Тогаш ако на самиот извештај има напишано терапија, само треба да ги испечатите и да одите на трансфузиологија за заверка. Секако на пулт ги заверуваат.
Здраво, да ве прашам која е разликата помеѓу фраксипарин и клексан? Денес испитував д-димери и ми излегоа 2708. Не можев да најдам клексани и земав фраксипарин... дали се добри?
Добри се, самно треба да се консултираш дали можеш да ги заменуваш или мешаш. Мене ми рекоа со што сум почнала со тоа да терам, да не менувам. Ај сега вака, од извештај кога ќе добиете терапија, во рок од 3 дена може да се купи терапијата? Имам препишани 60 клексани со вчерашен датум, јас тек денес ќе успеам да го заверам извештајот и да купам, денес - утре. Исто, нели можеше да се купува на повеќе пати? Мислам 60 тешко дека ќе најдам, па да ги купам на 2 или 3 пати.
Зошто во рок од 3 дена? Мене како ми ги дава извештаите Јани на по 50-60 клексани нема шанси нити да ги најдам ни па финансиски да издржам да ги купам сите одеднаш. Башка и со термини како е работава кај него еве имам извештај за 60 јас сум до пола скоро стигната,а вчера ми даде за нови 30 што ќе ме тераат до крај вајда
На крајот на извештајот пишува во рок од три дена да се јавам кај општ матичен за реализација на правата од здравствено осигурување. Па прашувам бидејќи сте поискусни, дали е тоа така... Може сме се сретнале вчера пред Трансфузиологија.
Јас си почнувам со истиот датум или покасно нема гајле кога ќе ги земеш битно да не е пред датумот, си ги земам по 20 клексани секој 10 дена (тоа пошто сум со по 2 клексани)
Да хахаха. Јас секогаш чекам на страна обично, ама заприметив една трудна во црвено кусо фустанче и си помислив оваа ептен згодна, можда од форумот е хахаха.
Не сум тааа хахајај, далеку од згодна сум. Ама ако видиш некоја како се тркала...е тогаш може да правиме муабет
Zdravo, jas sum so ivf bremena. Nekade vo 5 nedela na krvna slika mi bea pokaceni trombocitite, pa mi proverija i D dimeri - tie bea 1500. Ivf specijalistot mi rece da pocnam so kleksan 0.4 i jas go prasav do koga da primam, mi rece preventivno do 12 nedela. Po prvite 7 primeni kleksani proveriv d dimerite mi bea 1034, no prodolziv se uste da primam. Prasanjeto mi e dali kleksanite moze nesto da nastetat ( primer da se javi krvarenje) se plasam deka se mnogu kleksani do 12 nedela. A doktorot rece preventivno do 12, iako neam trombofilija, mutacii i slicno. Osven so imav sega blaga hiperstimulacija. Nekoj sovet, iskustvo?
Да ве прашам на некоја од вас и имаат рефундирано пари од клексаниве во брзо време? Јас веќе нерви изгубив 100 пати ср јавив во фонд они следи сметка на маил им пишав викаат 5 до 7 работни дена и тие поминаа уште ништо, дирекно во фонд маж ми прашал му кажале следи сметка. Со ова темпо бебево ќе се роди и прваче ќе стане дур пуштат
Аман со димериве Пред 3 недели ми беа 1625 а сега 3200 а примам по еден клексан од 0,4 уште пред трансфер и аспирин преку ден. Времењта се скратени ама не се изместени мн од претходниот пат. Да не си раат само 21+4 сум и баш денес правев скриниг супер е се и протоци и постелка. Некој со вакво искуство и покрај терапија да се качуваат?
Da ve prasam zeni dali ima nekoja sto primala kleksani cela bremenost I mesec dena po poradjaj I I ispukale kapliari
Нормално ли е после примање на клексани да се изместат вредностите на времињаната од нормала? На прва контрола имав покачени ддмери сега се намалени, ама времињата се изместени малку за разлика од прв пат.
Здраво, сакам да ве прашам дали 2780 е висока вредност на д-димери во 31 недела? На резултатот од Авицена пишува дека во трет триместар е дозволено до 2600... Специјалистот кај што одам ми вика нема потреба од клексани и ништо... во бременост било дозволено и до 4000 да се качат д-димерите??? Ве молам за искуства
И мене исто во Систина ми го кажаа тоа (докторката што ме води)... ама сепак пак ми е страв некако, тогаш зошто така би стоеле вредностите во Авицена и матичниот кога ми ги виде резултатите рече ќе мора да почнеш со клексани, ако не сега за недела дена..
И мене со 3200 испитани на државна незнам која е реф вредност за моево тромесечие второ, Јани рече дека е нормално, а јас сум со клексан и аспирин од почеток дека ивф и пак се качуваат. И докторката исто што ме води дека не е ништо. Мене памет ми се сврте кога ги видов колку се