Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Д-димери во бременост

Дискусија во 'Бременост' започната од butterfly.mk, 21 септември 2013.

1. Capricorn Taurus

Capricorn Taurus Форумски идол

Се зачлени на:
    27 јуни 2016
    Пораки:
    1.662
    Допаѓања:
    22.988
    Испитај си ништо страшно. Јас превентивно испитував дека со инвитро. Ако сметаат дека има потреба ќе те стават на клексан ни прва ни последна :) нема простор за грижа.

На stevemila и kukla21 им се допаѓа ова.
  2. pile30

pile30 Популарен член

Се зачлени на:
    14 септември 2014
    Пораки:
    2.013
    Допаѓања:
    9.449

Јас кога бев кај матичната виде 2 мали лакуни но јас уште од 3та недела бременост се боцкам а сега сум 6ти месец.Баш и на Димчев му искоментирав и само рече ништо страшно не е тоа...Треба црнила да биде цела постелка точка до точка за да е проблем.Денес и трансфузиологот истото ми го рече ништо страшно не се плаши ми рече...Така да ти оди си испитај си д-димери и фактори на Хемостаза и ќе одлучи Трансфузиологот што треба.

На stevemila, kukla21 и Capricorn Taurus им се допаѓа ова.
  3. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    16.589
    Допаѓања:
    114.526
    Фaлa мили мешињa :hug: штo се oднесувa дo aнaлизaтa мoжи веќе ви е јaснo декa пoсле еден месец е првиoт слoбoден термин нa трaнсфузиoлoгијa :doh: тoa не ми личи нa нoрмaлнo :| си зaкaжaв вo Битoлa не ги чекaм oвие нa клиникa цел месец |(

На Capricorn Taurus и pile30 им се допаѓа ова.
  4. pile30

pile30 Популарен член

Се зачлени на:
    14 септември 2014
    Пораки:
    2.013
    Допаѓања:
    9.449
    Можеш и со приоритетен да отидеш но штом се снајде оди нека те боцнат :) заврши работа да ти е мирна глава :)

На fana му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Paka

Paka Истакнат член

Се зачлени на:
    3 ноември 2016
    Пораки:
    375
    Допаѓања:
    930
    Feminki ova go dobiv na baranjeto za refundacija na kleksani.. nekoj so slicno iskustvo i sovet..
    Abe site drzava pa I nie, podnesov se sto standard se podnesuva od toa sto citav deka podnesuvate.. Jas cekam pari oni tek sega mi baraat nelogicnosti da doprilozam.. jas do pred poragaj denta primav kleksani duri za poslednite deka malku nemav namera da podnesam baranje, ama sega za inat ke podnesam I za niv..

Прикачени фајлови:

6. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.739
    Овие да не се збуниле нешто?! Каква дефицитарност на лек. Тебе во мк ти е набавен клексанот?

7. Paka

Paka Истакнат член

Се зачлени на:
    3 ноември 2016
    Пораки:
    375
    Допаѓања:
    930
    Da tuka go kupuvav, vo razni apteki, kade ke stignev..

8. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.739
    Не знам што да ти кажам тогаш - најубаво да им отидеш во фзо и да се разбереш. Клексан не е дефицитарен лек, само не се издава на рецепта. Барање пополни, така?

9. Paka

Paka Истакнат член

Се зачлени на:
    3 ноември 2016
    Пораки:
    375
    Допаѓања:
    930
    Da popolniv tamu bas go popolnuvav..

10. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.739
    Најдобро појди да се разбереш таму.

На pile30 и Paka им се допаѓа ова.
  11. MarioliMia

MarioliMia Истакнат член

Се зачлени на:
    7 август 2017
    Пораки:
    209
    Допаѓања:
    249
    Ah be ah so ovie od fondot. Gi izmesale brzinite skroz na skroz. I mene mi baraat retrogradno da dopisuva domtorot deka on gi dal zasto nemalo da mi refund. Epa izvestaj imaat neznam.sto ne im.e jasno pfffff

Vaka edno prasanje. Pred nekoj den dobiv rezultati od SFA. I tamu pisuva namalen stimuliracki faktor na antiogeneza. I preporaka da se primaat kleksani. E sega...neznam.kako da gi sfatam...losi se rez, dobri se?!?! Od site ispitani vrednosti samo edno e crveno so vrednost koja ne e vo ramki na referentnite.. Stvarno neznam

