Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Д-димери во бременост

Дискусија во 'Бременост' започната од butterfly.mk, 21 септември 2013.

1. Bebence29

Bebence29 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јануари 2020
    Пораки:
    1.041
    Допаѓања:
    924
    Obicno vo sekoj grad,qko zemes do 11h sw gotovi istiot den do 15h

2. Mamagx

Mamagx Нов член

Се зачлени на:
    26 декември 2022
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    0
    Fala ☺️

3. Anomis11

Anomis11 Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јануари 2019
    Пораки:
    763
    Допаѓања:
    3.138
    Na poslednoto eho doktorkata vide laguni na postelkata i mi kaza da ispitam ddimeri . Denes go zedov rezultatot i e 460 . Toa kolku sto znam se normalni vrednosti a laguni sepak ima gi vidov i jas mi gi pokaza . Na sto ukazuvaat lagunite i dali moze da gi ima so mirni ddimeri kako kaj mene jas mislev ednoto so drugoto e obavezno povrzano ..

На Starchild му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Starchild

Starchild Популарен член

Се зачлени на:
    19 јануари 2016
    Пораки:
    1.041
    Допаѓања:
    1.777
    I jas so 2 lakuni otidov ddmeri da ispitam vo 19 nedela uste,so istata misla kako tebe stom ima lakuni znaci ne e vo red ddmeri,protokot,placentata.Vo red se rece maticniot ama jas ne mi bese mirna dusava pa otidov i kaj transfuziolog da gi vidi i rece vo red se za gestaciskata nedela cim bebe nema zastoj lakuni ima skoro sekoja trudnica sega ne se sekiraj,a bebe e 2 nedeli ponapred so site merki do sega.I taka si podviv opaskata i si kjutam sea.Ke baram pak da proveram koa ke vlezam treto zdravje osven ako nedaj boze ne mi rece nekoj porano,da mi e mirna dusava premnogu sum pretpazliva i nemozam da sedam mirna.

5. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.615
    Допаѓања:
    35.531
    Во првата бременост ми се појавија лакуни и тоа доста рано, некаде околу 13-та недела. Баш пишував и по темиве тука.
    Терапија примав, ниски димери имав како и ти.
    Двајца гинеколози ми кажаа дека нема гајле, само да појачам витамин Ц (пиев од 500 и ми рекоа да земам од 1000). И трансфузиологот ми рече исто така дека терапијата е таа и дека не е страшно.
    После некое време ги снема, претпоставувам дека витаминот Ц придонесе за тоа бидејќи сè друго исто си примав.
    Ќе те следат, како напредува бебето, протоци. Не плаши се.

На Anomis11 и Starchild им се допаѓа ова.
  6. Anomis11

Anomis11 Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јануари 2019
    Пораки:
    763
    Допаѓања:
    3.138
    Значи од терапија само 1000мг витамин Ц ? Друго ништо ? Јас ја консултирав докторката моја и не ми кажа ништо да земам . Ако не на своја рака вит Ц штета не би требало да има од него секако ..

На Снегулк@23 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.615
    Допаѓања:
    35.531
    Не, не, не само Ц. Покрај тоа што боцкав Фраксипарин 0,6 и пиев Аспирин секој ден, ми рече да зголемам витамин Ц.
    Трансфузиологот ми рече таа е терапијата, во смисла не ми даде на пример двапати да боцкам, но цело време ми ги следеше и извештаите од прегледи кај гинеколог.
    Може да зголемиш доза на витаминот, од тоа нема да имаш штета.
    Не ми текнува дали боцкаш и дали пиеш Аспирин, дали одиш кај трансфузиолог?
    Можеби не ти рекла ништо бидејќи протоци ти се добри и соодветно напредува бебето, можеби не се големи лакуни и ги нема многу и сл.

8. Hahaha12345

Hahaha12345 Активен член

Се зачлени на:
    6 јули 2022
    Пораки:
    13
    Допаѓања:
    8
    Zdravo,

Bi sakala da prasam dali nekoja trudnica imala slicna situacija ko mojata... vo 30 nedela imav Covid, a vo 33 pravev hemostaza i d dimeri. APTT mi e 18, a d dimerite 4000. Mu gi prativ rezz na doktor Jani i mi pisa da pocnam so kleksani 0. 400 po 1 vo den. Inace sum so skraten cerviks i rizik faktor deka ke se porodam slednive 1-2 nedeli. Dali moze nesto da nastetat rezz od hemostazata i d dimerite, kolku vremeno treba da se reguliraat istite?

