Епа мене тоа ме буни што се спротиставуваат мислењата на гинекологот и трансфузиологот и незз кого да послушам,не се сомневам во стручноста,ама во случајов секој си ја гледа својата област.И кај мене се уредни протоци,постелка,бебе си одговара со мерките според неделата....а во времињава не баш се разбирам....и затоа не сум паметна .Тоа ми е,да не е човек мирен....
Прашање за термини.Упатот ми е со термин во 9:10 за боцкање за ддмери на клиника,знам дека за порано не прават проблем ако отидеш,ама ако отидам покасно 11:30? Немам шанси да отидам во 9 а сестрата кај матичниот тоа време ми извадила термин
Не знам дали прашањево е за тука, не знам кај да ги поставам Дали има некоја членка што имала високи ддимери и отоци после породување? Две и пол недели по царски, отоците ми се влошија, испитав се, ддимерите се високи и тромботестот е над нормала. Ми дадоа клексани да боцкам, па ме интересира дали имала некоја од вас таков проблем, и дали се смириле отоците по терапија.
Ќе ти се смират, смао ќе треба време малце иначе ќе се смират димерите знаат да рипнат после царски поради операцијата.
Колку ти се ддимерите ? Кај мене на контрола после царскиот се 1700 и матичниот гинеколог ми препорача само повеќе движење и контрола за една недела, малку страв ме фаќа пошто баш се високи.
Мене по царскиот не ми испитале затоа што не сум примала клексани додека бев бремена. А сега скоро три недели по царскиот, испитав сама на своја рака и ддимерите ми се 2830, матичната ги виде, кажа да се боцкам една недела па пак контрола. Т.е.ми препорача да ме види трансфузиолог, ама нема шанси да се моткам на клиника сега со две страшно захтевни бебиња, па ќе видиме.
Покрај приватниве болници имаш трансфузиолог и во Биотек, само мислам дека треба да се јавиш да закажеш претходно. Не знам ни цена, ниту пак сум била на ваков преглед таму, ама генерално сум задоволна како стручно пристапуваат за се, па чисто имај го ова како опција. Инаку за Биотек во Капиштец зборувам, не знам дали секаде може.
Zdravo zenski bremena sum so bliznacinja vo 10ta nedela posle ivf i od vcera so bolki vo levata noga. Na moe insistiranje proverivme ddimeri i hemostaza a deneska i dopler na dolni ekstremiteti, srce i pulmonalno. Mi se ustanovi dlaboka venska tromboza trombovi vo nekolku veni na levata noga no ne i glavnite. Doktorkata sto go pravese IFV mi rece Clexane od 0.4 a najdov preku vrski transfuziolog koj sto vednas mi pisa fraxiparine 0.6. Inace doktorkava so mi pravese ivf e otsutna od 12h deneska do ponedelnik i ne mozam da ja konsultiram. Utre ke odam kaj maticnata ginikolog i kako ona ke kaze taka ke bockam ali sepak poveke sum so transfuziologot na da bide pojaka terapijata bidejki se stvezi trombi. Bi mi nacelo ako nekoj imal slicno iskustvo da spodeli. Vi blagodaram!
Двете терапии се со иста јачина. Вака последен пат ми објасни трансфузиологот кога го прашав дали ако не најдам клексан од 0,4 може fraxiparine. Ми рече може, ама тогаш fraxiparine од 0,6
Можеш да споделиш колку ти беше вредноста на д димер и кој те упати на доплер, трансфузиологот или гино? И мене ми де кочи чат пат левата ногата, а јас веќе примам клексани,па се мислам и јас да одам на нешто такво.
Zdravo, ddimerite mi se 2373. Kaj mene pocna so bas jaka bolka vo listot. Najprvin mislev deka e grc. Inaku me preprati doktorkata sto mi go pravese invitroto dr Gurzanova i rece deka se somneva na dlaboga venska tromboza. Otidov na dopler kaj dr Trajce Galev i sum prezadovolna bidejki vo Zan Mitrev termin edvaj vo 9 vecerta mi ponudija. Od Transfuzija vo presret mi iskoci dr Elena Petkovikj i sum prezadovolna od nejnata brza reakcija i preporakite a sekako i zborovite koi mi bea utesni.
Ti stom si na kleksani nema sto da se grizis pokriena si so terapija, jas nemav terapija naednas skoknaa ddimerite i ete belja za zal. Ama pozitivno i se nadevam na pozitiven ishod od sve ova.