Последна измена од модератор: 12 август 2017
  12. Paka

Paka Истакнат член

Се зачлени на:
    3 ноември 2016
    Пораки:
    375
    Допаѓања:
    930
    Jas sve sto baraat ke im obezbedam i bas se ke storam da si gi zemam parite, ete poveke od inat. Na tolku pari sto dadovme za bremenosta I za nejziniot tek a bile tie pari a nebile ama inat me fati. :) Mene racete mi se polni so dve bebenca pa drugo ne e bitno. Blizu do fondot ziveeam pa sto pati ke podneseme sto ke baraat. ;) Ke ve informiram sto ke napravam i na koj precki ke naiduvam..:muscle:

На pile30, stevemila, karibian и 4 други им се допаѓа ова.
  13. SophiaBella

SophiaBella Популарен член

Се зачлени на:
    16 февруари 2013
    Пораки:
    1.538
    Допаѓања:
    4.885
    Мешиња денес испитав д димери 4200 ми се. Како шо гледам по некои табели во трето тромесечие до 1700 треба да се. Значи ми се многу покачени. Можно е заради ова да имам вртоглавици?

14. emkaemka

emkaemka Форумски идол

Се зачлени на:
    1 јули 2013
    Пораки:
    7.847
    Допаѓања:
    109.795
    Нема некое конкретно правило дека баш до 1700 е нормално во 3то тромесечје, има и други фактори, не се тие конечно мерило..
    Од високи димери никогаш сум немала вртоглавици, ниту пак сум чувствувала било како дека се покачени..

Се надевам се консултираше со трансфузиолог и гинеколог за терапија поради висината..

На pile30 и kukla21 им се допаѓа ова.
  15. SophiaBella

Се зачлени на:
    16 февруари 2013
    Пораки:
    1.538
    Допаѓања:
    4.885
    Терапија не ми напишале со резултатот, утре ќе одам да видам со гинекологот. А досега никакви проблеми сум немала, бебето си одговара на неделите, лакуни на постелка и слични работи нема, се е во ред, денес сум 37 недела.

16. emkaemka

emkaemka Форумски идол

Се зачлени на:
    1 јули 2013
    Пораки:
    7.847
    Допаѓања:
    109.795
    А па мешко ти во секој момент ќе се породиш, не верувам дека ќе ти дадат терапија, ниту пак дека ти е потребна, уживај и чекај го бебо да се запознаете :inlove:

Вртоглавиците од времево, ниско железо и слично ти е, одмарај, пиј многу течности, овошје, зеленчук и чекај го големиот ден (waiting)

На pile30 и SophiaBella им се допаѓа ова.
  17. SophiaBella

Се зачлени на:
    16 февруари 2013
    Пораки:
    1.538
    Допаѓања:
    4.885
    Фала ти јас испаничив мислев нешто многу страшно е да се толку покачени сега на крајот на бременоста, ми олесни малку.
    Знам дека и ти си мешко те читав во вештачко и ти честитам од срце :hug:

На emkaemka му/ѝ се допаѓа ова.
  18. emkaemka

emkaemka Форумски идол

Се зачлени на:
    1 јули 2013
    Пораки:
    7.847
    Допаѓања:
    109.795
    Самата бременост е хипертромботична состојба, како напредува ,,нормално,, е димерите да рипаат, но и тоа не е правило секако, затоа и сега во 37ма со таа вредност не ти препишале терапија. Битно бебо е супер, постелка, папочна врвца, по пораѓајот ќе се нормализира вредноста :)

На duffi, kukla21, karibian и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  19. ***Lami***

***Lami*** Истакнат член

Се зачлени на:
    23 јули 2016
    Пораки:
    173
    Допаѓања:
    101
    Istiot rezultat i jas go dobiv ddmeri 850 hemostaza mirna no SFAnamaleno.Mi dadoa kleksan .Toa znaci SFA pozitivno.Kazi mi vo Hemolab ispituvase SFA ?

20. MarioliMia

MarioliMia Истакнат член

Се зачлени на:
    7 август 2017
    Пораки:
    209
    Допаѓања:
    249
    Da da vo hemolab sve toa. I? Sto znaci toa...losi Li se rezultatite? Sto te sovetuvaa? Kako si sega ti? Jas utre ke odam na kontrola ke spodelam.sto ke mi kazat. Inaku po SFA rezultatite se bockam kleksani.