Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Д-димери во бременост

Дискусија во 'Бременост' започната од butterfly.mk, 21 септември 2013.

1. nancyyy

nancyyy Истакнат член

Се зачлени на:
    22 март 2013
    Пораки:
    821
    Допаѓања:
    389
    Screenshot_٢٠٢٤٠٢٠٩-١٧٣٨٤٨_Gallery.jpg
    Женски еве ако приметувате резултати на хемостаза ми се се преку граница во нормала изгледаат или што знам
    САмо д димерите за 7 недела кога бев до плафон, ама викаат дека и нормално да се покачат во бременост, и гин. ми рече тромбоцитите и хемоглобинот ми се ниски
    Е тие мутации што се и баш не ги разбирам знам за некој дека треба метилирана б12 и фолна од што веќе пијам и плус по 1 клексан ми дадоа за 30 дена.
    Инаку имам едно дете од кој на крајот на 7от и цел 8ми примав по еден клексан 37 клексани заради високи д димери и скратени времиња. а за мутациите сега прв пат ги проверив во оваа бременост, можеби СУм ги имала и во прва.
    и имав лани спонтан викааТ дека заради хипо хашимото го изгубив плодот
    Денес се боцкав за шеќер крвта ми течеше како вода
    @Brpbrp

На plava.90 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. .brm.

.brm. Активен член

Се зачлени на:
    20 октомври 2023
    Пораки:
    44
    Допаѓања:
    36
    Фала ти за одговорот @Brpbrp

На Brpbrp и plava.90 им се допаѓа ова.
  3. malecko5

malecko5 Популарен член

Се зачлени на:
    18 декември 2013
    Пораки:
    1.613
    Допаѓања:
    1.137
    Дали се чека многу за испитување д димери и хемостаза на клиника со приоритетен упат?

4. снежана2023

снежана2023 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 мај 2023
    Пораки:
    1.510
    Допаѓања:
    1.241
    Jas odam posle 12, nema ic guzva :)

На malecko5 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. malecko5

malecko5 Популарен член

Се зачлени на:
    18 декември 2013
    Пораки:
    1.613
    Допаѓања:
    1.137
    А од сабајле како е знаеш? Од 9 сум на контрола па да искористам и таму да не чекам многу

6. nancyyy

nancyyy Истакнат член

Се зачлени на:
    22 март 2013
    Пораки:
    821
    Допаѓања:
    389
    Има термини кај Јани да знаете и во февруари неколку и во март

7. Tea SK

Tea SK Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2021
    Пораки:
    4.518
    Допаѓања:
    8.752
    Првата бременост се боцкав од 5ти месец до крај.
    Сега испитав кога дознав дека сум бремена и при крај на 3ти месец. Нормални беа димерите.
    Моментално сум 21 недела и искрено имам фобија да ги проверувам пак дека ќе се високи и пак ќе треба да се боцкам. Секој ден се убедувам да одам.
    Кога по распоред е проверка хемостаза, која недела?
    И на колку време ги испитувате без терапија ако сте?

8. Macufceee11

Macufceee11 Популарен член

Се зачлени на:
    9 јуни 2019
    Пораки:
    348
    Допаѓања:
    1.544
    Девојки, за рефундација извештајот мора да е оригинал од трансфузија или може со принтот од кај матичната? Нема потпис печат на тој. Сум заборавила како рефундирав со првото.

9. Watermelon1

Watermelon1 Активен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2024
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    0
    Здраво, би сакала да прашам, бидејќи двајца доктори ми кажуваат различно. Од 33та до 35та недела примав клексани од 0.40 поради скратени времиња.Моментално сум 36та недела,повторно испитав ддимери и хемостаза, но времињата се пак под граница. Матичната ме прати на Гак за продолжување на терапијата со клексани а таму ми викаат нема потреба, дека нормално било во 9ти месец да се скратени..
    Некоја да има со слично искуство? И дали може да дојде до некакви компликации ако не примам клексани?

Прикачени фајлови:

10. Aniraz

Aniraz Истакнат член

Се зачлени на:
    21 април 2021
    Пораки:
    22
    Допаѓања:
    5
    Здраво.
    Веќе подолго време односно од 12та недела некаде се мачам со високи Ддимери, постојано боцкање со клексани дали 1Х40, некогаш 1Х40 и 1Х20 дневно, никако да ги намалам, па еве во 22 недела ми се покачени на 5940.
    Гинекологот до последниов преглед пред месец дена не ми посочи на проблем со постелката или протоците.
    на трансфузиологија направив тромбофилија и хемостаза и времињата беа во ред, меѓутоа еве димерите повторно ми се покачија од последната анализа пред месец дена кога беа околу 3900 на 5940.
    Дали некоја се соочила со сличен проблем и дали треба да паничам?

