Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Д-димери во бременост

Дискусија во 'Бременост' започната од butterfly.mk, 21 септември 2013.

1. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.065
    Допаѓања:
    40.416
    Тогаш ако на самиот извештај има напишано терапија, само треба да ги испечатите и да одите на трансфузиологија за заверка. Секако на пулт ги заверуваат.

На V.N. му/ѝ се допаѓа ова.
  2. ivast

ivast Истакнат член

Се зачлени на:
    26 декември 2016
    Пораки:
    114
    Допаѓања:
    67
    Здраво, да ве прашам која е разликата помеѓу фраксипарин и клексан? Денес испитував д-димери и ми излегоа 2708. Не можев да најдам клексани и земав фраксипарин... дали се добри?

3. V.N.

V.N. Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2020
    Пораки:
    3.167
    Допаѓања:
    14.069
    За сите што бркате термин на трансфузиологија кај Јани имате останато нешто термини за јуни месец

На Eli23 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Eli23

Eli23 Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2012
    Пораки:
    4.602
    Допаѓања:
    48.967
    Добри се, самно треба да се консултираш дали можеш да ги заменуваш или мешаш.
    Мене ми рекоа со што сум почнала со тоа да терам, да не менувам.

Ај сега вака, од извештај кога ќе добиете терапија, во рок од 3 дена може да се купи терапијата?
    Имам препишани 60 клексани со вчерашен датум, јас тек денес ќе успеам да го заверам извештајот и да купам, денес - утре.
    Исто, нели можеше да се купува на повеќе пати?
    Мислам 60 тешко дека ќе најдам, па да ги купам на 2 или 3 пати.

5. V.N.

V.N. Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2020
    Пораки:
    3.167
    Допаѓања:
    14.069
    Зошто во рок од 3 дена?
    Мене како ми ги дава извештаите Јани на по 50-60 клексани нема шанси нити да ги најдам ни па финансиски да издржам да ги купам сите одеднаш.
    Башка и со термини како е работава кај него еве имам извештај за 60 јас сум до пола скоро стигната,а вчера ми даде за нови 30 што ќе ме тераат до крај вајда

6. Eli23

Eli23 Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2012
    Пораки:
    4.602
    Допаѓања:
    48.967
    На крајот на извештајот пишува во рок од три дена да се јавам кај општ матичен за реализација на правата од здравствено осигурување.
    Па прашувам бидејќи сте поискусни, дали е тоа така...
    Може сме се сретнале вчера пред Трансфузиологија. :)

7. Bebetoo

Bebetoo Истакнат член

Се зачлени на:
    7 мај 2020
    Пораки:
    1.222
    Допаѓања:
    2.867
    Јас си почнувам со истиот датум или покасно нема гајле кога ќе ги земеш битно да не е пред датумот, си ги земам по 20 клексани секој 10 дена (тоа пошто сум со по 2 клексани)

8. V.N.

V.N. Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2020
    Пораки:
    3.167
    Допаѓања:
    14.069
    @Eli23 Хахахах се бива, треба со црвена ружа да одиме ние од форумов ко знак на препознавање:D:rock:

9. Eli23

Eli23 Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2012
    Пораки:
    4.602
    Допаѓања:
    48.967
    Да хахаха. Јас секогаш чекам на страна обично, ама заприметив една трудна во црвено кусо фустанче :?: и си помислив оваа ептен згодна, можда од форумот е хахаха.

10. V.N.

V.N. Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2020
    Пораки:
    3.167
    Допаѓања:
    14.069
    Не сум тааа хахајај, далеку од згодна сум.
    Ама ако видиш некоја како се тркала...е тогаш може да правиме муабет ;)

11. Nela_21

Nela_21 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 мај 2021
    Пораки:
    817
    Допаѓања:
    783
    Zdravo, jas sum so ivf bremena. Nekade vo 5 nedela na krvna slika mi bea pokaceni trombocitite, pa mi proverija i D dimeri - tie bea 1500. Ivf specijalistot mi rece da pocnam so kleksan 0.4 i jas go prasav do koga da primam, mi rece preventivno do 12 nedela. Po prvite 7 primeni kleksani proveriv d dimerite mi bea 1034, no prodolziv se uste da primam.
    Prasanjeto mi e dali kleksanite moze nesto da nastetat ( primer da se javi krvarenje) se plasam deka se mnogu kleksani do 12 nedela. A doktorot rece preventivno do 12, iako neam trombofilija, mutacii i slicno. Osven so imav sega blaga hiperstimulacija.
    Nekoj sovet, iskustvo?

