум на цтг па ќе видиме да с еконсултирам со гинекологов
Девојки каде последно најдовте клексани низ Ск? Претходно дали среќа од прва ги најдов сега 5 аптеки поминав нигде нема. Дури една фармацевтка ми се испонаша "Нема и не ни ги барај "
Во петок ќе испитувам ддимери и хемостаза, бев настината, денес сум веќе подобра, мислите ли дека ќе влијае на резултатите?
Не знам за настинка, ама знам дека храна и пијалок не влијаат, и некако логично ми е само ако има некоја траума/рана дека резултатите би биле под влијание на актуелната состојба- да се запре крварењето и да коагулира крвта.. На крај краева, клексани и аспирини ако немаат влијание - настинка е мачји кашаљ Ова вака лаички, ако знае некој научно, ме интересира и мене одговорот
Некој со високи димери се вакцинирал? Смее да се прима ковид вакцина со димери над нормални, на пример 2000? Има некој инфо?