Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Д-димери во бременост

Дискусија во 'Бременост' започната од butterfly.mk, 21 септември 2013.

1. ***Lami***

***Lami*** Истакнат член

Се зачлени на:
    23 јули 2016
    Пораки:
    173
    Допаѓања:
    101
    Mi naznaci clexani i toa 2x 40 a jas primam 1x 40.

2. emkaemka

emkaemka Форумски идол

Се зачлени на:
    1 јули 2013
    Пораки:
    7.847
    Допаѓања:
    109.795
    А зошто примаш по еден кога ти назначил два?!!

@kukla21 уште пиеш Аспирин??

Мене повеќе не ми се прават модрици ниту по раце, ни нозе, само местата ми се ,,почудни,, а само чукам да отиде воздухот горе и вбризгувам со брзина на светлината, какви мразови, споро пуштање чудби..

На Momichka и kukla21 им се допаѓа ова.
  3. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.739
    Да. Митко ми означил во последниот извештај до 30та недела.

На pile30 и emkaemka им се допаѓа ова.
  4. Minnie-e

Minnie-e Популарен член

Се зачлени на:
    17 декември 2011
    Пораки:
    1.894
    Допаѓања:
    7.631
    @kukla21 одев во Хемолаб бидејќи таму ме прати докторот. Не знаев ни за што се испитувањата ама одев. Мислам дека голем дел од нас и на Марс да не пратат ќе отидеме. Иначе пишав и претходно дека отидов и на трансфузиологија (со врски, зашто упат не можеа да ми дадат) и таму ми излегоа добри резултати и ми го прекинаа клексанот. Ама ми останаа бубачките дека SFA не испитуваат на трансфузиологија а клексанот ми беше даден заради тоа па отидов пак во Хемолаб. Кога видов подобрување и во тие резултати ми олесна. Лупусот исто ми се намалил. Сега планирам да продолжам на трансфузиологија.
    Иначе Кочо секогаш пишува мислење на резултатите а за да се видиш со него треба да ти закажат. Јас сега заради различни резултати од кај него и трансфузиологија сакав да се видам ама нејќеа да ми закажат, зафатен ќе бил месец, два сигурно. Епа нека ми извини ама на толку пари да ми прави паники и да не можам да стигнам до него и да ми објасни не може.

На eli25, kukla21, pile30 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. MarioliMia

MarioliMia Истакнат член

Се зачлени на:
    7 август 2017
    Пораки:
    209
    Допаѓања:
    249
    Jas nemam visoko mislenje za nego. Za zal. Bez oset e so ceni I ispituvanja I sva I svasta. Pa luge odis za konsultacija a izleguvas -15000 denari od tamu. Ma daaajjjjj. Pisuva mislenje, da, ama jas ne mozam da razberam dali namalen sfa e dobro ili loso, taka?

На eli25 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.739
    Мене па кога ме праѓаат на приватно одма одбивност ми ствараат и не би отишла. Мој избор е секогаш одењето на приватно, а не на некој таму дрчен за пари.

На eli25, pile30, emkaemka и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.739
    @Paka што стори со фзо?

8. Leo_29

Leo_29 Популарен член

Се зачлени на:
    22 јуни 2017
    Пораки:
    1.351
    Допаѓања:
    5.024
    Дечки, ми треба толкување на резултати....
    Мерев дд и хемостаза. Дд се супер (614) и некои од рез од хемостаза се ок. Ама протромбинско време ми е 9.7 (9.8-14.2), што некако ќе помине. И активирано парцијално 24 (27.9-37.7). Не влегов кај др, зашто тој што ми ги даде рез рече супер се, нема што да одиш кај др. Сеа читам дека некои со вакви времиња примаат клексани. Има ли некој да знае повеќе за ова?
    :hug:

9. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.038
    Допаѓања:
    123.911
    Нормално е да е намалено. Штом рекле не треба, биди без грижи:)

На Leo_29 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Leo_29

Leo_29 Популарен член

Се зачлени на:
    22 јуни 2017
    Пораки:
    1.351
    Допаѓања:
    5.024
    Бев, додека не испопрочитав се од почеток во темава. (facepalm) шубе ме фати дека не влегов кај др.
    Ќе го прашам и матичниот, па ако треба цурик на трансфузија. :) тенкс Ели.

11. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.739
    Не се споредувај со други. Моите времиња беа намалени и сум на клексани, ама јас имам и мутации. Мора цела слика да се види, не само еден сегмент.

