Na poslednoto eho doktorkata vide laguni na postelkata i mi kaza da ispitam ddimeri . Denes go zedov rezultatot i e 460 . Toa kolku sto znam se normalni vrednosti a laguni sepak ima gi vidov i jas mi gi pokaza . Na sto ukazuvaat lagunite i dali moze da gi ima so mirni ddimeri kako kaj mene jas mislev ednoto so drugoto e obavezno povrzano ..
I jas so 2 lakuni otidov ddmeri da ispitam vo 19 nedela uste,so istata misla kako tebe stom ima lakuni znaci ne e vo red ddmeri,protokot,placentata.Vo red se rece maticniot ama jas ne mi bese mirna dusava pa otidov i kaj transfuziolog da gi vidi i rece vo red se za gestaciskata nedela cim bebe nema zastoj lakuni ima skoro sekoja trudnica sega ne se sekiraj,a bebe e 2 nedeli ponapred so site merki do sega.I taka si podviv opaskata i si kjutam sea.Ke baram pak da proveram koa ke vlezam treto zdravje osven ako nedaj boze ne mi rece nekoj porano,da mi e mirna dusava premnogu sum pretpazliva i nemozam da sedam mirna.
Во првата бременост ми се појавија лакуни и тоа доста рано, некаде околу 13-та недела. Баш пишував и по темиве тука. Терапија примав, ниски димери имав како и ти. Двајца гинеколози ми кажаа дека нема гајле, само да појачам витамин Ц (пиев од 500 и ми рекоа да земам од 1000). И трансфузиологот ми рече исто така дека терапијата е таа и дека не е страшно. После некое време ги снема, претпоставувам дека витаминот Ц придонесе за тоа бидејќи сè друго исто си примав. Ќе те следат, како напредува бебето, протоци. Не плаши се.
Значи од терапија само 1000мг витамин Ц ? Друго ништо ? Јас ја консултирав докторката моја и не ми кажа ништо да земам . Ако не на своја рака вит Ц штета не би требало да има од него секако ..
Не, не, не само Ц. Покрај тоа што боцкав Фраксипарин 0,6 и пиев Аспирин секој ден, ми рече да зголемам витамин Ц. Трансфузиологот ми рече таа е терапијата, во смисла не ми даде на пример двапати да боцкам, но цело време ми ги следеше и извештаите од прегледи кај гинеколог. Може да зголемиш доза на витаминот, од тоа нема да имаш штета. Не ми текнува дали боцкаш и дали пиеш Аспирин, дали одиш кај трансфузиолог? Можеби не ти рекла ништо бидејќи протоци ти се добри и соодветно напредува бебето, можеби не се големи лакуни и ги нема многу и сл.
Zdravo, Bi sakala da prasam dali nekoja trudnica imala slicna situacija ko mojata... vo 30 nedela imav Covid, a vo 33 pravev hemostaza i d dimeri. APTT mi e 18, a d dimerite 4000. Mu gi prativ rezz na doktor Jani i mi pisa da pocnam so kleksani 0. 400 po 1 vo den. Inace sum so skraten cerviks i rizik faktor deka ke se porodam slednive 1-2 nedeli. Dali moze nesto da nastetat rezz od hemostazata i d dimerite, kolku vremeno treba da se reguliraat istite?
Nisto ne bockam i nisto ne pijam , koga i go kazav rezultatot samo mi iskomentira deka e super nisto drugo ne mi kaza . Inaku da sega za sega super napreduva . Na 15ti sum na tret skrining ke mu kazam i na doktorot za rezultatot na ddimerite i toj sekako ke vidi protoci i postelka . Da se nadevam deka i pokraj toa sto gi vide lakunite deka ne e nisto strasno , vit C ke zemam dopolnitelno a belki za terapija druga ako treba ke mi kazese i maticnata .. Fala ti na odgovorite
Зависи како ќе каже трансфузиологот што те води. Првата контрола ми беше после 7 недели, а на последниот извештај ми напиша 63 инекции и ми рече се гледаме за два месеци.
Имала ли некоја трудница со димери во ред за неделите, со скратени активирано парцијално и тромбинско време и со многу ниски тромбоцити?
Мене д-димерите цела бременост ми беа во граница, активирано парцијално 20-21 ми беше и исто скратено ми беше и тромбинско време само не се сеќавам колку се движеше. Тромбоцитите во ред ми беа. Аспирин пиев секој втор ден до 28 недела, а клексан 0,4 од почеток до крај на бременоста.
Аспиринот и клексанот за скратените времиња ги примаше, така? Според хемостазата и јас сум за клексан, бааги скратено е едното. Ама заради ниските тромбоцити не ми препишуваат ништо. Ризично ми е. Затоа прашувам дали некоја имала и плус ептен паднати тромбоцити за да знам што ја советувале, како минала... Фала ти
Да, аспиринот и клексаните заради скратените времиња ги примав. Активираното и пред бременоста ми беше скратено, затоа и од старт почнав со терапија. Протоците во ред ли се? Ти посакувам се да си биде во ред до крај
Во 90% од испитувањата тромбоцитите ми биле на долна граница 130, 140. Изгледа вродено ми е ова со нив, ама до сега никој да не ми алармира.. Чудно. Пред една недела беа 102, ми го исклучија аспиринот, денес 97. Сеуште паѓаат значи... А аспирин мора да пијам и за АФА на горна граница и плус еве сеа скратениве времиња. Трансфузиологот не ми кажа од што би можело вака, само препорача да се следи на две недели.. Во ред е бебето за неделите и за протоците никој ми нема потенцирано... Од тој аспект фала богу нема проблем за сега. Трет скрининг дури за две недели од сега.
Во првата бременост примав фраксипарин скоро пола бременост заради нив, бидејќи само од нив не ми паѓаа тромбоцитите. Можеби и вродено ти се ниски.јас сум од дете со 130 до150 тромбоцити, и гледам и во фамилија имаат мои исто гранични тромбоцити. Следите ситуација, редовни контроли и ќе биде добро.