Во однос на воздухот, јас го испуштам. Во упатството пишува дека не се испушта, а кога ме боцнаа кај матичната ми рекоа да го испуштам. Исто испуштаат и по клипчиња по јутјуб што сум гледала. Не знам како е правилно
Убаво си пишува на упатството. Никоја сестра не може да ме убеди во спротивното. Истиснување воздух е механичка работа, дека кај други инекции е така. Да не бидам груба, ама верувам не ни седнале упатство од производител да прочитаат. Ко што пиша @stevemila воздухот треба да е горе. Боцкаш клексан (иглата не смее да има капки од течноста) и после воздухот тампонира.
Јас свекор ми кога го боцкав неговата докторка ми кажа прво воздухот давсе истисне и да немало меурчиња Којзнае беља да не сум му направила За мене ми објасни трансфузиологот убаво Така е ко кукла што вели.
Има голема нестручност @kukla21. И мене ми рекоа да го давам воздухот, ама не ми беше логично, кога фунционалноста на инекцијата е многу подобра со воздух. Зборуваат по дифот, ради ред, дека потоа нема да превземат одговорност и галје им е. За жал. Барем јас така доживувам.
Sega go semav rezultatot.D dimeri 1870.Naod odgova za gestaciska vozrastMene pa visoki mi izgledaat..Dali deka sekogas niski, sega nekako mnogu mi se vidoa
Која недела си? На пријателка со 1800 д-димери во 28 нед беа поделени мислењата. Трансфузиолог од Ск. сметаше дека не треба, трансфузиолог од Куманово сметаше дека треба. Тас не сакаше клексани и по еден месец повторно и беа толку Повтори си ги за недела, две Јас кога ми веа покачени до следната контрола на трансфузија секоја недела ги проверував во Авицена Пусти страв.
За што се испитуваат Д Димерите? Јас сум 27 недела и сега правев ама не сфаќам зошто ме прати мојава на тоа. Инаку ми беа 1320, ми личи висока ама ми рекоа дека се ок резултатите. Нормална вредност е 1320 за 27ма недела?
@nora_st сигурно некаде поназад има малку инфо повеќе за ди димери, ама на кратко - згрутчување на крвта. Кога жената е бремена (и во други околности) коагулацијата на крвта знае да забега по некои леви патишта. Е сега, ако нема убав доток на крв низ организмот, малото бебенце, фетусче или ембрионче, зависно фазата, нема да добива доволно чиста свежа крв и може да заостани во растот. Некогаш на постелката се јавуват лакуни, кои спечуваат убав доток на крв до малото. Со помош на лекарства, со навремено реагирање, бременоста си продолжува нормално. Доколку мед. лице смета дека е во ред да продолжиш без лекарста, во ред е.
Jas sum 27ma vcera d dimerite mi bea 1870.Transfuziologot i dr so mi vodat bremenosta kazaa ok se.I taka Primam kleksan.
А клексан ти дадоа заради повисоки вредности на д димерите? Колку ти беа кога ти дадоа? @Momichka ти благодарам многу на објаснувањето.
Kleksan primam uste pred bremenosta.Radi mutacii i pozitivni afa.Normalni mi se d dimerite.Sekogas mi bea 430,450,940.Sega veke 7mi mesec pocnuvam i se 1870.So bilo normalno
Има ли некоја што испитувала во Хемолаб и на трансфузиологија? Јас прво испитував во Хемолаб и ми препишаа клексан (не заради д-димери, туку некое испитивање SFA и Лупус). На контрола отидов на трансфузиологија и таму резултатите ми се добри и ми рекоа да го прекинам клексанот ама не испитуваат SFA туку некои AFA и ANA (не знам што значат). Сега не знам дали да проверам пак во Хемолаб или да ги послушам од трансфузиологија.