11. Madi

Madi Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2021
    Пораки:
    152
    Допаѓања:
    96
    На колку време ги проверувате ДДимерите и времињата тие што се боцкате со антикоагуланти? Јас на извештајот имам препишано 70 фраксипарина но никаде не пишува за контрола. И дали мислите дека контролата мора да е кај истиот трансфузиолог или каде има термин таму?

12. malecko5

malecko5 Популарен член

Се зачлени на:
    18 декември 2013
    Пораки:
    1.613
    Допаѓања:
    1.137
    Мене цело време ми варираат димерите, штом ти се 5940 треба по два пати да се боцкаш. Јас кога ми беа 5570 се боцкав 14 дена по 2 пати на ден и ми се намалија на 2000 после продолжив по еднаш на ден и сега ми се покачија на 2800. А со бебето се е во ред. Сега ми даде докторката 7 дена по еден клексан бидејќи сум 36+6.

На Aniraz му/ѝ се допаѓа ова.
  13. _budaletinka*

_budaletinka* Истакнат член

Се зачлени на:
    22 ноември 2022
    Пораки:
    1.294
    Допаѓања:
    1.219
    На секој 3-4 недели ддимери и хемостаза се проверува

На Madi му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.498
    Не знам зошто не ми стигнало дека си ме означила. Иначе димерите можат и вирусно да се покачат како со короната. Не би било лошо едно црп да направиш и железо да си провериш.

На nancyyy му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Evangeliaa22

Evangeliaa22 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 мај 2023
    Пораки:
    953
    Допаѓања:
    1.022
    Да и мене после втората контрола ми пишуваше 50 клексани- до крај на бременост, ама ќе одам сега пак да проверам во 36та по препорака на гинекологот

16. nancyyy

nancyyy Истакнат член

Се зачлени на:
    22 март 2013
    Пораки:
    821
    Допаѓања:
    389
    Овие ги проверив пред 15 дена

Прикачени фајлови:

17. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.498
    Океј ти се резултатите само тироидава оди на лекар нека ти ја средат. Пиеш ли терапија за нејзе веќе?

18. снежана2023

снежана2023 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 мај 2023
    Пораки:
    1.510
    Допаѓања:
    1.241
    26та недела сум, времињата ми изгледаат ок ама ддмерите високи. Како ви изгледаат резултатите, би примала клексани? Мутации имам испитано и треба само метилирана фолна и б12 да земам, не клексани. Ќе одам секако кај матичната за да ги види ама наредна за недела имам закажано

Прикачени фајлови:

Последна измена: 20 февруари 2024
  19. nancyyy

nancyyy Истакнат член

Се зачлени на:
    22 март 2013
    Пораки:
    821
    Допаѓања:
    389
    Да пијам, сега сум на 125
    Бев на 75, кога дознав дека сум бремена на 100 ми покачи, тсх беше 5.60 мислам и на 100 скоро 7 ми е,сега сум 125 сигурно уште ќе ми покачи и на 200 ќе стигнам зошто тсх не ми се симнува
    А сакав да прашам, сега нели имам тие мутации, дали заради нив 100% ќе примам клексани до крај или заради д димерите дека ми се 6000, ако се намалат ќе ми ги стопираат или ќе терам заради мутациите?
    Гледам хемостаза не е толку страшна
    А за боцкање на клексани понекогаш кога ќе се боцнам во стомак пуштам течност и колку ме пеца и боли ја вадам и на друго место пробувам, цела сум од стресови катастрофа, денес ми е 19та уште неможам да се помирам со ова :( инаку 10+2 сум, извини на многу прашања, ама ти си поискусна со овие работи :hug:

Последна измена: 20 февруари 2024
  20. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.498
    Ако боцкаш боцкај на едно место цела течност, стисни заби и боцкај. Еден ден лева еден ден десна страна. Хемостазата ќе се следи исто и тромбоцитите. Ќе ти каже доктор дали треба или не само може да нагаѓаме. :) Затоа те прашав дали црп имаш правено да видиш дали ти било високо. Димерите знаат да се качат и при вирус како короната итн. Вака хемостазата релативно е океј немаш некои поголеми одстапувања.

На nancyyy му/ѝ се допаѓа ова.