Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Д-димери во бременост

Дискусија во 'Бременост' започната од butterfly.mk, 21 септември 2013.

1. V.N.

V.N. Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2020
    Пораки:
    3.168
    Допаѓања:
    14.079
    Потребно е и од матичен

На feminka#11 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Mina888

Mina888 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 ноември 2021
    Пораки:
    509
    Допаѓања:
    312
    20220329_190210.jpg Screenshot_20220321-114203_Gallery.jpg Дали правилно купив клексани по извештајот? Дали се исти како клексаните, дали сте ги користеле и дали можам по извештајот да рефундирам. Јас цело време барам клексани а ова е друго. Се збунив. Да не згрешив

3. Arababy

Arababy Истакнат член

Се зачлени на:
    13 октомври 2021
    Пораки:
    1.115
    Допаѓања:
    2.022
    Срце, мора на доктор со резултати. И те молам покријги личните податоци!

4. Simgeee

Simgeee Истакнат член

Се зачлени на:
    20 август 2017
    Пораки:
    411
    Допаѓања:
    119
    Ti blagodaram za predupravenjeto , treba termin maticnata ne gi razbira tocno da mi kaza a ginekologot mi rece nisto strasno vo makedonija site zeni imat mutacii ,

Прикачени фајлови:

5. nikolovskaaa1

nikolovskaaa1 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 декември 2019
    Пораки:
    261
    Допаѓања:
    361
    Здраво. Ми дадоа терапија клексан 10 дена да се боцкам. Ме интересира како да ги чувам инекциите, на собна температура или во фрижидер.

6. V.N.

V.N. Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2020
    Пораки:
    3.168
    Допаѓања:
    14.079
    Јас ги чувам на собна температура

7. Elena.ge.s

Elena.ge.s Активен член

Се зачлени на:
    18 март 2022
    Пораки:
    18
    Допаѓања:
    4
    Здраво на сите

Да прашам дали некој имал вакво искуство докторката ми препиша да пијам Аспирин од 100 поради следните резултати јас сум 30+3 ве молам за совет?

Малку ми е страшно бидејки на упатството пишува цитирам: Аспирин 100 не смее да секористи во третото тромесечие. IMG-f3b3e55da72f5aac013173db33ad309e-V~2.jpg

8. V.N.

V.N. Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2020
    Пораки:
    3.168
    Допаѓања:
    14.079
    Има ли некој што се боцка 2 пати дневно со клексан? Мене д дмерите ми се на горна граница, 1300 , а сум 2 триместар некаде на средина, 23 недела почнувам. Референтната вредност е 1290 за овој период. Колку треба да се повисоки за 2 пати дневно да се боцка?

9. Marija2007

Marija2007 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 декември 2009
    Пораки:
    273
    Допаѓања:
    678
    Jas sum 28nedela i cela bremenost se bockam so kleksani. Ne radi ddimerite tuku zaradi toa sto mi se skrateni vreminjata

10. emche05

emche05 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 мај 2019
    Пораки:
    529
    Допаѓања:
    705
    Ако може некој да ми објасните како оди процедурата за клексаните? Ќе треба да примам 10 дена клексани за покачени д-димери. Матичниот треба да ги препише, јас треба да си ги купам, или ќе треба да одам на Гинекологија на државна за да ме боцкаат? Изгубена сум скроз, ништо не ми објасни само ми рече ќе препишеме и толку.

11. le.soleil

le.soleil Популарен член

Се зачлени на:
    18 август 2011
    Пораки:
    1.565
    Допаѓања:
    5.543
    Во 22ра ми беа некаде 1600, 26та скоро 2000, се боцкам само еднаш и редовно одам кај Јани, не ми зголеми терапија зашто времињата ми се ок.

На V.N. му/ѝ се допаѓа ова.
  12. bella12

bella12 Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2015
    Пораки:
    1.385
    Допаѓања:
    7.723
    Вака да прашам, вие што сте со мутации, од кога дознавте дека сте бремени одма испитавте димери или има одредено во која недела се испитуваат?
    Дали клексани дават според резултатите од димерите и хемостазата или и доколку се тие во ред пак даваат клексани заради мутациите?

13. V.N.

V.N. Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2020
    Пораки:
    3.168
    Допаѓања:
    14.079
    Одма испитав и врз основа на д димери и хемостаза трансфузиолог одредува дали и каква терапија треба

На bella12 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Bebetoo

Bebetoo Истакнат член

Се зачлени на:
    7 мај 2020
    Пораки:
    1.225
    Допаѓања:
    2.870
    По 2 недели проверив и среќа навреме ми зголемија доза на клексани поради скратени времиња.

На bella12 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Mateas

Mateas Истакнат член

Се зачлени на:
    1 март 2021
    Пораки:
    281
    Допаѓања:
    599
    Мене конкретно не ми ги препишува матичниот и јас примам скоро цела бременост. Процедурата е: со резултат од ддимери матичниот ме праќа со упат на ГАК, од таму земам извештај на кој пишуваат колку клексани треба да примам и откако ќе ги испримам матичната ми дава лекарска потврда дека се примени.
    Ова е во случај кога сакаш да ги рефундираш парите од клексаните преку фонд..ти треба сето тоа + фискална и сметкопотврда.
    Но, кога примав на почетокот првите 12 недели по препорака на др од приватна клиника немаше потреба никој да ги препише. Одев во аптека, си ги купував и толку.:)
    Така што ако треба да ги примаш веднаш можеш да одиш да си ги купиш без да ти се препишани...

На emche05 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Elena.ge.s

Elena.ge.s Активен член

Се зачлени на:
    18 март 2022
    Пораки:
    18
    Допаѓања:
    4
    Za kolku ti se stateni vreminjata?

17. Eli23

Eli23 Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2012
    Пораки:
    4.602
    Допаѓања:
    48.967
    Значи од Фондов ќе ме умрат.
    Се јавив пред 10 дена, одобрено ми било барање за рефундација од 23.02. ќе имало исплата.
    Сеа уште нема исплата. Се јавувам да видам шо е работата.
    Ми вели дечкото, следи трансакциска.
    Господе Боже.

18. MikicaBt

MikicaBt Популарен член

Се зачлени на:
    4 октомври 2019
    Пораки:
    1.259
    Допаѓања:
    1.422
    Дали на некоја трудница што има корона и се кренати д димерите и како ја третираат? Мене ми се кренаа на 3300 па гинекологот ми даде терапија фрахипирин 0.6 по едно 7 дена...вчера ме прегледаа на заразно и повторена крвна слика по 2 дена од примањето на фрахипирините и ми беа 2800 ..и ми ја сменаа терапијата на два пати по 0.4.

19. Eli23

Eli23 Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2012
    Пораки:
    4.602
    Допаѓања:
    48.967
    Не ми се верува што напраив.
    Имав термин кај Јани чекам цел месец. Отварам упутот да го спремам за утре, кога гледам датум 11.04.
    Сум го пропуштила терминот.
    Мислите ќе ме прими друг ден?

20. Алек***

Алек*** Истакнат член

Се зачлени на:
    9 август 2020
    Пораки:
    1.045
    Допаѓања:
    2.361
    Девојки, земав извештај од кај Јани за клексан, но нема нигде од оргиналниот само шпанскиот. Прашањето ми е дали со овој извештај ќе ми ги рефундираат или треба за тој шпанскиот да стои нешто др во извештајот.
    Ви благодарам.

Прикачени фајлови: