Здраво Дали има некоја направено во државна на трансфузија Да ја боцнат пред терминот на упутот, а одпосле да им однесе упут или да им го даде ако го има во моментот? Поточно потребно ми е да ме боцнат во вторник(зошто имам преглед кај доктор за продолжување на терапија со клексани) а термин фатив слободен во петок. Дали ќе сакаат да ме боцнат пред време а јас да им го оставам упутот за петок што ми е?
Мислам дека ќе мораш да најдеш познат човек, или во амбулантата да ги замолиш да ти дадат интерен упат. Немам искуство во Трансфузиологија, но мене на друга клиника не ми дозволија. Оди со упатот и во амбулантата замоли ги да ти дадат интерен за тој ден. Пробај се секако ништо не губиш.
не сум правела така, ама цела бременост јас одам кај Јани на закажан термин,он ми дава упат за боцкање и после резултатите и мислењето ми стигаат кај матичната . така да чим ти е за продолжување со клексани ја имаш и оваа опција доколку не си решена да ги имаш резултатите пред да се видиш со трансфузиолог...
Само ова што посочив ми испитуваат превентивно на трансфузиологија, така и ми посочува гинекологот. Знам дека хем и тром е обична но на трансф во Штип секогаш и тоа сами го испитуваат, за ако хематок е паднат плус да ми напрацат по нивни избор и диференцијална крвна слика.
да сега прв пат поднесов со таков извештај ... па ќе видам што ќе биде предходно ми беа со печат од јани
Здраво Дали за да купам во аптека клексани ми треба рецепт од матичен др или доволен ми е извештај од специјалист од ГАК?
Клексаните ги купуваш приватно па после со извештајот поднесуваш за рефундација. Така да не ти треба ништо, е некои аптеки си прават копија од извештајот чисто за покритие да си имаат за клексаните што ги продале. Носи си го извештајот од Гак
Девојки, дали пред испитување д-димери се боцкате клексан пред земање крв или го одложувате за потоа?
Јас се боцкам, така ми е кажано од доктор... а како е правилно незнам. Мене и покрај тоа што се боцкам вредностите се високи. Мислам дека не менува многу.
Се боцкам, не знам дали е правилно, ама логично ми е. 30 дена ако "разредуваш" крв, еден ден не прави разлика, а боцната ќе се види дали ти е соодветна терапијата. Мене и покрај клексаните димерите ми растат и времињата ми се скратуваат, ама последниот пат ме утеши доктор дека клексан не е толку за намалување на димерите туку за превенција од несакани ефекти од нив. Така малку помирна сум
Девојки сеа само што ми се јавија од фонд, ми викаат од клексаните треба веднаш дел да ти бидат купени или најкасно ден два после извештајот. Им викам па пред пола месец сосема друго ми кажавате, односно во рок од 30 дена да бидат набавени. Добро ми кажаа ќе видиме дали ќе ви бидат признаени, чисто да знаете дека се луди. Им ја дадов големата, дај им викам напишете правила за рефундација, а не вака, кај пишува дека треба да бидат набавени веднаш... Доколку ме одбијат, извештај од ЕТ, ќе им пратам или евентуално бидејќи имам приватно здрав, ќе пробам рефундација таму.