Д-димери во бременост

Дискусија во 'Бременост' започната од butterfly.mk, 21 септември 2013.

1. ShtruMfeticka

ShtruMfeticka Популарен член

Се зачлени на:
    8 јуни 2017
    Пораки:
    1.692
    Допаѓања:
    1.793
    Ве молам за искуство некоја да сподели со трансфузиолог др. Павлина од ре медика? Денеска бев за прв пат и некако се исплашив.
    Ми препиша фраксипарин 0.6 сабајле и 0.4 вечер.
    Матичната до сега ми имаше дадено клексани 0.4 на 24ч.

2. Bilka5T

Bilka5T Истакнат член

Се зачлени на:
    7 август 2017
    Пораки:
    213
    Допаѓања:
    515
    Јас сум задоволна од нејзе, одев и кога беше во Систина. Имав два спонтани, тестовите покажаа мутации а на клиника не сакаше тогаш докторката да ми даде клексани. Павлина ми кажа што уште да тестирам, да примам метилирана фолна и метилиран Б12 и кај кој доктор на клиника да одам за клексани. Во третиот обид немавме веќе проблеми и ја истерав првата бременост. Сега со втората пак одам кај нејзе бидејќи не можев да најдам термини на Клиника. Ич да не се секираш за терапијата, стандардна е, не би ти дала толку ако не треба.

На tina2018 и ShtruMfeticka им се допаѓа ова.
  3. LoveHope

LoveHope Популарен член

Се зачлени на:
    25 февруари 2015
    Пораки:
    1.371
    Допаѓања:
    4.172
    Во 10часот ми стигна писмото, во 13-часот парите на сметка. Се изненадив на брзината.
    Сега ќе чекам за од патолошката,ми стигна писмо, а средства сеуште нема.

4. ShtruMfeticka

Се зачлени на:
    8 јуни 2017
    Пораки:
    1.692
    Допаѓања:
    1.793
    Малце ме смири,многу се исплашив. Јас отидов за димерите и хемостаза, скратени ми беа времињата. Најверојатно ми смени терапија зашто се боцкам 1 месец а немам никакви промени.

На Bilka5T му/ѝ се допаѓа ова.
  5. ShtruMfeticka

Се зачлени на:
    8 јуни 2017
    Пораки:
    1.692
    Допаѓања:
    1.793
    Девојки колку рефундираат за фраксипарин? 70% или 30%?
    Мене ми спомнаа дека рефундираат 30%

6. powercumm

powercumm Активен член

Се зачлени на:
    26 август 2020
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    2
    Ako nemozete da se snajdete za kleksani 0.4, ni ostanaa na nas od soprugata. So covidov koga gi nemase nikade odevme po pomali gradovi za da se obezbedime, no ni ostanaa so rok do 2023.

На Bilka5T и Arababy им се допаѓа ова.
  7. Muf

Muf Истакнат член

Се зачлени на:
    29 декември 2019
    Пораки:
    104
    Допаѓања:
    149
    26 nedela sum dimerite mi se 1500 a primam kleksan 0,4 dali ima prostor za panika… vo ponedelnik sekako ke se konsultiram so doktor, ako ima nekoj iskustvo da mi pise. Fala

8. Bilka5T

Bilka5T Истакнат член

Се зачлени на:
    7 август 2017
    Пораки:
    213
    Допаѓања:
    515
    Јас во првата бременост примав клексани цело време, иако некои доктори сакаа да ми ги прекинат. Заштитена си ако ги примаш, подобро така :)

9. Bilka5T

Bilka5T Истакнат член

Се зачлени на:
    7 август 2017
    Пораки:
    213
    Допаѓања:
    515
    И јас сум 26та, баш денес ги тестирав и ми се 1700. Матичната моја не дигна паника, ама најверојатно ќе се консултирам со трансфузиологот, затоа што сега не примам клексани, па следам почесто ситуација.

10. ShtruMfeticka

Се зачлени на:
    8 јуни 2017
    Пораки:
    1.692
    Допаѓања:
    1.793
    Па ми сменија терапија и ми накачија доза. Ќе видиме за месец како ќе биде

11. Anaksunamoon

Anaksunamoon Популарен член

Се зачлени на:
    28 јануари 2016
    Пораки:
    726
    Допаѓања:
    1.843
    Мене ми се 3500 моментално, 37ма недела сум, се боцкам со клексан 0.4 од почеток на второ тромесечие. Не ми се намалуваат димерите, напротив се зголемуваат, ама никој не е посебно загрижен. Како што сфатив од сѐ што прочитав и ми кажале, терапијата со клексан има за цел заштита од несакани ефекти од претерана коагулација на крвта, а не толку да ги намали димерите.

