Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Д-димери во бременост

Дискусија во 'Бременост' започната од butterfly.mk, 21 септември 2013.

1. ivast

ivast Истакнат член

Се зачлени на:
    26 декември 2016
    Пораки:
    114
    Допаѓања:
    67
    Епа сите по различни вредности некои се водат, јас од памет се извадив... не знам што да кажам.. сакав да видам дали има и некој друг вака како мене..

На Cloverrrr му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Cloverrrr

Cloverrrr Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2019
    Пораки:
    1.482
    Допаѓања:
    2.584
    Протоци и постелка во ред ти се?
    Мене тоа ми рекоа е најбитно да е во ред е ако се појави нешто ќе јачаме терапија.
    Јас сум тек 22 недела за мене има многу време и затоа паника ме фати колку ќе се понатаму, ама ме смири Јани и мојата док.

На ivast му/ѝ се допаѓа ова.
  3. ivast

ivast Истакнат член

Се зачлени на:
    26 декември 2016
    Пораки:
    114
    Допаѓања:
    67
    Тие времињата ми се ок, исто и постелката... изгледа џабе изпаничив... докторката ми вика тоа е толку мало покачување... што нема место за паника, ама за недела дена пак ќе ги испитам.. Гледам сите одите кај тој Јани, јас на приватно ги испитувам, што вика тој до колку се толерира да растат во последен триместар?

4. ^Jasmine^

^Jasmine^ Истакнат член

Се зачлени на:
    3 август 2019
    Пораки:
    234
    Допаѓања:
    97
    На болница во мојот град до 1800 сметаат дека биле во ред, а матичниот ми рече до 2300. Трансфузиолог ми рече дека до 3600 се толерирале. Ама јас верувам дека гинекологот си ја знае работата. Барем во градот мој, трансфузиолозите не се многу заинтересирани за оваа проблематика.

5. ^Jasmine^

^Jasmine^ Истакнат член

Се зачлени на:
    3 август 2019
    Пораки:
    234
    Допаѓања:
    97
    Последен апдејт- докторката на болница ми прати табела, до 29-та недела е нормално до 1700, до 35-та до 3000, а до крајот на бременоста до 3100. И сега? А ми препорачаја клексани, барем 7 да примам.

6. ^Jasmine^

^Jasmine^ Истакнат член

Се зачлени на:
    3 август 2019
    Пораки:
    234
    Допаѓања:
    97
    Ај да пишам пак. Димерите 2680, пред само три дена беа 1860. 32 недела сум, матичниот предлага 7 клексани, докторка на болница вели во граници на нормала според гестациска недела се. Навистина не знам што да правам. Последно примив 10 клексани пред 8 денови.

7. ivast

ivast Истакнат член

Се зачлени на:
    26 декември 2016
    Пораки:
    114
    Допаѓања:
    67
    И јас се нервирам што еден вака, еден така ми вика и од пусти страв и јас си примив 7 клексани (2780 ми бе д-димери во 31 ГН)... за некој ден ќе ги проверам па ќе видам како ќе бидат...

8. ^Jasmine^

^Jasmine^ Истакнат член

Се зачлени на:
    3 август 2019
    Пораки:
    234
    Допаѓања:
    97
    И јас решив да ги примам сепак. Си велам, матичниот знае подобро од некој што ме видел еднаш. Ќе примам и јас седум, па ќе ги проверам. Јас дури и почнав да се сомневам во резултатите од лабораторија. Чудно е за само три дена толку голема разлика да има во димерите. А и цела надеж ја полагам во тоа дека Клексаните штитат...

9. ^Jasmine^

^Jasmine^ Истакнат член

Се зачлени на:
    3 август 2019
    Пораки:
    234
    Допаѓања:
    97
    Дали некоја користела клексани во исто време со антибиотици, конкретно Амоксицилин? Во упатството пишува нешто за варфаринот, па спомнати се и антикоагулантите...

