Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Д-димери во бременост

Дискусија во 'Бременост' започната од butterfly.mk, 21 септември 2013.

1. vasaig

vasaig Активен член

Се зачлени на:
    17 мај 2022
    Пораки:
    43
    Допаѓања:
    10
    Да да, за времето прашувам нормални вредности се мин 27 а кај мене 21.8. Малку се скратени.

2. KonstantinaM

KonstantinaM Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2019
    Пораки:
    1.740
    Допаѓања:
    9.598
    Мене ми е 22.6 трансфузиологот ми пиша 14 клексани,а гинеколозите кажаа нема потреба нормално било за трудници (facepalm),исто сум на мисла кого да послушам и уште не сум купила клексани ;(

3. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.498
    Резултати од клексани би почнала да имаш после најмалку 20 дена. Подобро почни зошто после тоа го одложуваш времето ако не дај боже се скратат понатака повеќе. Не ме разбирај погрешно но доколку после тие 14 ти се врати времето во нормала ќе ги прекинат.

На KonstantinaM и Japonka9 им се допаѓа ова.
  4. vasaig

vasaig Активен член

Се зачлени на:
    17 мај 2022
    Пораки:
    43
    Допаѓања:
    10
    Исто и мене сите различно кажуваат да не знаеш кого да слушаш. Која недела си?

На KonstantinaM му/ѝ се допаѓа ова.
  5. KonstantinaM

Се зачлени на:
    25 јануари 2019
    Пораки:
    1.740
    Допаѓања:
    9.598
    26+2 ќе одам за некој ден пак и ќе видам дали има промени ;(па ако паѓа уште ќе земам,@Brpbrp не ми е проблем да боцкам,само ме бунат тие различни ставови ...со првиот пораѓај едвај ме сошија ради клексаните многу крварев,а и тогаш различно мислеа трансфузиолог и гинеколог (facepalm).Стварно ми ствара немири се ова....

6. vasaig

vasaig Активен член

Се зачлени на:
    17 мај 2022
    Пораки:
    43
    Допаѓања:
    10
    Клексани и аспирини даваат како бонбончиња

7. KonstantinaM

Се зачлени на:
    25 јануари 2019
    Пораки:
    1.740
    Допаѓања:
    9.598
    Епа тоа ми е :sweat: а од друга страна ми е шубе не дај Боже да не си направам беља....Имаш ли некој податок за вредности на времињата во бременост?

8. vasaig

vasaig Активен член

Се зачлени на:
    17 мај 2022
    Пораки:
    43
    Допаѓања:
    10
    Само тие што се на резултатите конкретно за аптт пишува најнискп 27.9. Мене со 21.8 ми е препорачано да се следи дополнително. Колку што знам опаѓаат времињата со напредок на бременост за да не дојде до крварење на породување. Ама која е границата по тромесечија не знам :?:

9. KonstantinaM

Се зачлени на:
    25 јануари 2019
    Пораки:
    1.740
    Допаѓања:
    9.598
    Screenshot_20230303-105937_Samsung Internet.jpg Ова најдов....

На Starchild, Japonka9 и vasaig им се допаѓа ова.
  10. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.498
    Можеби порано ќе ти ги прекинат овој пат за да немаш толку крварење до 37ма недела имаш уште доста време. Гинекологот гледа на ехо протоци и бебе како напредува, гинекологот ќе ти даде клексани дури кога би имала лакуни и заостанување на неделите со бебе, трансфузиолог гледа резултати и превенира да не дојде до тоа, зошто ти со вакви резултати не можеш да имаш крварење бидејќи е веќе погуста крвта. Затоа имаат различно мислење гинеколози и трансфузиолози.

На 0ли, KonstantinaM и Japonka9 им се допаѓа ова.
  11. kate89

kate89 Популарен член

Се зачлени на:
    31 мај 2010
    Пораки:
    743
    Допаѓања:
    1.562
    Јас во 32+4 правев хемостаза и ддимери и единствено ми беше скратено аппт 21.7,а ддимери 1660.Во консултација со трансфузиолог ми беше посочено дека за оваа ситуација не сум за терапија, но ми предложи проверка на протоци. Тие се во ред, бебе добро напредува, но прв пат ми се појавија лакуни на постелка и 2 степен на зрелост.
    Консултирав тројца гинеколози и сите се на ставот дека ради лакуните или евентуално лоши протоци, се препорачуваат клексани.
    И еве се боцкам еднаш на ден, со доза 0.4 ml, во период од 14 дена