На tina2018, Knizhevnik11, baby 5 и 5 други им се допаѓа ова.
  12. Marija2007

Marija2007 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 декември 2009
    Пораки:
    273
    Допаѓања:
    678
    Zdravo :)
    Bremena sum 13nedela so bliznacinja. Pijam aspirin preku eden den.
    Ddimerite se vo red. No skrateni mi se vreminjata. Iskustvo? Dali nekoja od vas bila vo vakva situacija... dodeka cekam transfuziolog se sheknav od misla ...

13. Bebetoo

Bebetoo Популарен член

Се зачлени на:
    7 мај 2020
    Пораки:
    1.338
    Допаѓања:
    3.081
    Јас бев од почеток на бременост со по еден клексан на ден и аспирин преку еден ден ( со генетски мутации сум) Испитував пред една недела димерите ми беа ок но скратени времиња и др. Јани ми ја зголеми дозата на клексан (по два на ден) а аспиринот исто го пијам преку еден ден.

14. Ani93

Ani93 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 август 2021
    Пораки:
    681
    Допаѓања:
    1.749
    Златни, д димерите 1526 ми се, 22+2 сум, пошо од трансфузиологија кај матичниот ги праќаат рез. ми го пиша само ова и да повториме испитување после еден месец.. не сум на клексан ниту па било што друго земам, го прашав дали треба ми одговори ако треба ќе ти кажам (facepalm) Да си барам второ мислење?

15. Marsic

Marsic Истакнат член

Се зачлени на:
    27 мај 2021
    Пораки:
    639
    Допаѓања:
    1.106
    Дали се ок ддмери 1587 33 недела сум сестрста на докторов вика добри се хемостазите не ми ги кажа само рече добри се и ми вика за 4-5 недели пак треба тоа ќе ми е 3 пат како ќе правам. На почеток немав испитувано гледам сите имате испитувано мене сега ми дадоа 7 месец половина и 8ми. Нормално е до крај да испитувам? Неможе ние некако да ги видиме на мој термин или само они можат?

16. демотивирана

демотивирана Истакнат член

Се зачлени на:
    30 октомври 2021
    Пораки:
    408
    Допаѓања:
    564
    Здраво девојки! Ја малку сум извадена од памет, па да побарам тука мислење и дали некој имал сличен проблем, ако прашањето не е за тука префрлете ме не е проблем. Трудна сум 12+4 на ехо е се во ред за сега. Поради генетски мутации примам клексан 0.40 1х1 и аспирин 100 мг секој втор ден. Денес бев на контрола на трансфузиологија и наодот гласи: хипофибринолиза што може да е предиктор за плацентарна инсуфициенција. со наодот се извадов од памет зашто позади себе имам 3 спонтани од кои еден голем во 21ва недела.
    Д димери (0-500) 592, бр на тромбоцити (150-450) 239, протромбинско време (9.8-14.2) 10.6,
    активно парцијално (27.9-37.7) 24.4
    тромбинско време (16.1-24.1) 16.6
    хематокрит (35-50) 39

17. Arababy

Arababy Истакнат член

Се зачлени на:
    13 октомври 2021
    Пораки:
    1.115
    Допаѓања:
    2.022
    Dimerite i vreminjata ti se kako mene. Jas bas denes pravev,a sum 13 + nedela. Mene dr. Mi kaza deka se ok

На демотивирана му/ѝ се допаѓа ова.
  18. демотивирана

Се зачлени на:
    30 октомври 2021
    Пораки:
    408
    Допаѓања:
    564
    Ти Благодарам на одговорот.

19. marijamarkoska

marijamarkoska Популарен член

Се зачлени на:
    23 август 2017
    Пораки:
    1.296
    Допаѓања:
    2.350
    Кај кој др беше? Може пишале дијагноза за да има....вака и мене ми изгледа дека ти се ок резултативе. А што ти кажа докторот?

20. демотивирана

Се зачлени на:
    30 октомври 2021
    Пораки:
    408
    Допаѓања:
    564
    Докторот ми го напишал извештајот врз основа на испитаните параметри, не ми кажа ништо, пишал само да се продолжи со дадената терапија. Сега чекам да видам гинекоогот што ќе каже.
    Докторот ми го напишал извештајот врз основа на испитаните параметри, не ми кажа ништо, пишал само да се продолжи со дадената терапија. Сега чекам да видам гинекологот што ќе каже.