Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Д-димери во бременост

Дискусија во 'Бременост' започната од butterfly.mk, 21 септември 2013.

1. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.739
    Често ве читам за одење во хемолаб - зошто „фрлате“ толку пари таму? Нели може да одите на трансфузиологија. Башка ве читам сите со истите недоумици - само резултати ви даваат? Нема консултации? Нема средба со доктор? Консултации?
    На тие пари, мислење на форум да се бара - не ми е логично.

На felisitas и pile30 им се допаѓа ова.
  2. MarioliMia

MarioliMia Истакнат член

Се зачлени на:
    7 август 2017
    Пораки:
    209
    Допаѓања:
    249

Hemolab e Hilton
    Ova Sfa ne se ispituva na transfuzija. Mene me vodat I vo transfuzija. Ama za ova morav tamu da odam. Jas iskreno ne ja gledam bas svrhata od ova ispituvanje...Bar za mojot slucaj.
    Imam visok oritisok, pijam terapija, dva spontani znaci sum so tapija rizicna. A so toa kao se ispituva preeklampsija I sklonost kon nea...

Morav da odam zasto Dr insistirase...otidovvv sto da pravam

A mislenjeto e cisto spodeluvanje iskustvo, bar mene mi e toa celta :*

На stevemila му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.678
    Допаѓања:
    202.267
    ОД мое искуство, во Хемолаб секогаш има мислење од трансфузиолог, и затоа е поскапо. Е сега колку е точно... со оглед на тоа што на трансфузиологија не може да се стапне, барем еве јас никако не можев, само Хемолаб и 8 Септември (Воена) ми беа опција.

На kukla21, stevemila и Вереничка им се допаѓа ова.
  4. ***Lami***

***Lami*** Истакнат член

Се зачлени на:
    23 јули 2016
    Пораки:
    173
    Допаѓања:
    101
    Jas vcera gi dobiv rezultatite i vednas pocnav so clexan od 40 .Inaku sum 29 nedela.Vo prvata bremenost dobiv preeklamsija i se porodiv porano.Sega izgleda pak ima rizik.Odam na cesti kontroli znaci na dve nedeli, dr. mi rece da meram pritisok tri pati vo denot, kilaza sekoj den i ako pocnuvam da kacuvam po kilo da se javam vednas i da pratam otoci.Stomaceto na bebceto mu e pomalo od g.n. Se nadevam deka clecsanot ke pomogne toa da se resi.Kaj tebe kako napreduva bebceto?

5. stevemila

stevemila Форумски идол

Се зачлени на:
    23 март 2011
    Пораки:
    5.633
    Допаѓања:
    41.538
    Isto iskustvo imam i Jas.Mnogu dolgo odev vo Hemolab. pred sekoe ispituvanje prvo imav konsultacija so Prof.Koco pa posle ispituvanjata so sledat.Rezultatite mi gi pustaa na meil so dadena terapija i mislenje.Mene mi otkrija tamu mnogu raboti koi so ne sum gi znaela

На Annath му/ѝ се допаѓа ова.
  6. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.739
    Порано одев со приоритетен. И сега е тоа опција. Го направија како терцијално здравство - матичен дава за ГАК, ГАК за трансфузиологија. Еднаш ко ќе отидеш, после сами ти закажуваат за следно - не требаат упати.

На Momichka му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.678
    Допаѓања:
    202.267
    Немаше опција за приоритетен упат ,не даваше системот. А преку ГАК не ми спомна никој тогаш, ниту ме советуваше така да направам. Здравје, помина, за другпат ќе си знам.

На stevemila и kukla21 им се допаѓа ова.
  8. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.739
    Јас одев со приоритетен до ноември. После сменија и матичните веќе не можеа да даваат приоритетни. За ова преку ГАК ми кажа докторката на трансфузиологија. Ми беше чудно - нема приоритетни упати, а амбуланта за приоритетни секогаш полна.

На Annath му/ѝ се допаѓа ова.
  9. emkaemka

emkaemka Форумски идол

Се зачлени на:
    1 јули 2013
    Пораки:
    7.847
    Допаѓања:
    109.795
    Во Хемолаб неколку пати сум била и секогаш имало мислење од трансфузиолог, плус консултација, за тоа нема збор!