10. Bibi_23

Bibi_23 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 февруари 2022
    Пораки:
    781
    Допаѓања:
    1.173
    Кога носите документи за рефундација во Фонд треба оргинал Извештај од специјалист или копија?
    И ако бараат оргинал дали го враќаат назад?

11. Eli23

Eli23 Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2012
    Пораки:
    4.602
    Допаѓања:
    48.967
    Бараат и двете, извештајпт оргинал го гледаа и ми го вратија.
    Од сметката и сметкопотврдата ми земаа и копија и оргинал.

На Bibi_23 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Ena Mena

Ena Mena Истакнат член

Се зачлени на:
    3 февруари 2022
    Пораки:
    113
    Допаѓања:
    167
    Kazete mi dali ima
    nekoj vakvo uskystvo?Dimeri pokaceni 1300 vo 13 nedela so primanje na konstantna terapija kleksan.Se ispaniciv zosto sum pod terapija kleksan a pred eden mesec mi bea 400
    dimerite.Dali ina nekoj so slicno iskustvo.Doktorite komentiraat deka e vo red.

13. Cloverrrr

Cloverrrr Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2019
    Пораки:
    1.482
    Допаѓања:
    2.584
    Јас пишував уназад нез дали прочита исто сум со клексан од пред трансфер дека ивф сум, и во 6 та недела 140 беа, и дури 18 та недела испитав 1600 беа и ми укл само аспирин на два дена и клексанот исто по еден на ден, за три недели контрола 3200 ми се качиле и правец кај Јани и исто кај док гинеколог што ме води во ремедика и ми рекоа дека не ништо зошто протоци и постелка ми се добри и истата терапија ми ја продолжија. И јас истото го прашував зошто и покрај терапија се качуваат ама Јани рече нормално е кај некои трудници е така.

На Ena Mena му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Doktor F

Doktor F Популарен член

Се зачлени на:
    9 мај 2017
    Пораки:
    2.507
    Допаѓања:
    7.795
    Ајде и во оваа тема да се активирам.
    Женски правев д димери и хемостаза, 19 недела, што мислите?

Прикачени фајлови:

15. Bebce ❤️❤️❤️

Bebce ❤️❤️❤️ Истакнат член

Се зачлени на:
    12 ноември 2021
    Пораки:
    897
    Допаѓања:
    1.295
    Сите вредности ти се во нормала освен д-димери во втор триместер треба да се до 1500 ,кај тебе се многу повеќе примаш ли нешто клексан или аспирин

На Doktor F му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Cloverrrr

Cloverrrr Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2019
    Пораки:
    1.482
    Допаѓања:
    2.584
    Примаш ли терапија?

17. Doktor F

Doktor F Популарен член

Се зачлени на:
    9 мај 2017
    Пораки:
    2.507
    Допаѓања:
    7.795
    Не, ништо не примам.
    Сега прв пат во бременост испитувам Д димери и хемостаза.
    И времињава споредувајќи ги референтните ми се некако намалени и на долна граница.. :(

18. Cloverrrr

Cloverrrr Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2019
    Пораки:
    1.482
    Допаѓања:
    2.584
    Мене и со терапија во 21 недела 3200 стигнаа па Јани вика нормално било, дури и не би терапија ама чим сум примала да си ја примам. Консултирај се и со гинекологот и трансфузиолог. И ако на ехо се е во ред со постелка и проток ќе следите почесто и нема гајле

19. Doktor F

Doktor F Популарен член

Се зачлени на:
    9 мај 2017
    Пораки:
    2.507
    Допаѓања:
    7.795
    Леле фала ти, само се паничам, од толкава паника што сум само ме снаоѓа нешто.
    Јани дали знаеш кои денови е на трансфузиологија и дали прима со приоритетни упати? Зошто гледам дека термини скоро и да нема за кај него, а вака ке го замолам матичниов да ми даде...

На Cloverrrr му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Cloverrrr

Cloverrrr Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2019
    Пораки:
    1.482
    Допаѓања:
    2.584
    Незнам да ти кажам мене золва ми работи таму на клиника и ги однесе рез.да ги виде зошто термини немаше, а у паника бевме и така ми ги прочита.