12. Bebee1

Bebee1 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јуни 2020
    Пораки:
    130
    Допаѓања:
    611
    Да ве прашам на некоја од вас и имаат рефундирано пари од клексаниве во брзо време? Јас веќе нерви изгубив 100 пати ср јавив во фонд они следи сметка на маил им пишав викаат 5 до 7 работни дена и тие поминаа уште ништо, дирекно во фонд маж ми прашал му кажале следи сметка. Со ова темпо бебево ќе се роди и прваче ќе стане дур пуштат

13. Cloverrrr

Cloverrrr Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2019
    Пораки:
    1.482
    Допаѓања:
    2.584
    Аман со димериве :(
    Пред 3 недели ми беа 1625 а сега 3200 а примам по еден клексан од 0,4 уште пред трансфер и аспирин преку ден. Времењта се скратени ама не се изместени мн од претходниот пат. Да не си раат само
    21+4 сум и баш денес правев скриниг супер е се и протоци и постелка.
    Некој со вакво искуство и покрај терапија да се качуваат?

14. Eli23

Eli23 Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2012
    Пораки:
    4.602
    Допаѓања:
    48.967
    :rofl::rofl::rofl::rofl::rofl::rofl:
    И мене сите за пораѓај ме спремаат според стомакот.

На V.N. му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Nbnbnb

Nbnbnb Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2021
    Пораки:
    894
    Допаѓања:
    1.663
    Da ve prasam zeni dali ima nekoja sto primala kleksani cela bremenost I mesec dena po poradjaj I I ispukale kapliari

16. Bibi_23

Bibi_23 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 февруари 2022
    Пораки:
    781
    Допаѓања:
    1.173
    Нормално ли е после примање на клексани да се изместат вредностите на времињаната од нормала? На прва контрола имав покачени ддмери сега се намалени, ама времињата се изместени малку за разлика од прв пат.

17. ivast

ivast Истакнат член

Се зачлени на:
    26 декември 2016
    Пораки:
    114
    Допаѓања:
    67
    Здраво, сакам да ве прашам дали 2780 е висока вредност на д-димери во 31 недела? На резултатот од Авицена пишува дека во трет триместар е дозволено до 2600... Специјалистот кај што одам ми вика нема потреба од клексани и ништо... во бременост било дозволено и до 4000 да се качат д-димерите??? Ве молам за искуства :?:

18. stsmua05

stsmua05 Популарен член

Се зачлени на:
    5 јули 2021
    Пораки:
    2.393
    Допаѓања:
    14.131
    И мене у Систина Димчев ми кажа дека тоа не е висока вредност и да не се замарам многу..

19. ivast

ivast Истакнат член

Се зачлени на:
    26 декември 2016
    Пораки:
    114
    Допаѓања:
    67
    И мене исто во Систина ми го кажаа тоа (докторката што ме води)... ама сепак пак ми е страв некако, тогаш зошто така би стоеле вредностите во Авицена и матичниот кога ми ги виде резултатите рече ќе мора да почнеш со клексани, ако не сега за недела дена.. :drunk:

20. Cloverrrr

Cloverrrr Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2019
    Пораки:
    1.482
    Допаѓања:
    2.584
    И мене со 3200 испитани на државна незнам која е реф вредност за моево тромесечие второ, Јани рече дека е нормално, а јас сум со клексан и аспирин од почеток дека ивф и пак се качуваат. И докторката исто што ме води дека не е ништо. Мене памет ми се сврте кога ги видов колку се

На ivast му/ѝ се допаѓа ова.