Види што ќе направиш и таму кога веќе си стигнала. Јас кога бев поскеден пат таму за да ми препишат клексани ме прашуваа за историјата и кој и зошто ми ги препорачал и препишувал претходно. Ама секако ќе им го покажеш извештајот и се надевам ќе имаат мислење. Да не се плашиш, јас и со терпија па времињата ми се поскратени од твоите. Не е страшно ќе си правиш само ако треба почесто контроли. Сепак доктор најубаво да ти каже дали одма ќе почнеш некаква терапија или ќе правиш почести контроли на ддмери и хеморстаза, и нормално развој на бебе, постелка и протоци.
Нит знам што се времиња мнит ништо. Малце сум изгубена..ке видам шо ке кажат. Се надевам не е страшно
Тие се тие во извештајот протромбински, тромбинско и активно парцијално. Ќе ти каже доктор секако што треба да правиш.
Ива панева некоја беше млада, ми даде клексани 1 недела. Рече можело и без терапија ама за секој случај да боцкам.
Извештајот од ГАК каде ти ја препишале терапијата, фискална и сметкопотврда од аптека кога ќе ги купиш, извештај од матичен за апликација (мојот пишува дека сама ги ставам, ама битно ми дава потврда), копија од лк, копија од трансакциска и барање за рефундација. Ќе завршиш со боцкање, па ќе поднесеш во фонд
Jas vcera ispituvav, ddmeri i hemostaza. Ddmerite se 700, a hemostaza ima lesni skratuvanja na APTT i TT. Dosega si primam kleksani od 0.2 i mi kazaa so istite da prodolzam, nema potreba od zgolemvenje na dozata. Denes 15+0 vcera na dva pati kratko pocuvstvuvav kako branovi vo stomakov, nezni (ne bea crevata SIGURNO) se stopiv edvaj cekam pocesto da ja osekam
И јас околу 15+1 првпат го осетив, како рипче да ми пливкаше Уживај си сега, за брзо ќе почнеш уште почесто да го осеќаш
Дали можам да си подигнам сама резултати од институт за трансфузиологија? Со упат од матичен гинеколог бев денеска, за хемостаза крвна слика и други анализи, ми кажаа после 2 кај неа. Ама никогаш не ми креваат телефон а далеку ми е да отидам. Дали ги даваат ако одам сама со пресметката? И до колку часот работат за да ги земам?
Можеш да си ги земеш сама. До кај 15ч би требало да работат, може работат и подоцна ама не знам точно да ти кажам.
Леле и јас сум на иста мака. Проверував денес и неможам да ги добијам никако а треба да ми кажат дали да продолжам со клексани или не. Ај баш ако одиш пиши дали ќе ти ги дадат резултатите на трансфузиологија
До сега бев по жешково прегорев, не биле готови. Не знам како може да не се готови од сабајле од 9. Ми вика кај матичната ќе си ги добиеш. Овде не ги даваме.
Да да и мене секогаш ми викаат кај матичната, а баш сабајле кога бев им кажав нема шанси после 14.00 да ја добијам матичната а ми треба да знам за терапија. Таа таму само ми крена рамења Фала ти сепак
На гак или на трансфузија ви бараат ли извештај од матичен гинеколог за да ви дадат терапија? Во мојот град трансфузиологот и спец. гинеколог само си ја префрлаат топката. Со покачени д димери сум а никој не сака да ми даде терапија. Не била тоа нивна работа. Немам друг избор освен да одам во Скопје.
Ненормални се жими се...да мафташ трудна жена на пеколот од 40 степени оди ваму не оди таму...крш невиден .
И ако може некој да ми објасни Ви дава упат матичниот гинеколог за трансфузија. Што треба да има на упатот? Некоја препорака од матичниот дека ви треба терапија? Се отепав од чекање за на крај трансфузиологот да ми каже дека ма трудници не може да даде терапија.
Матичниот гинеколог ти дава упат да провериш ддмери и хемостаза, а ако сакаш консултација со трансфузиолог тогаш за таму упат ти дава општ матичен лекар со шифра за варикозни вени. Последно што ми кажаа мене на трансфузиологија, таа на врата што им е, дека од таму веќе не препишувале клексани, тоа само на ГАК. Колку е точно незнам. Како и да е, ако ти се високи ддмерите може и да не треба клексани, ама за тоа треба трансфузиолог да каже. Моја препорака ти д-р Јани Ангеловски ако веќе доаѓаш во Скопје. Околу 10 во месецот пуштаат термини за кај него, следи на www.mojtermin.mk и штом начекаш општиот матичен барај го да ти фати термин
Имаш термини за кај Јани за септември, нека ти фатат еден, а ти во меѓувреме види што ќе направиш. http://mojtermin.mk/map/specijalist...t_za_transfuziona_medicina&resource=813093090 Инаку како што ти кажале, за лабораторија дава матичен гинеколог, за трансфузиочог дава општ матичен со шифра варикозни вени. За на ГАК кога сум одела матичен гинеколог ми давал само упат, а таму сум им приложувала последен извештај од ддмери и хемостаза и им објаснувам историја, они ми препишуваат. Стварно е нехумано како се иживуваат со трудници. Кај ни е стресен овој период уште и да не можеш да дојдеш до соодветен доктор и терпија