Јас денес ја купив последната кутија клексан од аптеката кај што ми набавуваа ми кажаа дека од сега ќе има само од шпанскиот ама ист е по состав како клексанот
Фала ти многу Од шпанскиот и ми понудија и мене само незнам дали со извештајов ќе рефундираат. Сега гледам дека ми пишува enoxaparin. Претпоставував дека тоа е генеричкото име и на шпанскиот?
Enoxaparin е генеричко име на клексанот и шпанскиот се вика enoxaparin истиот лек е само од друга фирма. Иначе го рефундираат и него
Да тоа ми кажаа дека е 200 ден парче, ама ко што имам читано од овие и помалку рефундираат, не сум сигурна. Ама како и да е битно да ги има да истераме трудноча
Женски испитав денес димери и хемостаза и височки ми се а примам клексан од пред трансфер со ивф сум. Димери 1625 Протримбинско: 10,7 АП: 21,6 Тромбинско време: 15,6 18 та недела ја терам дали имал некој вакво искуство? Пред неколку дена бев на контрола бебка е понапредна за 4 дена ок беше се ❤️
За неделата ти се повисоки но не се грижи. Ако немаш проблем со протоците ок е. Почесто контроли на д-димери, барем еднаш месечно и почесто контроли на протоци
Женски јас додека ја прележував Короната открив дека имам високи димери. Со терапија, паднаа до 1300, и бидејќи бев второ тромесечие матичниот рече дека треба да прекинам да примам Клексани. Аспирин се уште пијам секој втор ден. Си испитав на своја рака, после месец дена од последната проверка, во 26та недела димерите беа 2070, а времињата супер. Матичниот ми рече да ставам уште седум Клексани од 0.4 ,па да ги проверам. После недела од терапијата беа паднати на 1180. Со постелката ми рече дека се е во ред, бебето одлично си напредува. Е сега, прашањето ми е, како ги прегледуваат тие протоците? На ехо ли? Или сепак најдобро е да се консултирам со трансфузиолог? П.С. Последните денови имам како некои пецкања во десната нога, и сега ми удира паметот да не е нешто
Аспиринов ти предизвика некпј негативен ефект? Дека читав некои прокрвареле. И кога го пиеш насабајле или навечер?
Кога не примав Клексани и го земав еднаш дневно, навечер. Сега наутро нагладно. Јас имав доста мака со повраќање еден период, па тогаш гледав некако помеѓу да го вметнам. Исто и со Короната, примав сабајле и навечер Клексан, а Аспирин на поручек. Иако имаше многу кои ме убедуваа дека не смеам да пијам Аспирин со Клексаните, ама го послушав матичниот и си продолжив. Инаку не, никаков проблем, го земам оној Протект, во зелена опаковка.
И јас треба да земам аспирин протект од 100мг превентивно еднаш на два дена. Пошто д димерите ми беа на граница.