Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Д-димери во бременост

Дискусија во 'Бременост' започната од butterfly.mk, 21 септември 2013.

1. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.038
    Допаѓања:
    123.901
    Ако имаш лупус мора да примаш клексани. Јас се мислам дека ми испитуваа на трансфузија. Инаку, требало да им кажеш што си испитувала во хемолаб .

На stevemila му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Minnie-e

Minnie-e Популарен член

Се зачлени на:
    17 декември 2011
    Пораки:
    1.894
    Допаѓања:
    7.631
    Па отидов со резултатите од Хемолаб таму и според тие испитувања ми направија нови, ама спомнаа дека SFA не испитуваат. Според резултатите од трансфузиологија Лупусот е исто така во ред и затоа немало потреба од клексани.

На stevemila му/ѝ се допаѓа ова.
  3. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.038
    Допаѓања:
    123.901
    Хммм чудно. Лупус или има или не. Или хемолаб прави бизнис. Јас на трансфузија им верувам комплетно, ама сега незнам што да ти кажам :( Освен да видиш со гинекологот .....

На teodorabella, stevemila и Minnie-e им се допаѓа ова.
  4. emkaemka

emkaemka Форумски идол

Се зачлени на:
    1 јули 2013
    Пораки:
    7.847
    Допаѓања:
    109.795
    А Кочо ти објасни ли што е состојба наречена Лупус, а плус Лупус и бременост??

Лупус не се дијагностицира од едно испитување, уште помалку пак доколку е испитано само еднаш, а пак најмалку доколку испитувањата се од две различни лабаратории и временски помалку од 6месеци!
    За да ти биде поставена дијагноза Лупус без воочена симптоматологија (ако почнеш да читаш ќе најдеш поклопување на симптоми) покрај првичните позитивни резултати, за да биде конечно поставена дијагнозата е потребно последователно 3пати на 6месеци да извадиш позитивен резултат! Еднаш изваден позитивен Лупус не значи дека го имаш!
    Тоа е сериозна состојба, со многу обемна симптоматологија и ретко кој нема мака доколку ја има, може само доколку ја негира..

За валидноста на резултатите јас имам лошо искуство и од Хемолаб и Трансфузиологија, затоа е најдобро да ги повториш и мој совет сепак да ја избереш Трансфузиологија, бидејќи од многу искуства на Кочо се му е бизнис..
    Консултација и со гинекологот како расте и се развива плодот, каква е постелката, папочна врвца..

Впрочем кој те прати кај Кочо??

На pile30, Annath, kukla21 и 2 други им се допаѓа ова.
  5. Minnie-e

Minnie-e Популарен член

Се зачлени на:
    17 декември 2011
    Пораки:
    1.894
    Допаѓања:
    7.631
    Гинекологот што ме води ме прати во Хемолаб уште во 6недела. Прво хемостаза па заради продолжено APTT направив SFA и ми препишаа клексан со назнака и лупус да проверам. Лупусот излезе над 4 и ми пишале плус аспирин да пијам. Отидов да се видам со Кочо и он ми рече дека Лупусот е најверојатно од инфекција или бактерија ама дека секако овој период не можам да примам ништо па тоа е. Спомна и дека може да е од хеликобактери и кога му реков да испитам (дека и така имам проблем некогаш со желудник) ми рече некако ироночно и што дека, тоа се лечи пред бременост а не сега.
    Резултати од брисеви и на ехо е се ок (14недела сум сега) а јас искрено зашто прескапо ми беше во хемолаб (околу 20000ден испитувањата и плус 15000ден клексанот кој не може да се рефундира) птидов на трансфузиологија. Таму докторот ми вика резултатите се добри, нема никаква потреба од клексан ама може да продолжиш со аспиринот. Тоа е накратко

На eli25 и stevemila им се допаѓа ова.
  6. emkaemka

emkaemka Форумски идол

Се зачлени на:
    1 јули 2013
    Пораки:
    7.847
    Допаѓања:
    109.795
    На Трансфузиологија кој ти рече нема потреба од Клексан??
    Мислењето на гинекологот според ехото кое е??

На eli25 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Minnie-e

Minnie-e Популарен член

Се зачлени на:
    17 декември 2011
    Пораки:
    1.894
    Допаѓања:
    7.631
    Кај др. Јани бев. На ехо е се во ред. И контролно ехо и скрининг. Вчера матичната ми рече како рекол Јани (а докторот што ме прати во хемолаб сега е на одмор).Ама работата е што цело време до сега примам клексан.

На emkaemka му/ѝ се допаѓа ова.
  8. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.038
    Допаѓања:
    123.901
    @Minnie-e после 1авг на работа се враќа мојот трансфузиолог Елена Петковиќ. Сто пати сум пишала за женава. Земај некако приоритетен и во вторник 1 смена е амбуланта барај ја објасни и верувај ќе те среди :) А и Јани е мн. добар, ама сепак барај ја Елена. Од ремедика да не те пратија во хемолаб?

На stevemila и Minnie-e им се допаѓа ова.
  9. emkaemka

emkaemka Форумски идол

Се зачлени на:
    1 јули 2013
    Пораки:
    7.847
    Допаѓања:
    109.795
    Чим кај Јани си била и тој рекол не треба биди спокојна! Плус ехото е супер, постелка и се останато во ред..
    Само контролирај, следи ситуација, за месец дена пак :)

На eli25 и Minnie-e им се допаѓа ова.
  10. Minnie-e

Minnie-e Популарен член

Се зачлени на:
    17 декември 2011
    Пораки:
    1.894
    Допаѓања:
    7.631
    @eli25 и @emkaemka Фала ви женски, оставам клексанот и ќе пратиме ситуација. (Иначе да, Ремедика )

На stevemila, eli25 и emkaemka им се допаѓа ова.
  11. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.038
    Допаѓања:
    123.901
    Знаев :D

12. emkaemka

emkaemka Форумски идол

Се зачлени на:
    1 јули 2013
    Пораки:
    7.847
    Допаѓања:
    109.795
    Ами многу беше тешко да се погоди |(
    :cash::cash:

На kukla21 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.739
    Немаше шанси да ми текне ;)

14. MarioliMia

MarioliMia Истакнат член

Се зачлени на:
    7 август 2017
    Пораки:
    209
    Допаѓања:
    249
    Zdravo na site. Dali znaete sto znaci ispituvanjeto SFA sto tolku mnogu se popularizira? Nekako imam cuvstvo deka se ni se nametnuva na privatno, pogotovo ako si IVF I mora da te vodat vo privatna bolnica.

15. Minnie-e

Minnie-e Популарен член

Се зачлени на:
    17 декември 2011
    Пораки:
    1.894
    Допаѓања:
    7.631
    Серумски фактори на ангиогенеза. Мислам дека се прават само во Хемолаб (на трансфузиологоја не) па претпоставувам таму и те пратиле. И јас ги правев и кога ги прашав таму што е тоа ми рекоа да се види ризик од спонтан друго не знаеа да објаснат.

На eli25 и stevemila им се допаѓа ова.
  16. MarioliMia

MarioliMia Истакнат член

Се зачлени на:
    7 август 2017
    Пораки:
    209
    Допаѓања:
    249
    Da tamu me pratija na ispituvanje. Jas vo 6 nedela koga sto trebase da se napravi ispituvanjeto mnogu prokrvarev. Otkako malku se smiri pak me pratija I vo 9 go pravev. Cekam.ovaa nedela rezultati. Posle takvo krvarenje I losa istorija pozadi mene so dva spontani, stvarno se mislam kakvi li ke bidat rezultatite?!?! :D

17. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    16.587
    Допаѓања:
    114.510
    Мешиња се случило на некоја да има неколку лакуни на постелката ама плодот добро да се развива? Кај мене е така плодот одговара на неделата ама има неколку лакуни. Гинекологот вика дека судејќки според бебето не е ништо ама ме прати да испитам Д - Димери :(

На stevemila, eli25 и Capricorn Taurus им се допаѓа ова.
  18. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.078
    Допаѓања:
    40.439
    Не се секирај. Испитај тоа што ти кажал, може ќе треба да се боцкаш со клексани, ама се ќе си биде добро.

19. MarioliMia

MarioliMia Истакнат член

Се зачлени на:
    7 август 2017
    Пораки:
    209
    Допаѓања:
    249
    Sto se lakuni? Hematomi?

Последна измена: 8 август 2017
  20. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.739
    Имам јас 2. Едниот беше намален од претходниот преглед, другиот ист. Докторот не ми се виде загрижен, не се грижам ни јас, а не треба ни ти :)

Испитај што ти кажале и ако треба клексан е терапијата :) Клексан и јас се дружиме долго време и не е ништо страшно :)

На felisitas, pile30 и Capricorn Taurus им се допаѓа ова.