Zdravo sakam da prasam dali ima nekoja se sooceno so visoki didimeri pred bremenost i da ostanala bremena? Jas pred 1 godina imav bremenost no zavrsiv na kiretaza od maj mesec pa navaka non stop gi proveruvam sekogas mi s evisoki nad 1000 mi se. Pijam aspirin 100 ama ne se namaluvaat. Imam veke pravano i 2 insemenacii ne uspesni se. Da napomenam vo septemvri mesec bev i kaj jani toj me vrati ne me primi mi kaza sum bila za na ginikolog ne za kaj nego. Ve molam za pomos
Испитај хемостаза, димери и мутации за тромбофилија (можеш на трансфузиологија и на имунологија) и со резултатите оди на трансфузиолог.
Мислам имаше некој ставено табела по недели, колку треба да се д-димери, побарај на лупата. Мислам дека ти се ок, ама и Аптт е врзано и битно покрај д-димер.
Hemostaza zaedno so didimerite xelo vreme gi ispituvam tie se vo normala a za mutacii jani me vrati. Da napomenam jas ne sum od skopje.mojata maticna mi veli od koga ke imam poziticen test ke mora odma kleksani. Jas sakav da znam dali nekoja i pokraj pokaceni didimeri ima ostaneto bremena?
Мутации ќе ти даде да испиташ или матичниот гинеколог или општиот матичен. И не е само д-р Јани на трансфузиологија, сигурно има трансфузиолог и во твојот град. Не знам дали се пречка високи димери за забременување, не би требало, ама не знам.
Здраво женски денес ми ја сменија терапијата односно од Клексан трансф. ме префрли на Фраксипарин, па би сакала да знам дали фраксипаринот се рефундира од страна на ФЗО и дали постапката е иста како за Клексанот? Воедно, мојот последен извештај за Клексан беше за 30 дози, а јас купив и искористив само една од 10, и одеднаш трансф. Реши да го смени лекот. Дали воопшто и тие 10 клексани ќе може да се рефундираат бог знае...
Женски, во која од приватниве лаборатории проверувате ддимери и хемостаза? На последнава крвна слика ддимерите ми се 2400 (32гн сум утре), ама само тоа е проверено без хемостаза, а на трансфузологија нема термини, па да си проверам јас приватно.
Различен резултат ќе добиеш и невалиден ќе биде. Затоа се испитува се на едно место поради по веродостојни резултати
Д димери и хемостаза само на исто место, зашто различни реагенси имаат. Јас така згрешив, приватно направив, па пак бев на клиника. Мислам можеш и со приоритетен да одиш.