А зошто толку тешко стигате на Трансфузиологија никогаш не ми стана јасно, точно нема често термини, гужва има, но има начини да се дојде до одреден доктор и најде термин, особено ако си трудница, не ретко сум сведок кога и самиот доктор креира упат ама не враќа, еднаш ли дојдеш после е лесно и без термин во приемен ден/канцеларија хитно да ти треба ќе те прими..

^^Инаку Кочо е нов директор на Трансфузиологија :party:

На Melinda85, stevemila, pile30 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. MarioliMia

MarioliMia Истакнат член

Се зачлени на:
    7 август 2017
    Пораки:
    209
    Допаѓања:
    249
    Ajde so lesno da bide ovoj pat I da se nadmine sekoj problem. Jas sum epten mala, 11 nedela sum, I imam uste mnogu za odenje :) Inaku kleksanot sigurno ke ti pomogne, zabrzuva cirkulacija I poveke.ke se hrani bebula. Ke se sledis I ti na lekar redovno I ke bide olrajt :)

На stevemila му/ѝ се допаѓа ова.
  11. MarioliMia

MarioliMia Истакнат член

Се зачлени на:
    7 август 2017
    Пораки:
    209
    Допаѓања:
    249

Bas taka kukla21, I mene postojano ne vlecat so kontroli na transfuzija I taka sekogas si imam termin I pregled. Toa mi olesnuva mnoooguuu inaku termin nikad. Sledev na mojtermin.mk stranata koga ke ke pustat termini pa da si zakazam. Mene doktorkata tamu mi e vrv, mnogu ja sakam Elena Petkovikj.

На pile30 и kukla21 им се допаѓа ова.
  12. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.739
    И јас кај неа одам :)

На MarioliMia му/ѝ се допаѓа ова.
  13. ***Lami***

***Lami*** Истакнат член

Се зачлени на:
    23 јули 2016
    Пораки:
    173
    Допаѓања:
    101
    Mene sega mi treba mislenje od transfuziolog za da mozat da mi refundiraat sreddtva za clexanite i maticniot nikako nemozese da mi dade upat.Mi rece odi direkno kaj Koco toj bil sopstvenik na hemolab i kazi mu da ti dade mislenje.Sto mislite sto da pravam ?

14. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.739
    од хемолаб не важи. Пишав и погоре - земи упат за ГАК, па од таму ќе ти дадат приоритетен за трансфузиологија.

15. MarioliMia

MarioliMia Истакнат член

Се зачлени на:
    7 август 2017
    Пораки:
    209
    Допаѓања:
    249

VOOPSTO od privatno kliniki ili laboratorii ne vazat izvestai za vo fondot. Samo transfuzija ili voena bolnica mozes. Tamu reci si sekogas ima termini

На kukla21 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. ***Lami***

***Lami*** Истакнат член

Се зачлени на:
    23 јули 2016
    Пораки:
    173
    Допаѓања:
    101
    Denes uspeav da dobijam mislenje i izvestaj od transfuziolog od voena samo napisa deka analizite mi se od hemolab.Sto mislite ke go priznae fondot? I kazete vie sto primate clexani kaj site se pojavuvaat modrinki ?Moze li nekako da se sprecat?

17. Nd_sk

Nd_sk Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2016
    Пораки:
    136
    Допаѓања:
    273
    Dali treba da se zakaze termin za ispituvanje d-dimeri vo voena ?

18. ***Lami***

***Lami*** Истакнат член

Се зачлени на:
    23 јули 2016
    Пораки:
    173
    Допаѓања:
    101
    Mene maticniot mi dade upat bez kod i taka vednas zavrsiv rabota.Inaku ova mi go kazaa vo voena .

19. MarioliMia

MarioliMia Истакнат член

Се зачлени на:
    7 август 2017
    Пораки:
    209
    Допаѓања:
    249
    Dvete race I stomakot mi se modrici strasni. Mene mi pomaga mnogu lioton gel, od zegin si go kupuvam. Mislam deka nemozat da se sprecat.
    Za izvestajot, ti naznaci Li terapija kleksani? Ako pisuva, treba da gi priznaat. Mada I od fondot pocnale mnogu da ja tupat. Mene ne mi priznaa 14, ama ke ja isteram do kraj i ke gi priznaat...onaka od hir

20. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.739
    Пишував и малку поназад. Некогаш е убаво да се разлиста темата, не самл да се праша :)
    Јас ставам мраз 5 мин прее и по боцкање. Модриците се намалени драстично.