9. Anomis11

Anomis11 Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јануари 2019
    Пораки:
    763
    Допаѓања:
    3.138
    Nisto ne bockam i nisto ne pijam , koga i go kazav rezultatot samo mi iskomentira deka e super nisto drugo ne mi kaza . Inaku da sega za sega super napreduva . Na 15ti sum na tret skrining ke mu kazam i na doktorot za rezultatot na ddimerite i toj sekako ke vidi protoci i postelka . Da se nadevam deka i pokraj toa sto gi vide lakunite deka ne e nisto strasno , vit C ke zemam dopolnitelno a belki za terapija druga ako treba ke mi kazese i maticnata .. Fala ti na odgovorite :l:

На 0ли му/ѝ се допаѓа ова.
  10. pepeb

pepeb Истакнат член

Се зачлени на:
    9 април 2014
    Пораки:
    67
    Допаѓања:
    37
    Колку често треба да се проверуваат д димерите? Јас ги примам поради мутација. Фала

11. Lina5

Lina5 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 декември 2022
    Пораки:
    199
    Допаѓања:
    200
    Еднаш месечно.

12. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.615
    Допаѓања:
    35.531
    Зависи како ќе каже трансфузиологот што те води. Првата контрола ми беше после 7 недели, а на последниот извештај ми напиша 63 инекции и ми рече се гледаме за два месеци.

13. DaisyDoo

DaisyDoo Популарен член

Се зачлени на:
    26 октомври 2021
    Пораки:
    2.243
    Допаѓања:
    11.296
    Имала ли некоја трудница со димери во ред за неделите, со скратени активирано парцијално и тромбинско време и со многу ниски тромбоцити?

14. Mandela

Mandela Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2022
    Пораки:
    1.167
    Допаѓања:
    1.824
    Мене д-димерите цела бременост ми беа во граница, активирано парцијално 20-21 ми беше и исто скратено ми беше и тромбинско време само не се сеќавам колку се движеше.
    Тромбоцитите во ред ми беа.

Аспирин пиев секој втор ден до 28 недела, а клексан 0,4 од почеток до крај на бременоста.

На DaisyDoo му/ѝ се допаѓа ова.
  15. DaisyDoo

DaisyDoo Популарен член

Се зачлени на:
    26 октомври 2021
    Пораки:
    2.243
    Допаѓања:
    11.296
    Аспиринот и клексанот за скратените времиња ги примаше, така?

Според хемостазата и јас сум за клексан, бааги скратено е едното. Ама заради ниските тромбоцити не ми препишуваат ништо.
    Ризично ми е.
    Затоа прашувам дали некоја имала и плус ептен паднати тромбоцити за да знам што ја советувале, како минала...

Фала ти :f:

16. Alishan30

Alishan30 Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јуни 2018
    Пораки:
    7.060
    Допаѓања:
    118.961
    колку ти се ниски тромбоцитите?
    Јас имам малку скратено активирано парцијално време и 150 тромбоцити

17. Mandela

Mandela Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2022
    Пораки:
    1.167
    Допаѓања:
    1.824
    Да, аспиринот и клексаните заради скратените времиња ги примав. Активираното и пред бременоста ми беше скратено, затоа и од старт почнав со терапија.

Протоците во ред ли се?
    Ти посакувам се да си биде во ред до крај:*

18. DaisyDoo

DaisyDoo Популарен член

Се зачлени на:
    26 октомври 2021
    Пораки:
    2.243
    Допаѓања:
    11.296
    Во 90% од испитувањата тромбоцитите ми биле на долна граница 130, 140. Изгледа вродено ми е ова со нив, ама до сега никој да не ми алармира.. Чудно.
    Пред една недела беа 102, ми го исклучија аспиринот, денес 97. Сеуште паѓаат значи...
    А аспирин мора да пијам и за АФА на горна граница и плус еве сеа скратениве времиња.
    Трансфузиологот не ми кажа од што би можело вака, само препорача да се следи на две недели..

Во ред е бебето за неделите и за протоците никој ми нема потенцирано...
    Од тој аспект фала богу нема проблем за сега.
    Трет скрининг дури за две недели од сега.

На Mandela и Alishan30 им се допаѓа ова.
  19. Alishan30

Alishan30 Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јуни 2018
    Пораки:
    7.060
    Допаѓања:
    118.961
    Во првата бременост примав фраксипарин скоро пола бременост заради нив, бидејќи само од нив не ми паѓаа тромбоцитите.
    Можеби и вродено ти се ниски.јас сум од дете со 130 до150 тромбоцити, и гледам и во фамилија имаат мои исто гранични тромбоцити.
    Следите ситуација, редовни контроли и ќе биде добро.

20. Tess36

Tess36 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 август 2022
    Пораки:
    923
    Допаѓања:
    1.169
    Да не знаете случајно која цена е приватно испитување комплет ддимери и хемостаза во Авицена?