Не знам како функционира во другите градови мене во фондот ме натераа да потпишам дека барам да ми се исплати за 119 клексани а не за 120 (иако толку имав купено) бидеќи еден потпис ми фалеше исто како да не сум го примила тој клексан, а матичниот не може да ме внесе во системот фактички таа во неработни денови не ни може да ме боцне кога логично ординацијата не и работи
Затоа и јас се замислив. Ама еве во јануари последно вака завршив работа. Извештај од специјалист+фискална и сметкопотврда+извештај од матичен гинеколог за апликација.
Значи секаде различно, блазе тебе кога не треба да памтиш секој можен викенд и неработен ден (и тоа два пати на ден бидеќи по два клексани боцкам) да се јавуваш бидеќи стварно е голем терет да не заборавиш и да ти пропадни некој клексан, јас пак мислев секаде е исто…
@Bebetoo @Ano По ова што го пишавте, ако мене брза помош ми издаде потврда за апликација за сите денови јас кај матичниот гинеколог ништо не треба да земам?
Жал ми е што вака се мачиш. Дефинитивно е ужас целиот овој процес за рефундација. Од земање извештај до крај.
Не, мене мстичен ме внесува секој работен ден а секој неработен ден (сабота и недела плус празници) во брза помош. Сепак консултирај се со матичната доколку може да те внесува како членката во неработни денови ќе биде супер.
Јас така знам. А еве и во барањето пишува потврда од здравствена установа за апликација, не потенцира која, така да од брза помош доволен ти е извештај
Јас 2 пати до сега имам рефундирано без рецепти од матичен само со потврда дека се примени кај неа, со извештај од специјалист и сметкопотврди. Ова зборувам за Скопје, за другите градови можеби поинаку е. Да прашам да не земала некоја клексани деновиве? Да не знаете каде има? Имам уште само за денес
Devojki nekoja iskustvo da mi kazi so ovie rezultati pt 14.3,aktivirano parcijalno 25.5, trombinsko vreme 16.3 d-dimeri 1848 33ta nedela sum .help
Девојки на кој маил пишувате за проверка на исплатата за клексани ? Имам поднесено при крај на месец март, сеуште нема ништо ..
Малку покасно се уфрлувам во муабетот Претпоставувам ги користиш веќе заменава на клексан Enoxaparinа Rovi, јас дури денес стигнав да ги земам последните кутии на клексан дали ќе прават проблем за рефундација дека со истиот извештај пола ќе ми бидат со клексан пола со овие новите? И ако веќе ги користиш немаат никаква разлика со клексанот?
Девојки дали сте имале несакан ефект од клексани како крварење? Докторката кога ми ги пиша ми рече дека може да се појави и убаво ми рече што да правам ама сега оди да ми текне ми рече ли да ги прекинам или да не паничам. Гледам и на упатството пишува дека може да се јави, ама пак во бременост не ми е сеедно. До сега цела бременост немав никакво крварење 24гн сум.
Од сеа натака, не верувам. Тоа вообичаено во прво тромесечие крварењето се појави, јас имав и уште некоја членка. Боцкај се, мислам немаш гајле чим не си крварела до сеа. Јас купувам без рецепт и ми рефундираат со потврда од матичен, а не потпишувам ништо посебно.
Јас примам клексан од пред трансфер и во 6 та недела покрварив, аспиринот ми го исклучија а клексан само тој ден не ставив веќе од следниот ден си продолжив исто и еве уште се боцкам 20 та недела, и плус сега пак аспирин ми уклучија ради качени димери и скратени времиња.
Од аспиринов дали имаш крварење сега? И мене ми рекоа превентивно еднаш на два дена да земам јсс ги купив и од страв не почнав да ги пијам.
Фала му на господ не, следна недела правам контрола на димери па ке видиме како е ситуација. И мене ми беше страв ама качени ми се димерите и што се мора се мора. И обична крвна правев сега добра е таа. Контроли често и тоа е. И јас преку ден ги пиам. А зошто то рекоа да пиеш?
Na granica mi bea d dimerite pa da ne mi se pokacat. Za da ne dojde red kleksani da primam. Da prevenirame. Moze trebase da gi pijam ama strav mi bese, sega nz kako mi se d dimerive uste 10tina dena da pominat pa treba kontrola da pravam. Da se nadevam ne mi se pokacile. @Cloverrrr kolku ti bea tebe?
Мене од аспиринот ми течеше крв од нос повремено. Го примав до 30 та недела сега примам само клекасни и не ми тече крв од нос