На eli25 и Leo_29 им се допаѓа ова.
  12. emkaemka

emkaemka Форумски идол

Се зачлени на:
    1 јули 2013
    Пораки:
    7.847
    Допаѓања:
    109.795
    На Клиника за Трансфузиологија во Скопје ли беше?

Таму со резултатите обавезно даваат и мислење од Трансфузиолог, без да ги види доктор не ги ни издаваат, така да ако не пишува терапија значи не треба :)

И не читај сва и свашта сите сме приказна за себе и зависи терапијата од многу фактори :)

На eli25, kukla21, pile30 и 2 други им се допаѓа ова.
  13. Leo_29

Leo_29 Популарен член

Се зачлени на:
    22 јуни 2017
    Пораки:
    1.351
    Допаѓања:
    5.024
    @kukla21 @emkaemka
    Фала ви девојки, не бев загрижена, немав никакви индикации, сама барав упат за да ги проверам дд.
    Ама ме фати шубе дека не влегов кај др, а таму бев. На клиника. Во мислењето пишува "наод соодветен на гестациска зрелост". Незнаев дека сите прво ги гледа др. Хју, ми олесни. :party: фала ви уште еднаш. :hug:

На kukla21, pile30 и emkaemka им се допаѓа ова.
  14. Paka

Paka Истакнат член

Се зачлени на:
    3 ноември 2016
    Пораки:
    375
    Допаѓања:
    930
    Podnesovme recepti i mislenje od specijalist. Da fatime zakonskiot rok od 8 dena. Drugoto sto go baraa ne im podnesovme. Zaedno podnesovme i dopolnuvanje na baranje za refundacija na kleksani koj isto gi imav koristeno do pred poragaj a nemav namera da podnesam baranje bidejki bea malku na broj i vo iznos.;) No za inat im podnesovme baranje i za niv. Ako se pravat kurnazi, ke odime do kraj. Ne sakale da mu gi primat dokumentite na salter, pa odel kaj seficata..;) Pa mu rekle demek taa sto gi rabotela bila na odmor. Pa I taka taka da e sto ako.. zarem nekoj ne ja menuva?
    Mu barala seficata broj na mm da mu javi, i rekol ne ve molam se na pismeno, kako i sto pocnavte..
    Terame pa ke vidime.. ke pisam.

На eli25, kukla21 и pile30 им се допаѓа ова.
  15. kikin

kikin Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    4.252
    Допаѓања:
    13.903
    http://perinatology.com/Reference/Reference Ranges/aPTT.htm
    Ова се реф вредности за во бременост.
    Види си според тоа кое тромесечие си. Нормално е да се намалени од нормалните

На Leo_29 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Leo_29

Leo_29 Популарен член

Се зачлени на:
    22 јуни 2017
    Пораки:
    1.351
    Допаѓања:
    5.024
    Ме просветли! :D:D:D
    Сто пати го отворив линкот и читав само за дд. Сега видов дека има паѓачко мени (facepalm) и да, добри ми се резултатите според табелата. :party:

Последна измена: 18 август 2017
    На kikin и karibian им се допаѓа ова.
  17. pile30

pile30 Популарен член

Се зачлени на:
    14 септември 2014
    Пораки:
    2.013
    Допаѓања:
    9.449
    Se cuda cel den nekoj da mi pomogne sto dobro gi razbira ovie refundaciive...
    Prethodniot mesec 28 i po nekoja cena 550 den.sto znaci toa? A ovoj pat 18 samo podadov i po 250 den.cena vkupna...duri ni 18 inekcii ne se vkupnata sto e 1950 den.izracunata od nivna strana...i kolku % ti refundiraat znaete? Neznam dali da reagiram za ova vo fond dali vas vaka vi imaat refundirano ili?

Прикачени фајлови:

18. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.739
    По мене има грешка во ова од 1950 што е. Пресметката е мн лесна - 18×201 мкд, намалено за 10% партиципација (како што е во другото решение).

19. MarioliMia

MarioliMia Истакнат член

Се зачлени на:
    7 август 2017
    Пораки:
    209
    Допаѓања:
    249
    Sega I jas se zbuniv..prvo jas clexan celo vreme.kupuvam.po 254 mkd 1 inekcija. Sto e 201 mkd, kao oni tolku priznavaat? Jas ja cekam.prvata refund I nemam.dosega resenie. Porano kolku sto se sekjavam 70% refundiraa, ima izmena?

20. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.739
    201 мкд е замислена цена на фзо т.е. по таа набавна цена они го водат. После на таа цена ти пресметуваат 10% партиципација и тоа 90% од замислената цена што останува е делот што се рефундира.