Jas sum na kleksan terapija i vremeto mi e 24 od pocetok. Na poslednata proverka edna pametna od ginekologija mi rece bidejki ne se menuva si trae 24 a ne 27 da ja zgolemam terapijata na 1*60ml. I rekov deka sefa 5 meseci praam ispituvanje bebeto si raste kako treba fala bogu neka ne ja zgolemuva. Mi vika neznam ja toa ke ti dadam 15 samo po 40ml oa za 15 dena dojdi so nov termin na nova kontrola. I sega ke si igrame eve ti 15 eve ti 30...ke vidam u petok sto ke napravam
Ама нели е нормално да се скратени времињата во бременост?!За aptt зборуваш?Кој месец си и колку ти се ддмерите?
Искрено немаш потреба и кај мене беа скратени со клексанот бебе беше 2 недели понапредно примав само клексан по на ден од 40 и толку. Да времињата беа скратени ептен ама се си беше во ред.
Дали некоја од вас имала ниско АПТТ и дали се било во ред со бременоста? Гино не е во земјава, дури понеделник можам да го контактирам, а денес добив резултати со вредност 13, а примам терапија 0.4 келксан. Претходниот месец ми било 23.8 , не знам дали до лабаротиријава е некоја грешка.
Примаш терапија. Мене цела бременост ми беа скратени и сепак останав на 1 клексан од 0.4 и беше понапредно бебе за2 недели. Покриена си со терапија и немаш гајле сега треба да се следи и ехото.
Јас имав ниско аптт 21. 7, но поради лакуни на постелка веќе една недела сѕм на клексани од 0,4. Иначе да беше само времето скратено, трансфузиологот ми рече дека нема потреба од терапија. На контрола сум тек за 10 дена.
Дали контролите за хемостаза ги правите додека се уште примате клексани или откако ќе ги завршите? Прв пат примам две недели, ооследната ми завршува во четврток
Штом сега си ги почнала и ти дале за две недели да боцкаш, тогаш мислам дека треба да ги провериш кога ќе ги завршиш. За да се види дали треба да ти ги продолжат. Консултирај се со докторот што ти ги препиша. Ние што постојано боцкаме, проверки правиме и додека ги примаме.
Зависи од резултатите дали ќе правиш пауза или ќе продолжиш, затоа контрола би требало да се направи.
А која недела си? Јас последно добив извештај само за две недели, затоа што пополека треба да се спремам за пораѓај. И мене ми е паднато активирано парцијално, ама ме гледаше докторот што ќе ме пораѓа, виде супер постелка без лакуни, добри протоци и рече да прекинам терапија накај 36-37 кога ќе ми заврши извештајот. Ама реално секој случај си е различен, некои примаат до крај. Ако не си добила дополнителни насоки земи термин за утре на трансфузиологија, обично имаат за земање крв и со резултатите оди кај тој што ти ги препишал клексаните да одлучите што понатаму. Како што ти кажа Оли, ние цела бременост што сме под терапија си прегледуваме регуларно без прекин.
Вака, со извештајот од трансфузиологија и преглед кај доктор се утврдија три лакуни на постелката и заради тоа ми препишаа терапија со клексани. Иако имам скратено аптт, единствено ради лакуните ја примам терапијата. Ова е и со дополнителна консултација со трансфузиолог. Во извештајот вика да се примаат 14 дена и контрола. Мене прашањето ми беше дали е подобро уште додека траат тие 14 дена да си напраам контрола или не е проблем да завршам со боцкање, па ако треба пример повторно да примам пак клексани
Од мое искуство и тоа што знам, кога еднаш ќе се воспостави причина за примање клексан, се прима цело време во зададениот период и пред истек на извештај се прави нова крвна слика за да се одлучат следни чекори. Јас, а еве и други тука што сме на терапија не прекинуваме во меѓувреме. Веќе 9 месеци примам, секој месец правам нова крвна слика неколку дена пред истек на извештајот и одам со резултатите на гинеколог да ми даде нов извештај за наредните 30 дена. Ако имаш можност исконтактирај го докторот уште сега да ти каже што да правиш, ако не земи од матичен упат за проверка на трансфузиологија и гледај да направиш контрола кај гинекологот пред да прекинеш терапија.
друштво, имам приоритетен за во 8ми септември за ддимери и хемостаза. дали знаете до колку часот боцкаат? фалаааа
Девојки може да ми кажете која е процедурата за поднесување до Фонд за рефундирање на клексани. Имам сметкопотврда и фискална, а треба да ми даде извештај и матичен гинеколог
Ова се потребните документи. Не заборавај да направиш копија од фискална и сметкопотврда. Во Фонд ќе ти дадат барање да пополниш.
Датумот на фискалната мора да се совпаѓа со датумот на извештајот, што значи прво мора да имаш извештај од специјалист, па да купиш клексани.
Извештај од специјалист, фискална и сметкопотврда, барање (кое може да си го симнеш од сајтот на ФЗО), потврда од матичен за примени инекции, копија од трансакциска сметка, копија од сметката и сметкопотврдата.
Извештајот ми е од ГАК, ама клексаните ми се купени после 2 дена. Тоа ќе претставува проблем? Плус на гак ми кажаа да земам и потврда од матичен гинеколог, но матичната ми беше на боледување, дури утре ќе можат да ми дадат