12. KonstantinaM

Се зачлени на:
    25 јануари 2019
    Пораки:
    1.740
    Допаѓања:
    9.598
    Ете тоа и мене ме загрижува да не дојде до такво нешто,баш како што кажа погоре и @Brpbrp дека трансфузиолозите превенираат да не дојде до такво нешто,а гинеколозите одкако ќе се појави потоа препишуваат терапија.Значи лакуните и зрелоста на постелката дефинитивно се последица на ддмери и хемостаза?Стварно не се разбирам :worried:.Сега како си,има промена?

13. kate89

kate89 Популарен член

Се зачлени на:
    31 мај 2010
    Пораки:
    743
    Допаѓања:
    1.562
    Кај мене скратеното аппт е последица од лакуните, така барем ми посочија докторите, бидејќи др параметри од хемостазата се во ред.
    Јас пред две недели бев на преглед кај матичната и немаше лакуни, барем не ми ги спомна. Но, друг гинеколог ми кажа дека за период од две недели и те како можат да се појават. Е сега не се многу кај мене, па се надевам дека функцијата на постелката ќе биде ок до крај.
    Клексани примам неколку дена само, за двд недели треба контрола да правам

14. АнаМаријаД

АнаМаријаД Популарен член

Се зачлени на:
    15 март 2017
    Пораки:
    1.591
    Допаѓања:
    4.319
    Мене минатиот месец ддимери 1200 и нешто и скратени времињата,ама ок си беше со протоци со бебе се. Ама тогаш многу повеќе лежев од кревет не мрдав. Овој месец се раздвижив излегував колку можам да шетам и на сонце да се печам,и ддимерите паднале сами од себе на 700 и времињата ми се средиле сами.
    Инаку сега сум 31+4.

15. KonstantinaM

Се зачлени на:
    25 јануари 2019
    Пораки:
    1.740
    Допаѓања:
    9.598
    Ете и тоа има влијание...не е правило дека постојано ќе се качуваат ддмери и паѓаат времиња,баш ги гледав резултатите од претходната бременост со терапија резултатите ми биле приближно како сега без....Дај Боже да е се како треба ако треба и ќе боцкаме.Ти без клексани си?

На АнаМаријаД му/ѝ се допаѓа ова.
  16. АнаМаријаД

АнаМаријаД Популарен член

Се зачлени на:
    15 март 2017
    Пораки:
    1.591
    Допаѓања:
    4.319
    Да без клексани сум,не сум ни примала некогаш. Само на почеток на бременост до 13 недела пиев кардиопирин,ваљда за подобра циркулација нешто. Ама ете движењето многу помогна кај мене,сами од себе да се средат работите без терапии. Не дека ке примав докторот рече и така дека е ок зошто добри протоци имаше се беше ок ама пак интересно е дека се средиле. Имам еден лакун на постелка плус ама не е страшен,ни за тоа не примам терапија.

17. simpleewa

simpleewa Истакнат член

Се зачлени на:
    9 мај 2021
    Пораки:
    306
    Допаѓања:
    126
    Здраво, случајно да не имате податок дали Др Јани е утре на работа? На шалтер ми кажаа дека бил на боледување две недели, не знаеле дали се враќа овој понеделник...
    Поздрав

18. Macufceee11

Macufceee11 Популарен член

Се зачлени на:
    9 јуни 2019
    Пораки:
    348
    Допаѓања:
    1.544
    Здраво девојки, имам една молба. Дали некоја има да ме услужи со дваесетина апчиња метил фолат од 1000мг на NOW. Ги чекам од iherb да ми стигнат, чим стигнат одма враќам, да не купувам од тука прескапи се, а веќе ми се нарачани две кутувчиња. Ви благодарам :l:

19. Persefora80

Persefora80 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 септември 2021
    Пораки:
    91
    Допаѓања:
    109
    Вчера имав термин кај него. Се уште е на боледување.

На simpleewa му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Macufceee11

Macufceee11 Популарен член

Се зачлени на:
    9 јуни 2019
    Пораки:
    348
    Допаѓања:
    1.544
    Денес бил на работа ама не се знаело дали ќе продолжи :|