Zdravo devojki , primam fraxiparine od pocetokot na bremenosta i sega citam Po internet citam Deka ne trebalo da se izvajt vozduhot sto e na inekciite? Vie sto primate ili ste primale sto praevte?
Инекцијата се прима како што си пишува во упатството. Воздухот не се истиснува. Прво се вбризгува течноста, на крај воздухот.
Ko ke go otvora inekcijata pred tecnosta imat vozduh jas toj vozduh ja istisnuva inposle konke gledam deka tecnosta e dojdena na iglata togas se bocnam. ://
Отсега ставај со се воздухот. Ќе ја свртиш инекцијата за течноста да дојде напред, а воздухот на крај.
Ќе го чукнеш малку шрицот и воздухот ќе си отиде горе и боцкаш. Не е како на класичните игли и шрицеви да се истиснува прво воздухот па да се боцка. Поздрав
Дечки може линк од образецот на фзо за рефундација на клексани да ми пишете тука? Неможам да најдам на сајтот, ви благодарам
Здраво девојки, дали при покачени д-димери во бременост терапија со клексани мора да препорача трансфузиолог или може и матичниот гинеколог ? Ви благодарам
Mene me interesira dali i kako gi refundirate parite za kleksani? Jas sum so bliznacka bremenost so Ivf napraveno vo new born. Poslednive dva mesevi primam po eden kleksan bidejki mi se skrateni nekolku vreminja a ddmerite mi se vo granica na normalata. Dr. Trajkovski mi veli zadolzitelno da prodolzam so terapijata a do sega ne mi dal izvestaj. Dali dokolku zemam izvestaj od kaj nego bi mozela da podnesam vo FZO za refundacija na sredstva ili mora izvestaj od specijalist od transfuziologija?
Може и матичниот ама нема да можеш да ги рефундираш ја идам на ГАК ми даваат извештај , не знам дали е секаде вака.
Можеш и со тој извештај, ама мора да ти бидат купени истиот ден со извештајот или подоцна ако се повеќе со сметка и сметкопотврда...пред извештај купени не рефундираат
Konkretno ne bi mozele da mi pisat izvestai so veke kupeni kleksani?! Odnosno samo da se pisat datumite
Во фонд за рефундирање на клексаните бараат извештајот од докторот и сметката кога се купени да е од исти датум, а тоа во аптека го даваат со сметкопотврда
Од Трајковски не признаваат во фонд Мора да е од трансфузиолог или од доктор од ГАК и тоа мора прво да го земеш извештајот па отпосле да ги купиш клексаните а за тие што ти се веќе купени мислам дека неможеш да ги рефундираш Најдобро види со матичниот гинеколог нека ти објасни се и нека ти закаже некаде што побрзо за да си земеш извештај
Не го знам доктор затоа така мислев а иначе знам дека неможе ни од матичната смрт ми е кога одам на ГАК за извештај како најголем терет да сум им сите превртуваат очи.. оваа во Куманово
Немате трансфузиолог таму? Ни мене не ми дадоа во друг град на гинекологија, ама ако знаеш некого прашај во твојот град на Трансфузиологија.