Maticen ginekolog moze da izdade samo so.dijagnoza bremenost, opst lekar moze i so drugi dijagnozi i prioriteten a ako stanuva zbor za bremenost osven dij.varikozni veni( ako sostemot ne dozvoluva drugi dijagnozi) neka dopise i bremenost za da ne vi naplakaat
Ама матичен гинеколог може да издаде упат само за лабораторија не и доктор за мислење. Затоа правиме сите вакви маневрации само за да стигнеме до мислење од специјалист
Да така е, не им дава системот за да закажат мислење тоа ми го кажа и Јани. Што да правиме мора да се снаоѓаме
Со колку вредност на д димери отидовте на пораѓај? Последно пред месец дена ми беа 4000, примам секој ден клексан од 0,4, 38ма недела. Инаку на мое инсистирање примам клексани иако Јани рече дека е се ок, времињата одговараат со вредноста на д димерите, и на ехо е ок, без заостанување на плодот и уредни протоци. Сега ги прекинав клексаните во договор со докторот што ке ме пораѓа, поради ризик од крварење.
Претходната бременост отидов на пораѓај со 2200 ддимери, а сега сум 36 недела и ми се 1600. Времињата ми беа ок. Аптт 24,5-25 . Со висок ризик од тромбоза сум и примам по еден клексан од 0,4
Секогаш ли во Скопје испитувате димери, дали ако некогаш ги имате испитано на државна и приватно имало некоја разлика? Мене Јани ми рече во Ск да ги испитувам, искрено мене ми е многу малтретирање во Ск да доагам во бременост, а сите знаеме како е на државна, плус и со закажување и термини, психички уште толку ме дотепува. Ама ме стави во мисла кога ми рече така..
Кај нас нема, јас одев до најблискиот град на приватно, не ми е проблем што е на приватно, само да не морам два часа да се возам во бременост, нели ако се исти резултатите.
Не знам што да ти кажам. Докториве на државно не баш ги сакаат резултатите од приватните лаборатории бидејќи во приватните често знаат да користат поефтини реагенси и резултатите баш и да не се валидни, веројатно заради тоа ти дал Јани таква насока.
И ако правиш на приватно, особено внимавај илк прашај дали примерокот го испитуваат таму на лице место. Примерок за ова истпитување не трпи транспорт.
Денес по препорака на гинекологот што ке ме пораѓа направив д димери и хемостаза. Димери 7000 Активирано парцијално 22,3 Тромбинско 14,2. Ме удри дамла, а ги прекинав пред 2-3 дена клексаните поради зголемен ризик од крварење на пораѓај. Јани минатиот пат рече клексан од 40 до пораѓај а инаку ми рече и не ни мора терапија ако протоци и напредок на плод се уредни, ама на мое инсистирање ми препиша. Веќе не сум паметна, не знам што да правам. Совет некој?
Совет барај само од гинекологот што ќе те пораѓа, евентуално и од трансфузиолог. Уште колку имаш до пораѓај?
Пак ќе речам консултирај го докторот што ќе те пораѓа дали да примаш клексан уште некој ден до пред пораѓај.
Така и планирам, утре здравје. Ме интересираа искуства само. Раат да не си. Ке сменам фраксипарин ке земам сега од нив од искуства побрзо се симнува... А баш мислев еве се е супер и мора некој црв да те јаде...
Edno prasanje, treba da mi napisat izvestaj za kleksani vecerva ili utre. Dali ke mi refundiraat sredstva ako gi kupam vo ponedelnik? Dosega site izvestai mi se poklopuvaat, datum na davanje izvestaj i datum na kupuvanje, ama ovojpat mora vaka. Dali bi mi refundirale?