Не се иста генерика. Плус мислам и дозирањето е различно. Ако е прецизирано мислам дека со тоа треба да завршиш работа.
А до кога максимум може да се поднесат документи за рефунндирање ? Јсс ги примав од 06.08- 11.08. Дали до крај на месецот или нема некој рок?
Кас колку што знам и колки што ми има кажано сестрата од кај матичниот нема рок. Еве јас имам за рефундирањр по два извешати што сеуште не ми се поднесени, прво фатив корона, па матичниот ми беше на одмор. Сега ги однесов за да ми спреми потврди па допрва ќе поднесувам во фонд
Здраво девојки мојата сестра е 35та гн. на резултатот за д-димери и излезе 1.92 а за трет семестар пиши дека од 0.13 до 1.7 е нормално и препишаа 15 дена два пати во денот 40мг клексан, дали некоја членка можи да ми објасни нешто повеќе малце се испаничивме а матичната и не ни објасна баш нешто многу фала ви однапред
А хемостаза испита? И како е бебето со развој, дали има проблем со постелка и проток? Ако нема никаков проблем тоа е мн терапија зошто не се многу над граница. Најубаво со трансфузиолог да се разговара.
Бебето си е се во ред и постилката исто, хемостаза не е испитана, ќе се консултираме и со друг доктор обавезно
Не сум специјалист, ама и според мене ако нема друга индикација сметам дека е премногу терапија. Особено што не и е испитана хемостаза, што мислам и побитно е. Подобро нека испита се комплет и нека консултира трансфузиолог.
Devojki, pred mesec dena vo 11+3 ddimeri so vrednost od 440. Sega sum 16+ 3 i vrednosta e 1360. Vremimjata se isti kako i prethodniot pat no se nakaj dolna granica. Vo konsultacija so doktorkata koja mi ja sledi bremenosta, rece da gi proveram vo istata lab (bidejki se vo razlicna) pa ako sepak se pokaceni da primam terapija. Inaku posleden pat na ego bev 3 dena pred da ispitam i bese se odlicno. Nekoja so vakva slicna situacija? Malku sum zagrizena bidejki za kratok period skoknaa.
Сеедно е, само мораш да кажеш ако го ставаш во надлактица, не смее да се зема крв од таа рака никако.
Воопшто нека не почнува да прима терапија додека не се консултирате со трансфузиолог. Јас на 4000 скоро почнав да примам ако ти е за утеха, а цело време ми се движеа од 3000 нагоре. Мора се да се следи, и бебе, и протоци и како напредува, хемостаза па дури тогаш терапија.
Закажавме кај др. Димчев во Систина за преглед па ќе видиме како ќе кажи за понатаму, фала ви на сите
Ima li nekoja sto ima ovoj mesec isplata konkretno za enoxaparin rovi ( zamena za kleksani), no ne so iznos sto kupila tuku so iznos so fondot go definiral...? Non stop koristam enoxaparin rovi i dosega mi refundiraa po suma na fiskalna i smetkopotvrda, ovoj mesec so iznos pomalku. Bev vo fond odgovorot im bese sistemski e, taka e odredeno, namesto 200 den za parce oni refundiraat 176 den za parce .,... Smetam deka ne e fer da se isplaka pomalku, no so cudesnava ni zemja nema ni kade da se obrati covek, se se oni nervoxni i drski
Сигурна си дека ти исплаќале цела цена? Ако имаш некој претходен извештај баш провери и мене ме интересира. До сега ни за клексан ни за заменските не ми исплаќаке повеќе од 175-180 денари отприлика.
Sigurna sum, non stop koristam enoxaparini i site izvestaj mi se so cena 200 den za parce kako sto e na fiskalna. Im priloxiv i prethodni izvestai ama dzabe. Mi kazaa deka sistemski e i nema nikakva "greska". Ako sakas ke ti slikam
Prethoden izvestaj: 30 parcinja x 201,20 = 6036 Presmetan iznos 6011 - participacija 700 = isplata 5311 Nov izvestaj : 30 parcinja x 176,72 = 5301,45 Presmetan iznos 5301 - participacija 550 = isplata 4751 Fiskalnite sto gi priloxuvam se so cena od 201 den za parce. Sea ke ti slikam
Ок сега се разбравме затоа и те препрашав. Значи се освестиле. Претходно без разлика на фирмата исплаќаа исто како за клексан. Сега и за другите намалуваат
Znam deka pomalku se isplaka za fraxiparini tie neli se drugo genericno ime ne se zamena na kleksan. Kleksanite kako ti gi isplakaa neli tie se po 240 denari, kako ti refundiraa