Нема врска со димерите, јас не излегував скоро ич во бременоста, до крај ми беа 600. Не ти се високи и тебе многу, ама не се ни валидни без хемостаза. Мене трансфузиологот не ми го ни погледна тој резултат, прво времињата ги гледаше, тие се најбитни за коагулација на крвта.
Јас сум 22ра недела, и до сега ни еднаш не ми измерија д-димери . Задолжително ли треба да се проверуваат во бременоста ?
Ne, aspirin ili kleksani. Ama najdobro da si napravis hemostaza na transfuziologija, so termini e, samo neznam dali maticniot moza da zakaze ili moras vo ginekologija da odis. Mene doktorka od Ginekologija mi zakazuva termin.
Бев кај гинекологот, се толерирал до 1800, без разлика на неделите. Над тоа давале клексани. Ќе повторам секако. А за хемостаза не ми спомна.
Јас си испитав на своја рака и ми беа доста покачени некаде над 2400. Се избоцкав со 10 клексани и ми се симнаа на 2200, па со уште 10 и се симнаа на 400 и нешто. Така да моја препорака е да си земеш упат за на трансфузиологија и да си испиташ
Јас бев вчера кај Др. Павлинка Герасимова во Ремедика.Добра е жената , објаснува све убаво .. и најважно од све е што завршив брзо и нема гужви...
Здраво. Доколку некоја членка се соочила со слична ситуација, би сакала да слушнам искуства и совет. Имено, 23 недела сум и направив хемостаза и д-димери. Резултатот е прикачен, д-димерите се океј но времињата се скратени. Матичниот ми вели да пијам аспирин 100 месец дена па пак да ги проверам, додека докторката од ГАК ми препорачува клексани 14 дена по 0.4. Разликата е што матичниот го мери бебето според неделите како што си е, додека на ГАК докторката го гледа малку помалечко за неделите, односно 6 дена помало во развојот. Консултирано и со двајца трансфузиолози, едниот рече дека нема потреба од терапија, додека друг мисли дека најдобро е гинеколог да одреди што понатаму, бидејќи има целосна слика заедно со ехото. Навистина сум во дилема што е правилно...
Според мене, најдобро е да си го послушаш гинекологот на ГАК. Нема штета да примаш малку клексани, ќе бидеш заштитена. Јас сум исто на клексани и трансфузиологот секогаш ме прашувал за ехото и мислењето на гинекологот, многу било важно какво е бебето на ехо и кое е мислењето на гинекологот. Сепак, сама пресечи си кој ќе послушаш.
Послушај го гинекологот од гак. Најдобро знае каква ти е ситуацијата и со постелката и со плодот. Д димерите вака се ок. Времињата се скратени. И јас одам кај двајца гинеколози. И двајцата различно го мерат.
Девојки некој пред неколку дена имаше пишано дека јани веќе не препишува клексани, бар така јас разбрав. ВО случај на бременост, инвитро и дополнително трансфузиолошки мутации, одиш кај јани со резултати од димери па он одредува терапија, а на ГАК препишуваат клексани ?
Пред некој ден некој пиша дека сепак повторно препишувал .ако имаш резултати и термин оди немаш што да загубиш. Ако ништо ќе го замолиш бар препорака за соодветна терапија, па на ГАК да ти пуштат извештај за рефундација.